Blog Sayfasına Git

Abartılan Akşam Yemeklerinin Hediyesi Fazla Kilolar Oluyor

shutterstock 70256782 scaled

Abartılan akşam yemeklerinin hediyesi fazla kilolar oluyor

Sabah bir imparator gibi, öğlen bir kral gibi, akşam bir dilenci gibi yemek yiyin! Yeni bir yıla girdiğimiz şu günlerde birçok kişinin gündeminde kilo vermek var. Ancak kış aylarının vazgeçilmezi olan görkemli akşam yemekleri bu hedefe ulaştırmayı epeyce zorlaştırıyor. Günlerin kısa olduğu bu süreçte akşam ve gece yapılan kaçamaklar, fazla kilo olarak ve yüksek kan şekeri olarak geri dönerken alınan kaloriler ideal vücut formunu da etkiliyor.

Peki, genellikle gece geç saatlere kadar yemek yiyen ve çok zayıf kalan İtalyanlar, Fransızlar veya İspanyollar bunu nasıl yapıyor? Çok servisli menüye baget, makarna ve şarap eşlik eder ve zaferi taçlandıran genellikle kremalı bir tatlıdır.

Amerikalı araştırmacılar bu konuda daha fazla bilgi edinmek istediler ve yaklaşık 7.000 erkek ve kadının diyetini ve kilosunu analiz ettiler. Şaşırtıcı sonuç: Akşam geç saatlerde yemek yiyenlerin fazla kilolu olma riski daha yüksek değil. Peki, buradaki denge nasıl sağlanıyor ve doğru bir akşam yemeği nasıl olmalı? İşte cevabı!

Geç saatte yemek ne zaman sorun olmaz?

Çoğu beslenme araştırmacısı, nihai olarak önemli olanın günlük enerji dengemiz olduğu konusunda hemfikirdir; ihtiyacımız olandan fazlasını yersek kilo alırız. Daha az yersek kilo veririz. Yani sadece sabahları ve öğle yemeğinde biraz yerseniz, akşamları daha fazla yiyebilirsiniz. Fazla yemediğiniz sürece tartıda kötü sonuçlarla karşılaşmayacaksınız.

Beslenmemize ek olarak, elbette kilomuzda rol oynayan başka faktörler de vardır. Örneğin, diyetimizin kalitesi ve günlük hayatta ne kadar hareket ettiğimiz gibi… Tüm bu parametrelere dikkat ettiğimiz takdirde kilomuzu korumak da o kadar zor olmayacaktır.

En iyi rehber; doğal açlık hissiniz

Belirli koşullar altında, geç bir akşam yemeği elbette bir tuzağa dönüşebilir. O halde kilo almanın sebebi akşam yemeğinin geç vakit olması değildir. Bunun nedeni, önemli bir sinyali duymamamızdır: açlık.

İster sürekli atıştırma yoluyla ister diyet nedeniyle kendi kendine empoze edilen baskı yoluyla… Birçok kişi doğal açlık hissine nasıl dikkat edeceğini unutmuş durumda üstelik bu, herhangi bir kalori hesabından çok daha önemli.

Siz de gündüzleri karnı guruldamasına rağmen yemek yemeden sadece akşamları doyasıya ziyafet çekebilmek için uğraşanlardan mısınız? Dikkatli olun, bu hızla aşermeye neden olabilir. Sonuç olarak ise sonunda gerçekten ihtiyacımız olandan daha fazlasını yeriz ve ardından günlük enerji ihtiyacımızı kolayca aşarız. Özellikle akşam yemeğinden sonra gece geç saatlerde atıştırmalar olduğunda…

Peki, tıkanırcasına yeme nasıl durdurulur?

Gün içinde ve mümkünse gerçekten acıktığınızda çok az yemeyin. Bu şekilde, yemek yeme isteğini önler ve geç akşam yemeklerinin çok büyük olmasını önlemiş olursunuz. Açlık duygunuza tekrar daha fazla dikkat etmeye çalışın ve bunun yerine vücudunuz enerji talep ettiğinde pes edin.

Akşam: Hafif yiyecek vakti!

Gün boyunca o kadar aç değil misiniz ve özellikle akşamları mideniz gurulduyor mu? Yoksa işinizden dolayı sıcak yemeğinizi akşama mı koymak zorundasınız? Genelde geç yemekle kilo almasak da beslenme uzmanları bazı yiyecek ve yemekleri yatmadan hemen önce değil biraz daha erken yemeyi öneriyor. Özellikle çok fazla yağ bazı insanlar için zordur. Bolca çiğ sebze, meyve ya da salata da sindirim işi uykumuzu bozuyorsa uyumamızı zorlaştırır.

Kilo vermek için akşamları karbonhidrat olmaması daha mı iyi?

Sağlıklı, hafif ve mide dostu sıcak bir akşam yemeği yiyin. Yoğurt, biraz kepekli ekmek, et veya balıktan oluşan küçük bir garnitür ile fırında buğulanmış bazı sebzeler tüketin. Bu kadar hafif, vitamin dolu bir yemek, basit karbonhidratlar açısından düşük ve kaliteli protein açısından yüksektir ve birçok beslenme uzmanına göre, aslında geceleri yağ yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

Görkemli akşam yemeği, seyrek kahvaltı

Akşamları ara sıra ziyafet çekiyorsanız hemen vicdan azabı çekmenize gerek yok. O zaman bu durumu Güneyliler gibi yönetin. Akşam yemeği ne kadar gösterişli olursa olsun, kahvaltınızı hafif tutun. Önceden çok ileri gittiysek biraz kahve ve sebzeli bir omlet ile kahvaltınızı yapabilirsiniz.