Blog Sayfasına Git

Bahar Sepetinize Bu Yiyecekleri Atın

shutterstock 1918571948 scaled

Bahar sepetinize bu yiyecekleri atın

Havalar iyiden iyiye ısınırken bahar ve yaz ayları için beslenme sepeti oluşturmanın tam zamanı! Bazı besinler var ki, sepetin yıldızına dönüşüyor ve sağlıklı bir yeme rutini oluşturmak için harika seçenekler sunuyor. Bu gıdaların birçoğunu biliyoruz, birçoğunu ise yeni duymuş olabiliriz. Ancak hepsinin tek bir ortak özelliği var; sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni adına süper gıdalar olması. İşte, bahar sepetinizde olması gereken bu mucizevi besinler…

Küçük Mucizeler; Keten Tohumu

Keten, sadece güzel mavi çiçeklere sahip olmakla kalmaz aynı zamanda binlerce yıldır ekin olarak da kullanılmaktadır. Elyaflar her zaman giysi ve her türden kumaş için kullanılmıştır. Ancak bitkinin gerçek gücü tohumlarındadır. Yüzde 60 oranında omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Keten tohumları ayrıca lif, E vitamini gibi antioksidanlar ve eser elementler çinko, demir ve çok daha fazlası açısından zengindir. Küçük tohumlar zengin bir protein kaynağı olarak da hizmet eder.

Keten tohumunu, bütün olarak örneğin müsli veya salata üzerine bir sos gibi, öğütülmüş veya yağ olarak kullanılabilir. Ancak ürün, serin ve ışıktan korunarak saklanmalı ve çok uzun süre açık bırakılmamalıdır, aksi takdirde oksitlenir ve ekşir. Fırında yumurta yerine keten tohumu da kullanabilirsiniz.

Giderek Artan Popülerlik; Yulaf

Yulaf muhtemelen sabah müslisinde en popüler tahıldır. Haklı olarak, çünkü size gün için bol miktarda güç ve besin sağlar. Yulaf en besleyici tahıllardan biridir; kompleks karbonhidratlar, vitaminler ve magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi mineraller içerir. Yüksek protein ve demir içeriği de hafife alınmamalıdır. 100 gr. yulaf 13,5 gr. bitkisel protein ve 5,8 gr. demir sağlar. Uzun zincirli karbonhidratlar ve doymamış yağ asitleri kombinasyonu, kan şekeri seviyelerini dengelemeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği uzun süre tokluk sağlar, sekiz temel amino asit hücre yapısını ve hormon dengesini destekler. Müsli; granola, yulaf lapası, müsli barları, müsli kapları, kek ve ekmekler için un yerine, pişmiş kırıntı ve meyve karışımı olarak kullanılabilir.

Süper Besin; Kuşburnu

Kuşburnu, C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir ve dolayısıyla gerçek bir süper besindir. Hava şartlarına ve toprak şartlarına bağlı olarak kırmızı meyveler 100 g’da 400-1500 mg C vitamini içerebilir. Karşılaştırma için baktığımızda aynı ağırlıktaki bir limon sadece 53 mg’dır. Ayrıca sindirime iyi gelen birçok değerli ikincil bitki maddesi içerir.

Kuşburnunu çiğ olarak da yiyebilirsiniz ancak içindeki kaşınmaya neden olan çekirdekler önceden çıkarılmalıdır. Mevsim ne olursa olsun kuşburnunu toz veya işlenmiş olarak da bulabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, C vitamini ısıya dayanıklı değildir. Bu nedenle ısıtıldığında büyük bir kısmı kaybolur.

Kara Lahananın Kardeşi; Kale Bitkisi

Kale bitkisi özellikle C vitamini, B vitaminleri, beta-karoten (A vitamininin öncüsü), folik asit, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Turpgiller familyasının bir üyesi olan bu lahana türü hardal yağı glikozitleri gibi değerli fitokimyasallar da içerir. Benzer içerikleri ve etkileri brokoli ve ıspanakta da bulabilirsiniz.

Kale bitkisi en iyi salata olarak veya kaju fıstığı ya da susamla buharda pişirilerek tüketilebilir. Fırında hafifçe kurutulmuş lahana cipsleri, öğünler arasında sağlıklı bir atıştırmalık olarak da hazırlanabilir.

Güçlü Bir Antioksidan; Yaban Mersini

Açai meyveleri, yüksek antosiyanin içeriği nedeniyle bir süper gıda olarak satılmaktadır. Bu bitki pigmenti, serbest radikalleri zararsız hale getirmesi beklenen bir antioksidan etkiye sahiptir. B vitaminleri, C, K ve E vitaminlerine ek olarak, büyük miktarlarda değerli antosiyaninler de içerirler. Antosiyaninler, yaban mersinine koyu rengini veren ve aynı zamanda güçlü antioksidan görevi gören fitokimyasallardır. Yaban mersini çeşitleri, ekili meyvelerden çok daha fazla antosiyanin içerir. Organik kalitede, yabani olarak toplanan bu meyveler dondurulmuş olarak satın alınabilir. Her türlü yoğurda, müsliye, salataya veya içeceğe değer katabilirler.

Kinoaya Rakip; Darı

Son yıllarda kinoa, özellikle vejetaryenler ve veganlar arasında epey popüler oldu. Bu tahıl, vücudun kolayca endojen proteine ​​​​dönüştürebileceği yüksek kaliteli, bitki bazlı protein içerir.  Öte yandan, çok fazla demir de kinoanın bileşenlerinde bulunur. Benzer bir bileşim, topraklarımızda da yetiştirilen darıda da bulunabilir. Her ikisi de glütensizdir ve mutfakta değiştirilerek kullanılabilir. Darı salataları, darı burger köftesi veya darı bazlı yulaf lapası özellikle lezzetlidir.

Yüzyılların Sağlık Kraliçesi; Bal

Antik Yunanlılar bile balın sağlıklı gücünü biliyorlardı. Geleneğe göre tanrılar ölümsüzlüklerini bu tatlı nektara borçluydu. Balın yaklaşık yüzde 80’i şekerden oluşur. Elbette bal ölçülü tüketilmelidir, çünkü fazlasının da çok fazla şekere benzer şekilde olumsuz etkileri vardır. Ancak doğru kullanıldığında balın güçlü bir antibakteriyel etkisi vardır. Arı nektarı ayrıca yaklaşık 180 eşlik eden madde içerir. En önemlileri, flavonoidler gibi inhibitörler olan inhibinlerdir. Ancak beslenme uzmanları, süpermarkette satılan ucuz baldan uzak durmayı öneriyor. İşlenmiş bal genellikle su ile seyreltilir. Balı doğrudan bölgenizdeki arıcıdan satın almak en iyisidir. Ayrıca sağlıklı gıda mağazalarında da iyi kaliteyi bulabilirsiniz.

Bitkilerden Çay Yapın

Egzotik çay pazarı patlama yaşıyor. Örneğin Matcha, şimdiye kadarki en sağlıklı canlandırıcılardan biri olarak kabul edilir. Tencha çay bitkisinin yapraklarının metabolizmayı hızlandırdığı ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu söylenir. Tabii ki yerel bahçelerimizden bitkiler de aynı etkiyi sağlıyor. Örneğin papatya çayı sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve stresli bir günün ardından rahatlamanıza yardımcı olur. Karahindibadan yapılan çay, kan dolaşımını ve sindirimi uyarır, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.

Beynin Gıdası; Ceviz

Avokado, yüksek doymamış yağ içeriği nedeniyle bir süper gıda olarak lanse edilir. Doymamış yağ asitleri kardiyovasküler sistem için özellikle önemlidir ve örneğin kalp krizi riskini azaltabilir. Değerli yağlar sadece egzotik meyvelerde bulunmaz. Örneğin ceviz, tekli doymamış yağ asidi oleik asit ve çoklu doymamış yağ asitleri içeriğine sahiptir. Bu, yerel fındıkları avokadolara değerli bir alternatif yapar. Avokadoyu salatalarda birkaç kızarmış cevizle değiştirebilirsiniz.

O Da Ne Dedirten Süper Güç; Su Teresi

Kısa bir süre önce, New Jersey Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, besin içerikleri açısından tüm yaygın meyve ve sebze türlerini inceledi. Tamamen şaşırtıcı bir şekilde, göze çarpmayan su teresi birinci oldu! Besin yoğunluğu ve dengeli besin profili, su teresini gerçek bir süper besin yapar. Su teresi, çoğunlukla göllerin, nehirlerin ve göletlerin kenarlarında yetişir. Romalılar bile onları oradan topladı. Yalnızca iyi stoklanmış organik pazarlarda mevcuttur. Su teresi taze ve mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Saklamaya ve kurutmaya uygun değildir. En çok salatalarda, çorbalarda taze bir malzeme olarak veya sandviçlerde güzel bir yeşillik olarak kullanılabilir.