Blog Sayfasına Git

Daha Az Et, Daha Çok Keyif

shutterstock 1166437633 scaled

Daha az et, daha çok keyif

Daha az et yemek veya hiç et yememek… Birçok kişi için etsiz bir öğün düşünülemez. Öyle ki, kahvaltıda bile et yemeği tercih eder çünkü sebzelerle arası çok da iyi değildir. Ancak sebzeyi çok tutarak eti azaltmak hem bizim hem hayvanlar hem de iklim için iyidir. Yine de bunu uygulamak o kadar kolay değil ve çoğu kişi etsiz lezzetli yemekler pişirmeyi zor buluyor. Ancak imkânsız değil! Sebzelerin lezzetli dünyasını keşfettiğinizde siz de daha az yemek konusunda daha motive olacaksınız. İşte daha az et yemenin ipuçları…

Neden daha az et yemeliyiz?

Dünya olarak et tüketmeyi seviyoruz ancak dünyanın artan et açlığı ekolojik bir sorun, fabrika çiftçiliği ise etik bir problem… Üstelik etin aşırı tüketilmesi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Araştırmacılar, sosis gibi işlenmiş etlerin özellikle sağlıksız olduğunu düşünüyor. Gerçeklere baktık ve size az ama iyi et içeren bir beslenmenin sağlıklı bir gelecek için neden akıllıca bir karar olduğunu gösterdik.

Daha az et yemek, enflamatuar süreçlerin rol oynadığı tüm hastalıklar üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Örneğin; damar sertliği, romatizma, artrit gibi kardiyovasküler hastalıklar ve son araştırmalara göre muhtemelen depresyon… Nedeni ette bulunan araşidonik asittir. Çok fazla yersek, iltihaplanmayı teşvik eder. Etin artrit hastalarında alevlenmeleri tetiklediği uzun zamandır bilinmektedir. Et ayrıca kandaki ürik asit seviyelerini artıran ve gut hastalığına katkıda bulunabilen pürinler içerir.

Sessiz iltihap- vücuttaki gizli düşman

Yılda ortalama 60 kg et ve sosis yani günde yaklaşık 160 gram yiyoruz. Bununla birlikte uzmanlar, günde yalnızca maksimum 85 gram önermektedir. Ancak biz neredeyse tavsiye edilenin iki katı kadar et yiyoruz. Üstelik bu miktar bile birçok araştırmacı için hala çok yüksek! Bir diğer nokta ise etin çok fazla işlem görmesiyle daha zararlı hale gelmesi… Bir parça saf tavada kızartılmış biftek, iyileştirilmiş, tütsülenmiş veya katkı maddeleriyle korunmuş olandan daha sağlıklıdır. Çünkü sosis gibi işlenmiş etler sadece çok fazla yağ ve tuz değil, aynı zamanda şeker ve yapay katkı maddeleri de içerir. Sosis ürünlerini dayanıklı hale getirmek için genellikle nitrat ve nitrit eklenir. Vücudumuzda bu tuzlar nitrozamine dönüştürülür. Bu madde kolon kanserine yakalanma riskimizi artırır ve aynı zamanda kalp-damar hastalıklarını da teşvik eder.

Harvard Üniversitesi’nden bilim adamları, günde sadece 50 gr sosis, salam, sosis veya jambon gibi işlenmiş et tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskimizi yüzde 42 ve diyabet riskimizi yüzde 20 artırdığını buldu. Bundan kısmen yüksek tuz içeriğinin sorumlu olduğu söyleniyor.50 gram sucuk ürünleri çok değil: Bu miktar küçük bir Viyana sucuğuna veya birkaç dilim salama denk geliyor.

DSÖ’nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, işlenmiş et tüketimini bile “kanserojen (kansere neden olan)” olarak sınıflandırdı. On ülkeden 22 uzmandan oluşan gruba göre, her şeyden önce kolon kanseriyle, ancak aynı zamanda pankreas ve prostat kanseriyle de bağlantılar var. Ünlü uzman dergisi Lancet’te yayınlanan araştırma sonuçları ürkütücü: Her gün 50 gram sosis veya et ürünü yiyen herkes kolon kanseri riskini yüzde 18 artırıyor. Araştırma grubu kırmızı eti “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı. Araştırmacılar, ette bulunan yüksek protein içeriğinin burada rol oynayabileceğinden şüpheleniyor. Aşırı protein tüketimi, kanseri teşvik edebilecek haberci maddeler yoluyla hücre büyümesini uyarabilir.

Et alırken nelere dikkat edilmeli?

Etin sağlığımızı nasıl etkilediği, hayvanların nasıl yaşadıklarına ve ne yemelerine izin verildiğine de bağlıdır. Sığır ve koyunlar için doğal besin soya veya mısır değil, çimendir. Hayvanların çayırda otlamasına izin verilirse, doğal, taze ot yerler ve çok hareket ederler. Organik çiftliklerde daha fazla alan da garanti edilir. Bunun hayvan refahı ve et kalitesi üzerinde bir etkisi vardır: İyi et, daha fazla doymamış omega-3 yağları içerir ve bu nedenle daha yüksek kalitededir ve daha az proinflamatuardır. Küresel olarak, hayvanlara insanlardan iki kat daha fazla antibiyotik veriliyor. Sonuç olarak hayvanlar daha hızlı kilo alırlar.

Daha az et yemek için işe yarayacak 5 ipucu

  • Alışkanlıklarınızı yavaşça değiştirin: Küçük değişiklikler yapmak ve bunları uzun vadeli yapmak, ayak uyduramayacağınız hızlı eylemlerden daha iyidir. Akşam yemeği veya kahvaltı başlamak için iyi bir yerdir, çünkü iş sandviçler, sosisler ve söğüş etler olduğunda genellikle hayal gücümüz zayıftır. Oysa o kadar çok varyasyon var ki, her zevke uygun lezzetleri bulmak mümkün.

  • Doğru sebze yemekleri ile başlayın: Bifteğinizi vegan bir seçenekle değiştirmek zor geliyor değil mi? Örneğin, buğday veya soya proteinini değiştirmek gerçek et hayranları için zordur. Tadı güzel olmadığından değil, ama etin saf tadı söz konusu olduğunda, onu tamamen değiştirmek ilk başta genellikle tercih edilen bir durum değildir. Farklı tatların buluştuğu ve etin tadının zaten çok baskın olmadığı yerden başlasanız daha iyi olur. Örneğin makarna bolonezinde, güveçte veya soslu et dilimlemede bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Burada farklı alternatifler deneyin ve kesinlikle aradaki farkı neredeyse hiç fark etmeyeceksiniz.

  • Et tadına” güvenin: “Umami”yi biliyor musunuz? Bu, tıpkı ekşi, tuzlu, tatlı veya acı gibi bir tattır. Umami, tıpkı ette olduğu gibi doyurucu ve dolgundur. Umami tadına sahip yiyeceklerle yemek pişirirseniz, vejeteryan yiyeceklere rağmen et tadından vazgeçmek zorunda kalmazsınız. Soya sosu, tamari, miso ve güneşte kurutulmuş domatesler ve mantarlar, kavrulmuş yemişler umami için çok lezzetlidir.

  • Beğendiğiniz alternatifler mi arıyorsunuz: Vejetaryen deyince aklınıza otomatik olarak sakızlı tofu mu geliyor? Vejetaryen alternatiflerin çeşitliliği gün geçtikçe artıyor ve organik ve süpermarketlerde yüzlerce alternatif var. Birçok dükkânda, her biri farklı tatlara sahip çok çeşitli bitki bazlı ürünler ve baharatlardan yapılan ürünlerin bulunduğu açık bir vejetaryen veya vegan köşesi vardır.

  • Yeni çeşitliliği keşfedin: Neyi dışarıda bıraktığınıza değil, ne eklediğinize odaklanın. Mercimek, fasulye veya farklı sebze türleri ile başka türlü düşünmeyeceğiniz yeni tarifler keşfedin. Ortalama olarak, süpermarket alışverişlerimizin yüzde 95’inin aynı yiyeceklerle gittiği tahmin ediliyor. Ancak doğanın sunabileceği daha çok şey var!