Blog Sayfasına Git

Doğru Oturduğunuzdan Emin Misiniz?

shutterstock 141133729 scaled

Doğru oturduğunuzdan emin misiniz?

Sürekli oturmak, günümüzde sağlığımız için en büyük tehlikelerden biridir. Çünkü uzun süre hareketsiz kalmak, duruş bozuklukları başta olmak üzere birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Hatta yapılan araştırmalar, uzun süre hareketsiz kalmanın sigaradan bile daha zararlı olduğunu söylüyor.

Ortalama olarak bakıldığında modern çağda insanlar günde yedi saatten fazla oturuyor. Bu süre ofis çalışanlarında ise daha fazla… Hatta öyle ki, süre 10 saate kadar çıkabiliyor. Zaman; çalışma süresinden, arabada veya toplu taşımada geçen süreden, masada yemek zamanlarından ve akşam televizyon başında geçen süreden oluşuyor.

Ancak vücudumuz oturmak için değil, sürekli hareket etmek için yapılmıştır. Bu nedenle oturmanın sağlığımız üzerinde bu kadar olumsuz bir etkisi vardır. Ne kadar uzun oturursanız, tip II diyabet, kanser, depresyon, kardiyovasküler hastalık ve obezite geliştirme olasılığınız o kadar artar.  Dolayısıyla doğru oturmayı bilmek ve oturma süresince bile hareket etmek için çok önemli. İşte, daha sağlıklı oturmak için egzersizler…

Oturmak sağlıksızdır ancak için günlük yaşamın bir parçasıdır

Ne yazık ki, çalışma saatlerinde ne kadar süre ve ne sıklıkta oturmamız gerektiği konusunda genellikle kontrolümüz yoktur. Ofiste çalışanlar kahve molalarını ve öğle tatilini sadece biraz egzersiz yapmak için kullanabilirler. Ama kabul etmeliyiz ki bu sürelerin çoğunu sadece oturarak harcıyoruz.

İyi haber ise uzun süre oturmak bile yeterli egzersizle telafi edilebilir. Örneğin günde sekiz saat oturan insanlar, günde bir saat hareket etmenin olumsuz etkilerini tersine çevirebilir. Bu arada, bunun için kimsenin spor salonuna gitmesine gerek yok. Hızlı bir yürüyüş veya bisiklete binmek yeterlidir. İkinci bir iyi haberse çalışma sırasında da egzersiz yapılabilir.

Bir sonraki oturma pozisyonu her zaman en iyisidir

En geç beş dakika sonra oturma pozisyonunuzu değiştirmelisiniz. Bir pozisyonda daha uzun süre kalmak- sırtınız ne kadar düz olursa olsun- omurganıza ve kaslarınıza tek taraflı bir baskı uygular. Hareket sayesinde sırt kaslarını tekrar tekrar çalıştırır ve böylece fazla parçalanmalarını engellersiniz.

Otururken bile hareket etmeye devam edin

Ortopedistlerin tavsiyesi; “Nasıl istersen öyle otur ama hareket et!” yönündedir.  Ayaklarınızı sallayın, bacaklarınızı bir yandan diğer yana çaprazlayın, gerin. Tüm bu küçük hareketler sizi paslanmaktan alıkoyar.

Arkanıza yaslanın

Oldukça sıradan görünse bile, sandalyenize yaslanın. Bu, vücut ağırlığınızın büyük bir kısmı sırtlık üzerinde olduğu için omurganızı, özellikle bel omurganızı rahatlatır. Aynı zamanda, bu hafif yatış pozisyonunda vücut ve bacaklar birbirine daha büyük bir açıdadır. Bu, bacaklara ve ayaklara daha iyi kan akışı sağlar. Bacaklardan gelen sıvı daha iyi taşınır.

Ağrılınızı bölüştürün

Vücudun kaldırması gereken ağırlık ne kadar azsa, kaslar o kadar gevşer. Kollarınızı ve ellerinizi masaya koyarsanız omuz ve boyun kaslarınız daha iyi gevşer.

Koltuk yüksekliğini vücut ölçülerinize göre ayarlayın

Ofis çalışanları zamanlarının çoğunu oturarak geçirirler. Bu nedenle, en azından iş yerinizi mümkün olduğunca bireysel olarak kendinize göre uyarlamalısınız. Doğru oturma yüksekliğine, dizleriniz ve dirsekleriniz yere veya masaya dikken dik açıda olduklarında ulaştınız demektir. Daha küçük bir açı dolaşım bozukluklarına neden olabilir.

Kalkın! En az saatte bir

Ofis koltuğunda en geç bir saat kaldıktan sonra birkaç dakika kalkıp birkaç adım yürümelisiniz. Bu, omurganıza küçük bir masaj gibi etki eder, kaslar tekrar gevşeyebilir ve gerginlik azalır.

Arada biraz egzersiz yapın

Sandalyenin ön kenarına oturun. Üst kollarınızı vücudunuzun üst kısmına yerleştirin ve ön kollarınızı dik açıyla bükün. Baş parmaklarınız yukarıyı göstersin. Şimdi kollarınızı sanki bir şey kesiyormuş gibi hızlıca yukarı ve aşağı hareket ettirin. Bunu 30 saniye boyunca yapmalısınız. Egzersiz, omuz ve boyun bölgesindeki gerginliği azaltır, metabolizmayı harekete geçirir ve kan dolaşımını iyileştirir.

Gördüğünüz gibi, çoğu zaman günde saatlerce oturmamız gerektiği gerçeğini kontrol edemiyoruz. Ancak vücut için iyi bir şeyler yapmanın bazı yolları vardır. En önemlisi de fırsat doğar doğmaz temiz havaya çıkın ve hareket edin. Bol bol hareket etmekten asla vazgeçmeyin!