Blog Sayfasına Git

Alkali Oruç İle Kilo Vermek

Yeşil elma ve ölçüm bandı

Alkali oruç ile kilo vermek

Kendiniz için en son ne zaman gerçek bir iyilik yaptınız? Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınıza iyi gelecek bir iyilik yapmayalı uzun zaman oldu diyenlerdenseniz tam da size göre bir yol var; alkali oruç…

Ilımlı ve lezzetli bir beslenme biçimi olan alkali oruç, vücudun arınmasına ve zihinsel berraklığa, duygusal farkındalığın artmasına ve bazı becerilerimizi daha iyi kullanmamıza yardımcı oluyor. Kültürümüzde olan ve uzun süre aç kalma esasına dayanan oruçtan daha farklı olan bu durum aslında bir beslenme düzenini temsil ediyor. Aralıklı oruç, diyet gibi birçok ismi olsa da alkali oruç, sadece kilo vermek değil kan şekerini düzenlemek, kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin önüne geçmek için uygulanan bir hayat tarzı…

Gün boyunca belli besin grupları dengeli bir şekilde tüketiliyor ve salt bir aç kalma durumu yaşanmıyor. Yemek yemeyi yasaklamasa da bazı besin gruplarının hayatımızda daha az yer almasını teşvik ettiği ise doğru. İşte A’dan Z’ye alkali oruç ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Alkali oruç nedir?

Son yıllarda giderek daha popüler olan alkali oruç; vücudu asitten arındırmanın, yenilemenin ve ayrıca birkaç kilodan kurtulmanın muhtemelen en keyifli ve nazik yoludur. 16 saat boyunca oruç tutulan geleneksel türlerin aksine alkali oruç tüm günü karakterize eden bir beslenem biçimidir. Bu sayede evde yapmak çok kolaylaşır ve günlük işlere ve tempoya entegre edilebilir.

Alternatif bir tıp yöntemi olan alkali orucun, vücudun “asitlenmesine” katkıda bulunduğu söylenir. Çünkü alternatif tıp için asit-baz dengesi sağlığımızı korumada önemli bir rol oynuyor. Metabolizmamızda kimyasal süreçler sürekli olarak gerçekleşir. Ne kadar iyi çalıştıkları aynı zamanda ne kadar asidik veya bazik olduğumuza da bağlıdır. Normalde pH değeri kendini otomatik olarak düzenler. Ama bazen hassas sistemi aşırı zorlarız, asitleştiririz.

Çok miktarda şeker, beyaz un ve hayvansal yağlar içeren sağlıksız bir diyet, organizmanın aşırı asitlenmesine yol açabilir. Enerji eksikliği, yorgunluk ve sindirim sorunları ile kendini gösterir. Hastalıklar ayrıca bozulmuş bir asit-baz dengesi ile ilişkilidir.

Bu nedenle alkali oruç tutmak aslında kilo vermeye ek olarak, vücudun asitsizleşmesini ve alkali gıdalarla asit-baz dengesinin yeniden kurulmasını teşvik etmektir. Bu, metabolizmamızın atık ürünleri ortadan kaldırmasına ve böylece uzun vadede sağlığımızı korumasına yardımcı olur.

Alkali oruç kimler için uygundur?

Araştırmalara göre alkali oruç tutuma şekli temelde herkes için uygundur. Hamileler, emziren kadınlar, kronik hastalığı veya yeme bozukluğu olan veya yeme bozukluğu geçmişi olan kişiler ise sadece tıbbi gözetim altında oruç tutmalıdır.

Alkali oruç nasıl çalışır?

Alkali oruç tutma basit bir prensibi takip eder: Sadece alkali veya en azından nötr olarak kabul edilen yiyecekler yenir. Tüm asitli yiyecekler ise menüden çıkarılır.  Bir yiyeceğin bazik veya asidik olup olmadığının sınıflandırılması, yiyeceğin tadına değil, tamamen vücuttaki pH değerimize olan etkisine bağlıdır.

Vücutta alkali olarak metabolize olan yiyecekler, yani baz oluşturucular olarak adlandırılan gıdalar arasında sebzeler, meyveler, otlar, filizler, bazı kuruyemişler ve yüksek kaliteli keten tohumu, zeytin veya kolza yağı bulunur. Asitleyiciler et, balık, tatlılar, süt ürünleri, beyaz un ve yumurta gibi gıdalardır.

Alkali oruç sırasında ne içmelisiniz?

Alkali oruç tutanlar, kaynak suyu ve seyreltilmiş bitki çayları kullanmalı ve yeterince tüketmelidir. Sindirimi ve “detoksifikasyonu” desteklemek için iki ila üç litre sıvı tüketilmesi önerilir. Alkolden tamamen kaçınılmalıdır.

Alkali oruç temelde ne işe yarar?

Aslına bakılırsa asit oluşturan gıdaların vücudun asit-baz dengesini bozduğu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak yine de alkali oruç ile yeme aralıklarını düzenleyenler ve bu beslenme prensibine göre hareket edenler, alkali oruç ile birlikte artan canlılık ve esenlikten bahsederler.

Onlar için alkali oruç, genellikle kalıcı olarak sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzına girişleridir. Farklı yiyeceklerle daha çok ilgilenmek ve sağlıklı ve bitki bazlı yiyeceklere odaklanmak üzere bir yaşam tarzı, bu orucu tanımlayabilir.

Alkali oruç giderek daha popüler hale geliyor. Tam olarak iyi tolere edildiği ve birçok insan adına uygun olduğu ve kalori alımınızı çok fazla kısıtlamadığı için de bu popülaritesi daha da ivme kazanıyor. Ek olarak birçok alkali gıda, vitaminler ve eser elementler açısından zengindir, bu nedenle vücuda iyi miktarda besin sağlıyor.

Bağırsaklar, lenf ve akciğerler için çok önemli!

Stres asit oluşturur. Bu nedenle alkali oruç sırasında gerekli gevşemeye özellikle dikkat edilmelidir. Örnek verecek olursak yürüyüş veya bisiklete binmek temiz havada yapılacak en iyi aktivitelerden biridir. Bu durum, akciğerlerin asitsizleştirme ile parçalanan asitleri solumasını kolaylaştırır.

Fiziksel aktivite sadece bağırsak aktivitesini değil aynı zamanda lenfatik sistemi de uyarır. Lenf ne yazık ki, vücudumuzun az fark edilen bir parçasıdır ancak detoksifikasyon ve deasidifasyon için son derece önemlidir. Lenf kanalları bir ağ gibi vücudumuzda dolaşarak metabolik ürünleri uzaklaştırır. Her türlü hareket lenf akışını uyarır ve böylece detoksifikasyonu destekler.

Bağırsaklarınızı korumak da çok önemlidir. Çiğ yiyecekler, besin açısından yoğundur ancak fazlası sindirim sistemini bunaltabilir. Genel olarak, çiğ yiyecekler alkali oruç sırasında günlük sebze porsiyonunun sadece bir kısmını oluşturmalı ve öğleden sonra 2’den sonra yenilmemelidir.

Alkali oruçtan sonra ne yemeliyim?

İdeal olarak alkali oruçtan sonra sağlıklı ve dengeli bir diyete devam edilmelidir. Ancak beslenme listesi sadece tamamen alkali gıdalardan oluşmamalıdır. Önemli besin maddeleri sağlayan kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi bir dizi “iyi” asitlendirici vardır.

Hiçbir durumda onları beslememenizden kalıcı olarak çıkarmamalısınız. Örneğin daha temel gıdalara odaklanmak daha iyi olabilir. Dengeli ve alkali bir diyetin savunucuları, üçte ikisi alkali oluşturan ve üçte biri asit oluşturan yiyecekleri öneriyor. Aksi takdirde doğanın birçok armağanından mahrum kalabilir ve istenmeyen yan etkiler ile karşılaşabiliriz. Bunu önlemek, kilo kaybını sağlarken aynı zamanda da sağlıklı kalabilmek için doğanın dengesini beslenmenizde de gözetin!