Blog Sayfasına Git

Bağışıklık Sistemi ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

sağlıklı sebzeler, meyveler, baharatlar ve kuruyemişler

Bağışıklık Sistemi ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Yabancı organizmaların vücuda girmesini engellemek, şayet mikroplar vücuda nüfuz ederse savaşarak bunları yok etmek gibi birçok görevi olan bağışıklık sistemi hakkında bilginize ne kadar çok güveniyorsunuz? Bedenimizin hastalıklarla mücadele ederek sağlıklı kalmasına yardımcı olan bağışıklık sistemi hakkında hepimiz birçok şey biliyoruz. Ama vücudun savunma hattı, mikroplarla savaş sahası olan bağışıklık sistemi ile ilgili bildiklerimizin birçoğunun yanlış olabileceğini söylesek?

Sıcak limon soğuk algınlığına karşı yardımcı olur, saunaya gitmek sizi güçlendirir ve ıslak saçla evden çıkmayın. Bunlar gibi bir dizi yaygın inanış, sağlığımızla ilgili yanlış kararlar vermemize neden olabiliyor.

Çünkü bağışıklık sistemimizi çevreleyen sayısız efsane var. Bu noktada mümkün olduğunda doğru bilgi kaynaklarından ve doktorunuzdan bağışıklık sistemi ile ilgili dorğu bilgileri edinmelisiniz. Ayrıca kişi, vücudunun mükemmel işleyen bir mekanizmaya sahip olduğunu unutmamalı ve bağışıklık sistemini iyileştirmek konusunda farkındalığını her zaman yüksek tutmalıdır. İşte bağışıklık sistemi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar…

Islak saç üşütür

Küçüklüğümüzden itibaren sık sık duyduğumuz öğütlerin başında ıslak saçla dışarı çıkılmaması gerektiği geliyor. Ancak ıslak saçın soğuk algınlığına neden olduğu bir efsanedir. Çünkü soğuk algınlığına tüm vücuda yayılan virüsler neden olur. Yani bir patojene her zaman ihtiyaç vardır.

Soğuk veya ıslak saçlar soğuk algınlığına neden olmaz ancak bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir. Islak saç, kafa derisinin soğumasını sağlar, bu da mukoza zarlarında zayıf kan dolaşımına yol açar. Virüsler potansiyel olarak bu şekilde yerleşebilir ve daha iyi yayılabilir. Yani soluk algınlığı ıslak saç yüzünden değil, virüsler yüzünden ortaya çıkmakla birlikte bağışıklık zayıflatıcı bir unsur olduğundan yine de dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

C vitamini soğuk algınlığına karşı korur

Doğrudur, C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ancak yalnızca bir parçasıdır! Tek başına C vitamine bir kurtarıcı gibi bakmak doğru olmak çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi daha farklı elementlerle ortaya çıkan bir durumdur.

Şöyle ki, C vitamini çok önemli olmakla birlikte B6 vitamini, B12 vitamini, D vitaminleri, folik asit, çinko, demir, selenyum, bakır normal bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Tüm bu vitamin ve mineraller meyve, sebze, bitkisel yağlar, şifalı otlar ve çok daha fazlası gibi doğal, sağlıklı gıdalarda bulunur. Dolayısıyla birçok metabolik hastalığa karşı C vitaminin yanı sıra saydığımız bu eser elementler de günlük beslenmenin bir parçası olmalıdır.

Limonlar C vitamini bombasıdır

A, C vitamini içeren besinler denilince birçok kişinin aklına ilk olarak limon gelir. Narenciye meyvelerinin C vitamini açısından yüksek olduğu doğrudur ancak en iyi C vitamini deposu da değillerdir.

Daha yüksek oranda C vitamini sağlayan çok sayıda yiyecek var. Şaşırtıcı ama biber, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydanoz, kuş üzümü, kivi, guava ve kuşburnu gibi besinler C vitaminin gerçek kaynaklarıdır. Özellikle de uzun süre düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece etkilidir.

Sıcak limon soğuk algınlığına iyi gelir

Birçok insan soğuk algınlığı ve benzeri durumlarda sıcak limonun çok etkili olduğunu söyler. Ancak bu çok güçlü ve etkisi kanıtlanmış bir argüman değildir. Orta boy, taze bir meyve yaklaşık 50 mililitre meyve suyu ve sadece 25 miligram C vitamini içerir. Ayrıca C vitamini ısıya karşı çok hassastır ve yüksek sıcaklıklar tarafından hızla yok edilir. Bu nedenle limon suyunu yalnızca su ılıkken eklemek çok daha etkili olacaktır.

Stres, bağışıklığı zinde tutar

Hayır! Aksine stres kronik bir hale gelirse soğuk algınlığına yakalanmak için en büyük risk faktörlerinden biridir. Çünkü stres vücudun bağışıklık sistemini baskılayan kortizol gibi hormonların üretmesine neden olur. Bu durum virüslerin hızlı bir şekilde bağışıklık sistemi duvarını aşıp vücuda saldırmasına yol açar. Dolayısıyla hayatınızın her evresinde stresten olabildiğince uzak durun.

Uyku sadece zaman kaybıdır

Çok büyük yanlışların başında gelir çünkü bağışıklık sistemimiz, vücudumuzun diğer işlemler için enerji kullanmak zorunda olmadığı geceleri aktiftir. Böylece işgalcilere karşı kendini savunmaya odaklanabilir.

Bilim dünyasında yapılan araştırmalar, düzenli uyku uyuyan kişilerin önlenebilir hastalıklarda daha güçlü olduğunu kanıtladı. Gecede yedi saatten az uyuyanlar, sekiz saatten fazla uyuyan birine göre üç kat daha hızlı üşütüyorlar. Bu durum geceleri beyaz kan hücrelerinin sayısının artmasıyla açıklanabilir. Günde 7-9 saat uyuyan herkes bağışıklık sisteminin normal işleyişini destekler.

Sauna, virüslerle savaşır

Bağışıklık sistemi hakkında doğru bilinen yanlışları sıraladığımızda saunaya değinmeden olmaz. Çünkü birçok sauna müdavimi, sauna ziyaretlerinin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisinin çok fazla olduğunu düşünüyor. Düzenli sauna seanslarının vücudu hızlı sıcaklık değişimlerine alıştırdığı açıktır.

Ancak bununla birlikte sauna almanın soğuk algınlığı virüsleriyle savaşmaya yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır. Zaten soğuk algınlığınız varsa, saunaya gitmek de ters etki yapar, çünkü bu kardiyovasküler sistem üzerinde ek bir yük oluşturur. Dolayısıyla cilt üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğu düşünülen saunanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini düşünmek çok yanlıştır.

İlaç hastalık süresini kısaltır

Hastalıklara karşı en güçlü koruma silahlarımızdan biri olan ilaçlara sürekli olan sığınmak ne kadar doğru özellikle de solunum yolu hastalıkları söz konusu olduğunda? Çünkü ağrı kesiciler, ateş düşürücü ve ateş düşürücü ilaçlar sadece soğuk algınlığı semptomlarını bastırır. Hatta bazen yan etkileri sayesinde uyutur.

Bu sayede kişi kendini iyi hisseder ama arka planda hala hastadır. Bağışıklık sistemi hala enfeksiyonla savaşmaktadır. Şimdi dinlenmezseniz ve vücudunuzun sinyallerini dinlemezseniz, iyileşmeyi geciktirme riskiniz vardır.

Dolayısıyla soğuk algınlığını semptomatik olarak tedavi etmektense, sorunu kökünden çözmek, soğuğu tedavi etmek ve aynı zamanda bağışıklık sistemini çalışmalarında desteklemek daha iyidir. Buna bol su içmek, sağlıklı beslenmek, hijyen kurallarına dikkat etmek, temiz hava almak ve yeterince dinlenmek de dahildir.

Bu ilaç arkadaşıma çok iyi geldi

Bağışıklık sistemini güçlendirmekle ilgili her gün sayısız bilgiye maruz kalıyoruz özellikle de çevremizden birçok kişinin önerilerine kulak verebiliyoruz. Özellikle de toplumumuzda kişiler arası ilaç tavsiyesi çok yaygın ama yanlış!

Çünkü arkadaşımıza, komşumuza iyi gelen herhangi bir ilaç veya bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilen herhangi bir ürün size iyi gelmeyebilir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminizle ilgili konularda özellikle de ilaç kullanımı söz konusuysa arkadaşınızı değil hekiminizi dinleyin.