Blog Sayfasına Git

Detoksifikasyon ile Kendinize Reset Atmanın Tam Zamanı

shutterstock 464073833 scaled

Detoksifikasyon ile kendinize reset atmanın tam zamanı

Her gün bize zarar verebilecek maddelere maruz kalıyoruz. Dış dünyadan ve çevreden gelen dış etkenlerin yanı sıra metabolizmamızda da atık ürünler üretiliyor. Bunlardan kurtulmak içinse vücudumuzun günlük olarak destekleyebileceğimiz etkili mekanizmaları vardır.

Şaşırtıcı gelebilir, ancak vücudumuz her saniye detoks yapıyor. Şimdi bile… Karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, akciğerler ve kan sürekli olarak ağır metaller, ilaçlar veya nikotin gibi toksinleri vücuttan atmakla meşguldür. Metabolizmamızdan kaynaklanan doğal “hücre atığı” da her saniye birikir ve atılması gerekir. Bunların atılmasını temel alan disiplin ise detoksifikasyondur.

Çoğu kişi detoksu sadece medyada gördüğü maydanoz suyu ile sınırlasa da bu disiplin çok daha kapsamlı ve geniş bir konudur. Günlük yaşamda detoksifikasyon neden önemli, detoks ile tazelenmenin yolları nelerdir sorularının cevabı bu yazıda!

Vücut kendini temizler ama yardıma ihtiyacı vardır

Dışarıdan gelen veya içeride üretilen maddelerin hiçbirinin vücudumuzda iz bırakmaması için etkili detoksifikasyon sistemlerimiz bulunmaktadır. Suda çözünen toksinler doğrudan böbrekler yoluyla atılabilir. Ancak birçok istenmeyen madde suda az çözünür. Vücudumuzun onları suda çözünür maddelere “dönüştürmesi” gerekir, böylece onları dışarı atabilir.

Bu, vücudun kendi enzimleri kullanılarak yapılır. Çoğu karaciğerimizde bulunur. Bu aynı zamanda karaciğerin bir detoksifikasyon organı olarak merkezi rolünü de açıklar. Bunlar arasında en iyi bilinen enzim sitokrom P450’dir. Bir dizi suda çözünmeyen kirleticiyi suda çözünenlere dönüştürür ve daha sonra böbreklerimiz yoluyla atılabilir.

Detoksifikasyon, içimizde en iyi koşulları yaratmak anlamına geliyor

Sağlıklı bir vücut, kirleticilerle bir dereceye kadar baş edebilir. Sınırlayıcı faktör, detoksifikasyon enzimlerimizin kapasitesidir. Stres kalıcıysa veya çok büyükse, doğal detoksifikasyon sistemi aşırı yüklenebilir. Ancak bunu önlemek için alabileceğimiz bazı önlemler var. “Koşullar” içimizde doğruysa, vücudumuz kendi kendine detoks yapar.

Doğru beslenme ile günden güne detoksifikasyonu destekleyin

  • Yediklerimiz vücudumuzun detoksifikasyon yeteneğini etkiler. Besin açısından zengin, taze bir mutfak, bize ve detoks organlarımıza işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları tüm maddeleri sağlar. Besin yoğunluğu yüksek gıdalar özellikle bizim için iyidir. Yeşil yapraklı sebzeler ve otlar özellikle vitaminler, eser elementler ve ikincil bitki maddeleri bakımından zengindir.
  • Vücudumuzun kendi detoksifikasyon enzimleri de çeşitli besinler tarafından aktive edilir. Bunlar, kofaktörler olarak hareket ederler, yani sadece tuş kilidi ilkesine göre kombinasyon halinde çalışırlar. Detoksifikasyon enzimlerinin bilinen kofaktörleri ise; vitamin B1, B2, C vitamini, çinko ve selenyumdur Çok sayıda çalışma, selenyum ve çinko eser elementlerinin ağır metallerin (kadmiyum)1,2 detoksifikasyonu üzerindeki etkisini göstermektedir.
  • Alkolden uzak durduğunuz zaman karaciğerinizi desteklersiniz. Aynı şekilde tıbbi bitki deve dikeninin karaciğeri naturopatide desteklediği düşünülmektedir. Öte yandan çok fazla şeker karaciğer fonksiyonlarını bozar. Daha az şeker tüketerek karaciğerin yükünü azaltabilir ve detoksifikasyon sürecine destek olabilirsiniz.
  • Doğal gıdaları ve organik ürünleri mümkün olduğunca sık kullanırsanız, vücudunuzu birçok toksinden en başından koruyabilirsiniz. İşlenmiş gıdalardan kaçınarak kendinizi yapay katkı maddelerinden kurtarırsınız. Pirinç doğal olarak çok fazla arsenik biriktirir. Kapsamlı yıkama içeriği azaltabilir. Ayrıca, hormonal olarak aktif maddelerden kaçınmak için plastik ambalajlı olanları çok az tüketmeye çalışın.
  • Beslenmemiz çok önemli. Ancak bilinçli “yememek” bile sağlığı geliştirici süreçleri harekete geçirebilir. Aralıklı oruç gibi daha uzun yemek molaları hücre temizliğini (otofaji) destekleyebilir. Vücudumuz ayrıca hücre hasarını onarmak için öğünler arasındaki zamanı kullanır. Bunun için aralıklı oruç yöntemini deneyebilirsiniz.
  • Yeterince içmek iki nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, böbrekleri uyarır. Öte yandan, gıdalarımız aracılığıyla emdiğimiz besin maddelerinin vücudun her yerine ve her hücresine taşınmasına yardımcı olur.

Sağlık için detoks sadece bir başlangıç

Detoks kürleri, Ayurvedik kürler, bağırsak temizliği, şeker yüklemeleri veya terapötik oruç, daha sağlıklı bir yaşam için başlangıç ​​noktasıdır. Özellikle de detoks organlarınızı harekete geçirir. Vücudun çok daha iyi bir şekilde çalışmasını, organların fonksiyonlarını daha doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için detoksa ihtiyacımız var. Vücudumuz sürekli detoks yapsa da bunu yapabilmesi için onu her gün desteklemeliyiz. Bunu ise sağlıklı bir diyet ve mümkün olduğunca taze yiyeceklerle sağlamamız mümkün. Hadi siz de bu sağlıklı başlangıca adım atmak için detoksa başlayın, kendinize reset atın!