Blog Sayfasına Git

Beden ve Ruh Sağlığı İçin Çay Dünyasını Keşfedin

shutterstock 1154777236

Beden ve ruh sağlığı için çay dünyasını keşfedin

Çay, bir içecekten çok daha fazlasıdır. Keyif, sosyalleşme, sohbet, dinlenme ve sağlık hepsi bir aradadır. Binlerce yıldır dünyadaki birçok kültürde meditasyon, iç huzuru ve aydınlanma ile ilişkilendirilmiş olması boşuna değildir.  T’ien Yi-Heng şöyle der: “İnsan dünyanın gürültüsünü unutmak için çay içer.”

Biz Türkler söz konusu olduğunda ise çay, kırmızı çizgimizdir. Her zaman ve her yerde çay içebiliriz. Çünkü çay içenler keyif insanıdır, çay zaman ve özveri ister. Ülkemizde en çok tüketilen çayların başında siyah çay gelse de bu dünya çok zengin ve çeşitli olabiliyor. Bir dizi çay çeşidi, farklı etkileriyle insanları kendisine çekebiliyor. Dünyanın birçok noktasında farklı çaylar sadece mutfaklara değil insanların hayatlarına dahil oluyor. Eğer siz de çay dünyasını keşfetmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz…

Çay karakter içeceğidir!

Doğal bir ürün olduğu sürece her çayın kendine özgü özellikleri ve içerikleri vardır. Ancak bu içerikler sadece doğru hazırlandıklarında ortaya çıkar. Hazırlık, aroma ve tat için belirleyicidir. Örneğin yeşil çayın üzerine kaynar su dökülmemelidir. Bunun yerine çay demlenmeden önce su kısaca kaynatıldıktan sonra 5-10 dakika soğumalıdır. Siyah çay burada daha az hassastır. Ambalajına göre, bitki ve meyve çayları, mikropları öldürmek için genellikle kaynar su ile demlenmelidir.

Doğru demleme süresi de çok önemlidir. Ambalaj üzerinde önerilen süreler genellikle çok iyi bir kılavuzdur. Çay çok uzun süre demlenirse, bitki kısımlarından çok fazla tanen salındığı için tadı genellikle acı olur. Çayı uzun süre sıcak tutmak da iyi değildir çünkü mevcut olabilecek küf sporları çimlenebilir.

Aromalı poşet çaylar

Bitki ve meyve çayları günümüzde büyük ölçüde tatlı ve bol aramalı içeceklere dönüştü. Şeker veya tatlandırıcı maddeler ve aroma ilaveleri ne yazık ki, çayı kendi doğallığından uzaklaştırıyor. Çay gibi doğal bir besin için bile içindekiler listesine bir göz atmak büyük önem taşıyor. Alışveriş sepetinizde kaliteli ürünler olduğundan emin olmak istiyorsanız organik ürünlere bakmalı veya sağlıklı gıda mağazalarından çay almalısınız. Zevk almanın yanı sıra sağlık etkisi de önemliyse, tıbbi kalitede çaylar doğru seçimdir. Bu çaylar en yüksek kalitededir, etkinliği ve zararlı madde içermediği test edilmiştir ve genellikle eczanelerde bulunur.

Siyah çaylar

Siyah çay, Ming Hanedanlığı döneminde (14. yüzyıl) Çin’de icat edildi. Yeşil ve beyaz çay gibi, siyah çay yaprakları da çay bitkisinden gelir. Hasattan sonra, bitki hücrelerini kırmak için yapraklar yuvarlanır. Sızan bitki özü daha sonra oksitlenir ve çaya karakteristik koyu rengini ve tadını verir. Ne yazık ki, çay yaprağındaki sağlıklı bileşenlerin çoğu oksidasyon sonucu kaybolur veya dönüştürülür. Çaysız yapamıyorsanız yeşil çaya yönelebilirsiniz.

Yeşil çay

Yeşil çay, siyah çay ile aynı bitkiden hasat edilir, ancak yaprakların oksitlenmesine izin verilmez. Bu, yeşil rengi ve aynı zamanda birçok sağlıklı ikincil bitki maddesini korur. Bunların en iyi bilineni muhtemelen kateşinlerdir. Bu maddenin çeşitli sağlık etkileri olduğu bilinmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki çok uzun süre demlenirse çaya acı bir tat verir.

Bu arada, hasat sırasında yapraklar ne kadar genç ve yumuşaksa, yeşil çayın kalitesi de o kadar yüksek olur. Yılın ilk çay hasadı ve ondan elde edilen erken yapraklara “ilk fışkırtma” denir. Bütün çay yapraklarını kullanırsanız, toz veya benzeri birikintileri gidermek için demlemeden önce akan su altında durulamalısınız. Yeşil çay daha sonra sıcak fakat artık kaynamayan suyla (maks. 90 °C) demlenir. Yeşil çay üç defaya kadar demlenebilir. Bazıları, ikinci infüzyonun en iyisi ve aynı zamanda en sağlıklısı olması gerektiğine yemin eder.

Beyaz çay

Beyaz çay, çay bitkisinin açılmamış yaprak tomurcuklarına dayanır. Hasadı zor olduğundan ve bir bardak çay için nispeten çok sayıda tomurcuk gerektiğinden beyaz çay oldukça pahalıdır. Yeşil çayda olduğu gibi beyaz çayda da oksidasyon mümkün olduğunca önlenir. Beyaz çayın hazırlanışı yeşil çay ile aynıdır.

Mate-Tee

Mate, kolonizasyondan önce bile Güney Amerika yerlileri tarafından kullanılırdı. Bu çay, bugün bile orada hala çok popülerdir. Yapraklar Güney Amerika mate çalısından gelir. Geleneksel olarak, mate çayı, içi oyulmuş ve süslenmiş bir kabak olan su kabağından içilir. Çayın kendisi daha sonra bombilla adı verilen ve saman gibi çalışan metal bir çubuktan çekilir. Biber otunun içilmemesi için bombillanın alt kısmında elek bulunmaktadır. Mate; tanenler, vitaminler ve uçucu yağlar dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı bileşenler içerir.

Kendi çayınızı kendiniz yapın

Söz konusu çay olduğunda neredeyse sınır yok. Taze otlar, uygun şekilde saklanırsa birkaç haftadan aylara kadar toplanabilir ve kurutulabilir. Örneğin ısırgan otu, ıhlamur çiçeği, melisa veya papatya çay için oldukça uygundur. İster tek çeşit ister bitkisel karışım olarak tüketilebilirler Kuruması için bitkileri demetler halinde kuru bir odaya asabilirsiniz.

Tabii ki, taze toplanmış ve demlenmiş tatları özellikle iyidir. Örneğin nane, bir saksıda yetiştirilebilir ve böylece tüm yıl boyunca için aromatik yapraklar sunar. Meyveler de çay içeriği olarak uygundur, bu noktada taze veya kurutulmuş olması önemli değildir. Armut, elma, yaban mersini, ahududu ve turunçgiller özellikle aromatiktir ve harika bir lezzet şöleni yaratır.