Blog Sayfasına Git

Güne İyi ve Zinde Başlamanın İpuçları

zindelik

Güne iyi ve zinde başlamanın ipuçları

Birçoğumuz için günün en zor saatleri, uyanmak zorunda olduğumuz sabah saatleridir. Kışın sıcacık bir yataktan çıkmak yazın güneşli bir uykuyu yarıda bırakmak zor gelir. Üstelik sabah kalkmaları, zorunlu sebepler yüzünden oluyorsa işte o zaman bu durum tam bir işkenceye dönüşebilir.

Ancak zorunlu olsun ya da olmasın güne ne kadar erken başlanırsa o günü daha efektif ve verimli kullanmak kolaylaşır. Üstelik normal şartlarda zaman bulamadığımız birçok aktivite için zaman ayırabildiğimizi, gün içinde yapmak isteyip sürekli ertelediğimiz şeyler içinse bolca vaktimizin kaldığını fark ederiz. Yani, olay daha fazla uyumaktan ziyade hayatı kaçırmamakla ilgilidir…

Tüm bu motive edici sözler, yarın sabah erken kalkmak için ilham verici olsa da bu süreci kolaylaştıracak bazı ipuçlarına ihtiyaç duyabiliriz. Özellikle de sabah erken kalkmayı yaşamımızın olağan rutinine dönüştürene kadar, bu ipuçları hayat kurtarıcı olabilir. Havanın çok güzel ya da kapalı olması değil gökyüzüne bakabilme fırsatı bulabildiğimiz için doğaya teşekkür etmek, zor açılan göz kapaklarının daha rahat aralanmasına yardımcı olur. İşte, güne enerjik başlamanın ipuçları…

Kural basit; erken yatarsan erken kalkarsın

Atalarımızın birçok konu hakkında fikir beyan ettiği bilinen bir gerçek. Bunlardan biri de erken yatıp erken kalkmakla ilgili üstelik bilimsel olarak da çok doğru bir tez. Çünkü bugün yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kişi ne kadar erken yatarsa o kadar erken kalkma ihtimali artar.

Bu noktada ideal uyku için ortalama 7 saatin yeterli olduğu kabul edilmekte. Yetişkinler için uygun olan 7 saatlik uykuyu alabileceğiniz en verimli saatler ise gece 11 ile sabah 6 arası…

Yapılan en büyük hata; alarma ertelemek

Alarmı ertelemek güzel bir günü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Alarmı erkene kurup yatağın içinde oyalanmak ya da erteleme süreci boyunca yapılacak kısa şekerlememeler güne başlarken kendinizi daha yorgun hissetmemize neden oluyor. Dolayısıyla güne zinde başlamak için alarm çalıp uyanır uyanmaz kalkmak verilecek en doğru karar.

Suyun insanı kendine getirdiği bir gerçek

Güne iyi ve zinde başlamak için bir bardak su içmek oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü gece boyunca yani yaklaşık 7 saatlik zaman diliminde vücut susuz kalır. Bu durumda susuz kalan metabolizmayı harekete geçirmek ve vücudu uyandırmak için bir bardak su içmeyi mutlaka denemelisiniz.

Hızlı bir duşla tazelenmek

Suyun faydalarından bahsetmişken hızlı alınan bir duşu es geçmek olmaz. Çünkü insanın üzerindeki sabah mahmurluğunu alan, kan dolaşımını hızlandırarak enerji veren ılık bir duş gibisi yoktur. O yüzden sabah uyanıp bir bardak suyu içtikten sonra güzel bir duş almak hem uykunuzu alıp götürecek hem de enerjinize doping etkisi yaratacak. Bunun için sabah uyandığınızda ılık suyla duş alın ve güne zinde bir şekilde başlamanızı sağlayın.

 İlk bakacağınız telefon değil, gökyüzü olsun

  1. yüzyılın bu döneminde hemen herkes ilk uyandığında telefonuna baksa da bu davranışın alında hiç de doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü telefona bakmak değil yatakta geçirilen sürenin de artması değil. Üstelik maruz kalınan mavi ışık, günün daha ilk saatlerinde yorgun hissetmenize neden olabilir.

Bunun yerine yataktan kalkmalı, gökyüzüne bakmalı, pencereyi açarak temiz havayı içinize çekmelisiniz. Hatta biraz esneme hareketleri yapabilir, hafif fiziksel egzersizlerle vücudunuzdaki uykunun son kalıntılarını da geride bırakabilirsiniz.

Enerjinin asıl kaynağı kahvaltıyı atlamayın

Kimimiz işe gittiğimiz için hazır sandviçlerle kahvaltıyı geçiştiriyor kimimiz ise kahvaltı yerine kahve içmekle yetiniyoruz. Ancak hiçbiri, güne güzel ve enerjik başlamanın yolunu sunan kahvaltının yerini tutmaz. Günlük besin ihtiyacınıza uygun olarak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile güne adım atmanın farkını ancak bunu bir alışkanlığa dönüştürdüğünüzde anlayabilirsiniz.

Eğer kahvaltı yapmak ve hazırlamak için vaktiniz olmadığını söylüyorsanız alarmınızı sadece 15 dakika daha erkene kurarak gerekli vakti yaratmayı tercih edebilirsiniz. En önemlisi de güne protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan güzel bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

Meditasyon ile farkındalığınızı yükseltin

Stresi azaltan ve iç huzuru sağlayan meditasyon ile güne başlamak harika olmaz mıydı? Çoğu kişi uyanır uyanmaz ilk iş olarak sosyal medyada ne olup bittiğine baksa da bu güne zinde başlamak için çok da iyi bir yol değil. Onun yerine sizi negatif yüklerinizden kurtulmak ve iç farkındalığınızı artırmak için meditasyon yapın ve farkı görün.

Sabah egzersizleri ile enerjiyi depolayın

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, fiziksel aktiviteler tıpkı kahvaltı gibi kişinin daha mutlu ve enerjik hissetmesini sağlıyor. Çünkü çoğumuzun mutluluk hormonu olarak da bildiği endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak kişiyi daha motive bir ruh haline kavuşturuyor. Eğer siz de sabahları yaşadığınız düşük enerji ve motivasyon azlığından şikâyet ediyorsanız hemen sabah egzersizlerine başlamalısınız. İlk zamanlar zor gelebilir, ‘uyanmaya enerjim yok, spora nasıl olsun’ diyebilirsiniz ancak bir kere yapıp vücutta yarattığı değişikliği hissettiğinizde keşke daha önce başlasaydım’ diye kendinize söylenebilirsiniz.

Esnedikçe artan mutluluk hormonu mu?

Sabahları yapacağınız esneme hareketlerinin mutluluk hormonu olan endorfini artırdığını biliyor muydunuz? Kan dolaşımını hızlandıran ve endorfin salgılama hızını yükselten esneme hareketleri, güne daha mutlu başlamak için çok keyifli bir yol. Eğer esneme hareketlerini günlük rutininize eklemek isterseniz alarmınızı sadece 5 dakika erkene kurarak yapabilirsiniz. Zamanla hem vücudunuzun esnekliğinin ne kadar ilerlediğine hem de hareket kabiliyetinizin artıp enerjinizin yükseldiğine şahit olacaksınız.

Müziğin ritmine kim karşı koyabilir ki!

Çok klişe olmasına karşın çok doğru olan bir söz varsa o da müziğin ruhun gıdası olduğudur. Antik çağlarda bile tedavi için kullanılan müziğin modern çağın yorgun insanına çözüm olmaması beklenemezdi. Bu noktada sabah enerjinizi yükseltmek için en sevdiğiniz ve enerjik parçalardan oluşan bir liste oluşturun. Sabah uyandığınızda, duş alıp hazırlanırken, kahvaltı yaparken müzik hep açık olsun. İçinizden dans etmek geliyorsa kendinizi sadece ritme bırakın. Zaten müzik ruhunuzu iyileştirip zinde bir şekilde güne başlamanızı sağlayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak;

  • Uyumadan 2 saat önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçmekte,
  • Uyumadan 2 saat önce özellikle de kafein içerikli içeceklerden uzak durmakta,
  • Sevdiğiniz bir müziği açarak kendinizi motive etmekte büyük yarar var.