Blog Sayfasına Git

7 Adımda Daha Fazla Su İçmek Mümkün

shutterstock 1548860402 scaled

7 adımda daha fazla su içmek mümkün

Suyun faydalarını hepimiz biliyoruz ama yeterince su içme alışkanlığını kazanmanın yolunu tam olarak bilemiyoruz. Çoğumuz yaz aylarında su içme alışkanlığını kazanır gibi olsak da kışa geldiğimizde su içme konusunu rafa kaldırıyoruz. Kesinlikle yanlış çünkü suyun mevsimi olmaz! Peki, yeterince su içmeyi nasıl başarabiliriz? Sağlıklı susuzluk giderme için yedi kuralımız size nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve aynı zamanda su tüketiminizi nasıl artırabileceğinizi gösterecek.

Hayatımızın hayati temeli

Sağlığımız için çok az çabayla çok şey yapmanın basit bir yolu var; daha fazla su içmek! Birçoğumuz suyun vücudumuz üzerindeki olumlu etkisini hafife alıyoruz. Su olmadan vücudumuzda hiçbir şey olmaz! Vücudumuzun yarısından fazlası sudan oluşur ve tüm vücut hücrelerinin ve sıvılarının bir bileşenidir. Her şeyden önce, beynimizin ve sinir sistemimizin sırasıyla yüzde 85 ve yüzde 98 gibi çok yüksek bir su içeriğine sahip olması, işlevleri için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, suyun vücutta çok sayıda başka işlevi vardır:

  • En önemli ulaşım aracımızdır. Su vücudumuzdaki zehirli maddeleri dışarı atar, vitaminleri, eser elementleri ve oksijeni hücrelerimizin her birine taşır.
  • Eklemleri yumuşatır.
  • Metabolizmamızı ve sindirimimizi destekler.
  • Dengeli bir sıvı dengesi kardiyovasküler sistemimizi dengeler.

Vücuttaki yüzde 2’lik bir sıvı kaybı bile fiziksel ve zihinsel performansın azalmasına, baş ağrılarına ve yorgunluğa yol açabilir. Ve giderek artan sayıda uzun vadeli araştırma, yıllarca düşük su alımının migren, dolaşım ve sindirim sorunları, depresyon ve hatta dejeneratif hastalıkların gelişimini destekleyebileceğini göstermiştir.

Günde iki litre su içmek zorunda mıyız?

Birçok uzman, sağlıklı yetişkinlerin günde en az 1,5 litre su içmelerini önermektedir. Çünkü her gün kaybettiğimiz sıvıyı özellikle de terleme ve idrarımız yoluyla gideni tekrar “doldurmamız” gerekir. Ancak, bu kaba bir kılavuzdur. Herkes için doğru olan içme miktarı yoktur. Aslında ihtiyacımız olan su miktarı bireyseldir. Miktar her gün aynı değildir ve vücut ağırlığımız da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Genellikle daha fazla suya ihtiyaç duyarız. İhtiyacımız olan su miktarını daha da kesin olarak tahmin etmek için beslenme uzmanları, herkesin kendi bireysel su gereksinimlerini hesaplamak için kullanabileceği bir pratik kural geliştirdi:

Vücut ağırlığının kilogramı x 30 ml = ml/gün olarak tavsiye edilen içme miktarı

  • 60 kg ağırlığında, yaklaşık 1,8 litre içme hacmi ideal olacaktır.

Çocukların vücut ağırlıklarına göre daha fazla suya ihtiyaçları vardır.

  • 1 ila 4 yaş: 820 ml su 4 ila 7 yaş: 940 ml su 7 ila 10 yaş: 970 ml su

Çok az su içip içmediğimi nasıl anlarım?

Susuzluğun en önemli belirtisi, vücut normalden daha az idrar atar ve rengi de normalden daha koyudur. Baş ağrısı, yorgunluk ve konsantrasyon sorunları gibi fiziksel şikayetler hızla belirginleşir. İdrarımız ne kadar hafif olursa su dengemiz o kadar iyi düzenlenir ve metabolizmamız o kadar iyi çalışır.

Aç karnına bir bardak su sağlığa iyi gelir mi?

Çoğumuz sabahları bir fincan kahve içeriz. Uzmanlar, bir bardak suyun daha iyi olacağını söylüyor. Gece boyunca çok fazla su kaybederiz ve bu nedenle oldukça “susuz” uyanırız. Uyandığımızda ise yeniden doldurma zamanıdır! Kahve zararlıdır diyemeyiz ancak su, sıvı depolarımızı daha etkili bir şekilde doldurur. Kahve içmeyi seviyorsanız, sabahları bir bardak su içmek en iyisidir.

Naturopati, dünyanın her yerinde suyun iyileştirici gücünü kullanır. Suyun aslında metabolizmamızda birçok işlevi vardır. Naturopatik bir bakış açısıyla, sabahları aç karnına bir bardak ılık su içmek, gece yenilenmenin ardından arınma ve detoksifikasyon sürecini destekler. Su içmek sindirime de iyi gelir. Su, bağırsak içeriğini taşımak ve atmak için gastrointestinal sistemi uyarır.

Hava sıcakken ne kadar içmeliyim?

Tabii özellikle hava çok sıcakken içtiğimiz miktarı artırmalıyız çünkü vücut terleme yoluyla daha fazla su atıyor. Sıcakken normalden yaklaşık 1 litre daha fazla olabilir. Fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak daha da fazla su gerekebilir. İpucumuz: İçecekler, sıcak havalarda bile buz gibi olmamalıdır. Çok soğuk şeyler organizmamızı zorlar çünkü önce soğuk sıvıyı vücut sıcaklığına getiririz. Bu nedenle sıcak havalarda doğru içme sıcaklığı için çok sıcak ve çok soğuk tavsiye edilmez, ılık idealdir.

Susamadan içelim mi?

Susayana kadar içmezsek, çok geç kalınmış demektir. Çünkü artık gerçek bir susuzluk duygusu geliştiremeyen birçok insan var. Birçok yaşlı insan yeterince su içmez ve susuzluk duygusu yaşla birlikte azaldığı için daha kolay susuz kalır. Ayrıca yaşlandıkça böbreklerden daha fazla su atarız. Bazı ilaçların da diüretik etkisi vardır. Dolayısıyla miktara odaklanmalı ve uygun su miktarını gün içinde dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.

Çok az içersem ne olur?

Yüzde 0,5’lik bir su kaybında bile vücut susuzluk hissi bildirir. Bir şeyler içmezsek, su eksikliği hızla fark edilir hale gelir. Sonuçlar; baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk, ağız kuruluğu ve kabızlıktır. Yüzde beşlik bir su kaybından sonra kalp atışlarımız bile hızlanır ve kanımız kalınlaşır. Ama bu sadece miktarla ilgili değil, aynı zamanda zamanlamayla da ilgilidir. Bağırsaklarımız saatte yarım litreden fazla suyu zorlukla “işleyebilir”. Tavsiyemiz: Mümkünse gün boyunca içmektir. Neredeyse hiç susama hissetmiyorsanız, en az iki saatte bir bardak su içmeyi deneyin.

Yemeğin suyu da sayılır mı?

Yemekle birlikte çok fazla su alırız. Örneğin çok fazla sebze ve meyve yediğimizde olduğu gibi… Yüzde 97 oranında su içeren karpuz ve salatalık, su oranı en yüksek besinler arasında yer alıyor. Yeşil marul ve domates hala yüzde 95, elma ve çilek yüzde 85 saf su içeriyor. Ortalama olarak, dengeli beslenirsek, yediklerimizle yaklaşık 750 ila 1000 ml su alırız. Açıkçası bu sıvı ihtiyacımızı karşılamasa da iyi bir takviyedir.

Çok fazla içebilir miyiz?

Kısa bir süre içinde aşırı miktarda su (5 ila 10 litre) içerseniz, tuz dengemiz karıştığı için sağlık sorunları ve vücutta aşırı hidrasyon meydana gelebilir- aşırı durumlarda bu su zehirlenmesine (hiponatremi) yol açabilir. Semptomlar sıvı tutulması, çarpıntı ve nöbetler olacaktır.

Kahve ve siyah çay içtiğiniz miktara dahil edilir mi?

Kahvenin böbrek aktivitesini uyarıcı etkisi vardır ve idrar söktürücü etkisi vardır. Ancak bu etki küçüktür. Bu nedenle sıvı dengemize bir veya iki fincana kadar kahve ve siyah çayı dahil edebiliriz. Ancak sıcak içecekler, içerdikleri kafein nedeniyle susuzluk giderici olarak önerilmez. Ve birisi ne kadar çok kahve ya da siyah çay içerse, su gibi yeterli sağlıklı susuzluk giderici maddelerin içilmesi olasılığı o kadar azalır.

Sonuç: 2 litre kuralı iyi ama herkes için değil

Yeterince sıvı aldığımızda, vücudumuzun toksinleri daha kolay dışarı atmasını ve besin maddelerini mümkün olan en kısa sürede hücrelerimizin her birine taşımasını sağlarız. Günde iki litre içmek bu nedenle iyi bir kılavuzdur. Ancak bu kuralı esnek bir şekilde kendi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamalısınız. Ne kadar suya ihtiyacımız olduğu da vücut ağırlığımıza bağlıdır. Isı, ateş veya fiziksel aktivitede, biraz daha fazla olabilir.

Daha fazla su içmek için 7 ipucu

  • Sabah kalkar kalkmaz ilk bardağı için. Uzun bir geceden sonra vücudumuz susuz kalır. Uyanır uyanmaz bir bardak su içmeyi sabah rutininiz haline getirin.
  • Suyu takip edin: Bireysel sıvı gereksinimlerinizi hesaplayın ve bardaklarınızı takip edin. Bunun için farklı aplikasyonları kullanabilirsiniz.
  • Her zaman elinizin altında su bulundurun (geceleri bile): Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Bunun başınıza gelmemesi ve yeterince içmeniz için, görüş alanınızda her zaman dolu bir bardak veya bir şişenin tamamı olması yararlı olabilir. Her baktığınızda, bir yudum almanız hatırlatılacak. Geceleri de yatağınızın yanında bir bardak bulundurun. Geceleri ağız kuruluğu ile uyanan çoğu insan, kalkıp su alamayacak kadar yorgundur.
  • Kamışla için: Pipetle içerseniz, daha eğlenceli ve otomatik olarak daha fazla içersiniz. Akşamları bir bardak su alın ve pipetle için.
  • Suyu yükseltin: Sade suyu sevmiyorsanız, suyunuzu tatlandırabilirsiniz. Biraz limon suyu ve naneye ne dersiniz? Ya da belki içinde bazı meyve parçaları? Şekersiz çaylar da kalorisiz susuzluk gidericidir.
  • Stresten kaçının: Çoğu kişi stresli olduğunda yeteri kadar içmeyi unutuyor. Bu nedenle ve diğer birçok sağlık nedeninden ötürü, gün boyunca daha dikkatli olmak ve zaman yönetiminizin ustası olmak önemlidir. Günlük yaşamınıza düzenli molalar verin ve aktif olarak stresi azaltın.
  • Su açısından zengin meyve ve sebzeler yiyin: Vitaminlere ve eser elementlere ek olarak, taze meyve ve sebzelerle çok fazla su alırız. Bu durum, günlük içme planınızı tamamlamak için mükemmeldir. Salatalık, marul, domates, kereviz, böğürtlen, papaya, portakal ve kavun özellikle su açısından zengindir.