Blog Sayfasına Git

Erkekler İçin Saç Dökülmesini Durdurmak Bir Mucize Mi?

Adam aynada uzaklaşan saç çizgisine bakıyor

Erkekler için saç dökülmesini durdurmak bir mucize mi?

Dolgun bir saça sahip olma arzusu ve kel olma korkusu, birçok erkeği zorlu yollara başvurmaya zorluyor. Öncelikle şunu bir kabul etmeliyiz ki, saç dökülmesine sebep olan sayısız faktör olabilir. Bazı ilaçların (beta blokerler veya iboprofen gibi) yan etkisine bağlı olarak da ortaya çıkabilir, sülfat içeren şampuanlar da saç derisini tahriş edebilir. Bu durum tamamen kalıtsal nedenlerden de yaşanabilir, yanlış beslenme ve çevresel dış etkenlere bağlı olarak da saç kaybı görülebilir.

Kaçınılmaz olarak dünyada erkekler tarafından tercih edilen estetik uygulamaların başında saç ekimi operasyonları geliyor. Tarih boyunca saç dökülmesine çözüm olarak sunulmuş sayısız reçete bulunuyor. Eczanelerdeki raflar ve televizyon reklamları saç dökülmesine karşı verilen vaatler ve hızlı olduğunu iddia eden yardımlarla dolu. Ancak sadece nedenlerini bilenler saç dökülmesini hedefe yönelik bir şekilde çözebilir. Üstelik doğanın eczanesinin saç dökülmesi ve stresli saç derisi ile mücadele etmek için sunacağı çok şey var! İşte, erkeklerde saç dökülmesi için etkili yöntemler…

Kalıtsal saç dökülmesi için kanıtlanmış etkili tedavi seçenekleri var

Sabahları aynanın karşısında durup saçlarınızı sayıyor musunuz? Tüm erkeklerin yarısından fazlası saç dökülmesinden kurtulamaz ve 70 yaşından sonra tüm erkeklerin sadece yüzde 20’si saç dökülmesi belirtisi göstermez. Her şeyden önce, doğal saç dökülmesi ile sorunlu saç dökülmesini ayırt etmeniz gerekir. Çünkü sağlıklı bir saç derisine sahip olan kişiler bile günde 80 ila 100 saç telini kaybeder!

Bunun ötesindeki farklı bir sebep, etkilenenler için hoş olmayan estetik sonuçlar doğurabilir. Erkek tipi saç dökülmesinin çok farklı nedenleri vardır. Her zaman olmasa da çoğu zaman bazı erkeklerde kalıtsal saç dökülmesi saç seyrelmesinin sebebi olabilir. Çoğu zaman erkeklerde görülen saç dökülmesinde kişinin baba ve dedesinde de aynı sorunlar gözlemlenir. Ancak bunu bir kader olarak görmeye gerek yok çünkü bazı yöntemler erkek tipi saç dökülmesi ile dökülen saçlar için estetik açıdan çok iyi sonuçlar sunuyor.

Kullandığınız ilaçların saç dostu alternatifleri olabilir

Bazı ilaçlar saçlarımızın köklerine zarar verebilir. Tansiyon veya kardiyak aritmi ilaçları, beta blokerler gibi medikaller ne yazık ki, saç köklerinin ölümüne yol açabilir. Nadir durumlarda basit ağrı kesiciler bile saç büyümemize saldırabilir. Ağrı kesiciyi aldıktan sonra, ağrı çekenlerin yaklaşık yüzde 1 ila 3’ü bu yan etkiden şikâyet ediyor.

İşin iyi yanı ise “Daha tolere edilebilir” bir ağrı kesiciye geçtikten sonra saçlar iyileşme gösterir ve saçın uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda diğer ilaçlar için de genellikle saç dostu alternatifler bulunuyor. Bu konuda doktorunuzla konuşmaksa en iyisi… En önemlisi de kullandığınız ilaçları çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.

İçten beslemeden dıştan bir etki beklemeyin

Saç büyümemiz birtakım besinlerden doğrudan etkileniyor. Özellikle de çinko normal saçın korunmasına yardımcı olarak bu konuda belirleyici bir güç olduğunu kanıtlıyor. Eksikliğinde ise saç yapısı zarar görüyor, erken grileşme gözlemleniyor veya yoğun saç dökülmesi yaşanıyor. Dairesel saç dökülmesi tipi ise daha çok selenyum eksikliği ile ilişkilidir.

Günlük beslenme programında selenyum eksikliği çekenler saç dökülmesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu noktada az miktarda hayvansal gıda tüketenler veya vegan diyet uygulayanlar, diyetlerine daha fazla bitki bazlı selenyum ve çinko kaynakları eklediğinden emin olmalıdır. Çünkü çinko gibi selenyum da normal saçın beslenmesi için çok etkilidir. Örneğin günde 4-6 Brezilya fıstığı bir yetişkinin selenyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur ve saçın korunmasına katkıda bulunur.

Sülfatsız şampuanları tercih edin

Köpürtme etkisi yaratan sülfat içerikli şampuanlar bugün adeta bir norm haline geldi. Sülfürik asitten elde edilen tuzlar, saçınızı yıkarken çok güzel köpürmesini sağlıyor ve böylece daha iyi temizliyor. Ancak sülfatlar cildi kurutuyor ve cildin doğal dengesini bozabilecek tahrişe neden olabiliyor. Stresli ve tahriş olmuş bir saç derisinin daha fazla saç döktüğü henüz bilimsel olarak kanıtlanmasa da kullanıcı deneyimleri bu bilgili gayri resmi olarak doğruluyor. Bu noktada saç bakımı için gidebileceğiniz bazı yollar var.

Piyasada sülfatsız şampuanlar var ama onları bulmak için çok yakından bakmanız gerekecek. İçerik listesinde, sodyum lauril sülfat (SLS), sodyum lauril sülfat (SLS), sodyum lauril eter sülfat veya eter sülfat adı altında ilave sülfat bulabilirsiniz. Doğal kozmetikler bile her zaman sülfat içermez. Doğal şampuanlar, doğal kökenli sülfatlar içerir. Örneğin; B. amonyum lauril sülfat veya sodyum kokoil sülfat gibi. Dolayısıyla dikkatli bir tüketici ve saçları seven bir erkek olarak etiketleri doğru okumalı ve sülfattan uzak durmalısınız.

Mikro besinlerinden destek alın

Vücudun genel işleyişi kadar saçların da vitamin ve mineral gibi mikro besinlere ihtiyacı vardır. Özellikle de saçı içten beslemek, gerekli besin maddelerini sağlayarak saç köklerini güçlendirip uzamasına destek olmak için mikro besinler oldukça belirleyicidir. Ancak gün içinde istediğimiz kalitede beslenemediğimizde saçlarımız da aynı şekilde beslenemez. Bunu önlemek içinse devreye faydalı bitki özleri, vitamin ve mineral içeren mikro besinler girer. Tabii ki, takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez ancak yetersiz kalınan noktada vücut için gerekli besinleri de sağlar. Özellikle de içeriğinde biotin, çinko ve niasin olan besin konsantreleri, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

Kalıtsal saç dökülmesi için hedefe yönelik tedavileri seçin

Erkek tipi kelliğin genetik olup olmadığını kendiniz kolayca kontrol edebilirsiniz bunun için sadece babanızın ve büyükbabanızın kafasına bakın. Her ikisinin de saç çizgisi geriliyorsa veya kelse sizin de etkilenmeniz olası değildir. Şöyle ki, erkeklik hormonu olan testosteronun parçalanması saç köklerinin atrofiye uğramasına neden olur. Sonuç ise kel noktalar ve uzaklaşan bir saç çizgisidir.

Ancak saç büyümesini tekrar teşvik etmek için kalıtsal saç dökülmesi için bir tedavi de vardır. Aktif bileşenler finasterid ve minoksidil, sorunun kökenine iner. Reçete gerektiren bazı ilaçlar testosteron parçalanmasını yavaşlatır. Reçetesiz verilen ve eczaneden temin edilebilen bazı ürünlerse saç derisine köpük veya tentür olarak uygulandığında, saç köklerine kan akışını iyileştirir ve böylece saç büyümesini uyarır.

Dairesel saç dökülmesi (alopesi areata) durumunda ise daha farklı tedavi yaklaşımları devreye girer. Çünkü bu tip saç dökülmesi, kafa derisinde madeni para büyüklüğünde boşluklar oluşturur. İyi haberse dairesel saç dökülmesi durumunda saç kökleri ölmez sadece saç büyümesi durur. Bağışıklık sistemimizin bir arızasına ek olarak kalıtsal bir bileşen muhtemelen dairesel saç dökülmesinde etkilidir. Buradaki medikal tedavi yaklaşımı ise daha çok immünoterapi şeklindedir.

Saç dökülmesini durdurmak için birçok yöntem uygulamak en doğal hakkınız olmakla birlikte şunu unutmamalısınız ki, kel bir kafa ve ince saçlar her zaman estetik bir dezavantaj olmak zorunda değildir! Dwayne Johnson, Jason Statham veya Bruce Willis gibi erkekler, sizce de çekiciliğin saçta olmadığını tüm dünyaya kanıtlamadı mı?