Blog Sayfasına Git

Bağışıklık Sistemimiz Yaşlanır Mı?

Fotolia 107530560 Patrizia Tilly scaled

Bağışıklık sistemimiz yaşlanır mı?

Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemimiz bizi bir ömür boyu virüsler başta olmak üzere dış etkenlerden korur.  Ancak bağışıklık sistemimizin zamanla gücü azalır, yani yaşlanır. Ama size iyi bir haberimiz var; bağışıklık sistemimiz birçok yönden desteklenebilir.

Bağışıklığımızın yaşlandığını çoğu zaman günlük deneyimlerimizden anlarız. Basit bir soğuk algınlığı, enfeksiyon veya bir mesane enfeksiyonu… Eskisinden daha sık hasta olduğunuz hissine kapıldığınızda veya enfeksiyonların iyileşmesi uzun sürdüğünde anlarız ki, bağışıklık sistemimiz eski gücünü kaybetti. Ki duygular bizi aldatmaz. Peki, bağışıklık yaşlanması tam olarak nedir, nasıl desteklenebilir? İşte cevabı!

Bilinmeyen patojenler sorunlara neden olur

Bağışıklık yaşlanması, timus bezimizle başlar. Önemli savunma hücreleri, T-lenfositler, memenin arkasındaki küçük organdan gelir. Yabancı işgalcileri tanıyan timüsler, ergenlikten sonra, 50 yaşına kadar neredeyse tamamen faaliyetini durdurana kadar küçülmeye başlar.

O zamana kadar zaten birkaç enfeksiyondan geçeriz. T-hafıza hücreleri bunu fark eder ve savunmamız bunun yerine onlara geri dönmek zorunda kalır. Böylece zamanla karşılaştıkları patojenlerin üzerine atlarlar. Yapamayacakları şey ise yeni istilacılara yanıt vermektir. Timus bezinden gelen “taze” savunma hücreleri bunun için eksiktir. Bu, yaşlıların enfeksiyonlardan genç insanlardan daha fazla etkilenmesinin nedenlerinden biridir

Virüsler ve diğerleri için kolay oyun

Bağışıklık sistemi başka yerlerde de zayıflamaya başlar. Zamanla cildimiz ve mukoza zarlarımız incelir. Çoğu zaman bağışıklık sisteminin bu kısmı genellikle hafife alınır, ancak patojenler için ilk önemli engeli temsil eder. Mukoza zarlarımız sağlam değilse, virüsler ve diğerleri rahatlar en önemlisi de saldırılar içeriden bile mümkün hale gelir. Kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler artık bağışıklık sistemimiz tarafından eskisi kadar güvenilir bir şekilde tanımlanmaz.

Enflamasyon bağışıklık sistemini raydan çıkarır

Bunların hepsi kulağa hoş gelmiyor, ancak iyi haberler de var. Araştırmacılar, zayıflayan bağışıklık sistemi için kendimizi kontrol edebileceğimiz başka bir tetikleyici keşfettiler: Vücudumuzdaki iltihaplanma süreçleri. Vücut sürekli olarak iltihap önleyici haberci maddeler salgılar. Bağışıklık sistemi sürekli çalışır ve buna bağlı olarak aşırı yüklenir. Bu tür iltihaplanma, özellikle sağlıksız bir yaşam tarzı yoluyla zamanla sürünebilir.

İltihaplanma süreçleri ise beslenmemiz tarafından teşvik edilir. Çok fazla şeker, beyaz un ve et iltihaba uygun zemin yaratır. Fazla kilolu insanlarda doktorlar neredeyse her zaman çok yüksek inflamasyon seviyeleri bulur. Özellikle karın yağındaki hücreler, bağışıklık sistemini uyaran, çalışmasını sağlayan ve böylece iltihabın devam etmesini sağlayan haberci maddeler salgılar.

Sonuç olarak kronik inflamasyon; diyabet ve damar hastalıkları gibi bir dizi hastalığa yol açar. Sağlıksız beslenmenin için için yanan ateşi körüklemesi gibi, dengeli ve antioksidan açısından zengin bir diyet de inflamatuar süreçleri söndürür. Her durumda, savunmamızı desteklemek istiyorsak yaşam tarzımız önemli bir rol oynar.

İyi korunuyor muyum?

  • Virüsler soğuk sever. Bu nedenle özellikle soğuk mevsimde birkaç hafta içinde kıtalara yayılabilirler. Ayrıca artık daha az temiz hava alıyoruz, kapalı ortamlarda eğlenmeyi tercih ediyoruz ve virüsler kapalı alanlarda daha hızlı yayılıyor. İlk doğal savunma bariyerimiz olan mukoz zarlarımız da ısıtılmış odalarda daha fazla zaman geçirdiğimizde zarar görür.
  • İdeal olarak, bağışıklık sistemimiz bizi sağlıklı tutar. Bizi virüs, bakteri ve mantar gibi istilacılardan korur. Ancak böyle karmaşık bir sistem aynı zamanda birçok yıkıcı faktöre karşı hassastır; Sebep stres, uykusuzluk, sağlıksız beslenme, ilaç kullanımı veya mevcut kronik hastalıklar olsun, sonuç her zaman aynıdır: Zayıflamış bir bağışıklık sistemi!
  • Sigara ve çok fazla alkol, çevresel faktörler gibi bağışıklık sistemini destekleyen mikro besinleri “tüketir”. İç mekanlarda çok zaman geçiren ve düzenli egzersiz yapmayan ofis çalışanları genellikle savunma eksikliğinden şikayet eder. Yeterince uyumamak vücudun savunmasını da zayıflatabilir.
  • Dış etkilere ek olarak, bağışıklık sistemimizin etkinliği de doğal yaşlanma sürecimizden etkilenir: Bağışıklık hücrelerimizin aktivitesi, yaşamın ikinci yarısından itibaren doğal olarak azalır. Aynı şekilde çocuklar da bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için enfeksiyona çabuk yakalanırlar. Uzun süreli sindirim sorunları olanlar vitamin eksikliği yaşayabilir. Örneğin; C vitamini, selenyum veya çinko, bunların tümü esnek bir bağışıklık sistemi için önemlidir.

Bu hayati maddeler bağışıklık sisteminin gücünü koruyor

  • C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Tıpta bu konuda uzun süredir fikir birliği vardır. Ancak artan yaşla birlikte nüfuzu doğal olarak zayıflar. Araştırmalar, vitaminin bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirebileceğinden, iyi bir C vitamini kaynağının bağışıklığı yaşlanan kişiler için özellikle önemli olduğunu gösteriyor. Aynısı fiziksel olarak çok çalışan, sürekli soğuğa maruz kalan veya çok fazla spor yapan herkes için de geçerlidir. İçinde çok fazla C vitamini olan birkaç besin; brokoli, aserola, çilek ve narenciye.
  • Kumpfer: T-lenfositler ve çöpçü hücreler, çok çeşitli patojenlere karşı savunmamıza yardımcı olur. Bizi en iyi şekilde korumak için her ikisinin de eser element bakıra ihtiyacı vardır. Minimal bir bakır eksikliği bile aktivitesini ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin direncini bozar. Bakır zengini besinler; kuşburnu, pancar ve üzüm.
  • Demir: Mukoza zarlarımız genellikle virüslerin ilk giriş noktasıdır. Kısa bir süre sonra solunum yollarımızdaki hücreleri sayısız başka virüs üretmeye zorlarlar. Bazı bağışıklık hücreleri bunu önleyebilir. Virüsle savaşan antikorlar salgılarlar. Demir depolarımız boşsa sayıları azalır, savunmamız zayıflar.Bitkisel demir içeren besinler; rezene, yeşil sebzeler, fesleğen ve çilek…
  • A Vitamini: Bu vitamin aynı zamanda sağlıklı mukoza zarlarını destekler ve virüslere karşı ilk bariyerimizi korumaya yardımcı olur. Vücutta A vitaminine dönüştürülen beta-karoten formundaki bitkisel gıdalardan alıyoruz. A vitamini zengini besinler; mango, balkabağı, havuç, lahana
  • Selenyum: İz element selenyum, bağışıklık sistemimiz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Selenyum, bağışıklık sistemimizi harekete geçirebilir ve yeni bağışıklık hücrelerinin oluşumunu uyarabilir. İçinde çok fazla selenyum olan besinler; beyaz lahana, Brezilya fıstığı ve biber…
  • D Vitamini: D vitamininin bağışıklık sistemimiz için ne kadar önemli olduğu hala oldukça yeni bir keşif. Vitamin, antibakteriyel bir savunma maddesi olan katelidin oluşumunu uyarır. Ayrıca bağışıklık hücrelerimizin yüzeyinde vitaminin kendisine yapıştığı ve daha sonra savunma mekanizmalarını tetiklediği özel D vitamini reseptörleri vardır. D vitamini zengini besinler; balık, yumurta ve mantar…
  • Çinko: Zayıf çinko kaynağı vücudumuzu patojenlere karşı daha duyarlı hale getirir. Çünkü çinko, bağışıklık sisteminin birçok sürecine müdahale eder ve çeşitli bağışıklık hücrelerinin oluşumunu etkiler. Çok az çinko alırsak, vücudumuz ayrıca virüslerle mücadelede en güçlü yardımcılarımızdan biri olan patojenlerle savaşmak için daha az antikor üretir. Çinko içeren besinler; ıspanak, yaban havucu ve brokoli…