Blog Sayfasına Git

Hamileliğe Hazırlanmanın Yol Haritası

hamilelik

Hamileliğe hazırlanmanın yol haritası

Çiftlerin en büyük hayallerinden biri de bir çocuk sahibi olma, dünyaya getirdiklerini minik mucizenin ilk gülüşüne, ilk adımlarına, ilk anne-baba deyişine tanıklık etmek… Ancak bazı durumlarda doğal yollardan hamile kalma ihtimali birçok çift için zor olabiliyor. Doğal ya da tüp bebek yoluyla olması fark etmeksizin bu süreci hem anne hem de bebek için en sağlıklı şekilde geçirebilmekse çok önemli. Bu noktada öne çıkan bazı ipuçları çocuk isteğini gerçeğe dönüştürmek isteyen anne adayını hamileliğe hazırlamak, vücudunu gebelik kriterlerine uygun hale getirmek hayati bir rol üstleniyor.

Hamilelik kararını verdiğinizden itibaren bu ipuçlarına uymak hayatınızın yeni bir eşiğine geçiş yaparken rehberlik görevi görecektir. Özellikle de hem fiziksel hem de duygusal olarak değişecek olan yeni sizi, gebeliğin getireceğine değişiklere daha kolay adapte olmasını sağlayacak. İşte, sağlıklı bir hamileliğe hazırlanmanın yol haritası…

İlk adım, korunmayı bırakmak

Bebek sahibi olmayı isteyen anne ve baba adaylarının yapması gereken ilk adımların başında doğum kontrol yöntemlerine ara vermek geliyor. Bu noktada cinsel ilişkide başvurulan anne adayının kullandığı ilaçları bırakması, varsa spiralini çıkarması önemlidir. Bazı kadınlar, korunmayı bıraktıktan hemen sonra hamile kalabilmektedir.

Beslenme sürecini iyileştirmenin tam zamanı

Hamileliğe sağlıklı bir başlangıç yapmak ya da hamile kalma ihtimalini kolaylaştırmak için düzenli ve dengeli bir beslenme rutinine geçmek çok önemli. Bu noktada üç ana ve ara öğünlerin olduğu bir beslenme programı oluşturun. Ara öğünlerin hafif tutmaya özen gösterin, genellikle meyve, kuruyemiş ya da yoğurt gibi besleyiciliği yüksek gıdaları tercih edin. Bu süreçte işlenmiş gıdaları ve hazır paketlenmiş besinleri hayatınızdan çıkararak daha sebze ağırlıklı bir diyet listesi oluşturun. Kalorisi yüksek gıdalar yerine vitamin, protein ve rafine karbonhidratlar yönünden zengin besinleri tüketin. İçecek seçimini de doğaldan yana yapmayı ihmal etmeyin özellikle de çay, kahve tüketimini minimuma düşürün bunun yerine ayran, süt, kefir ya da taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.

İdeal kilonuza gelin

Öncelikle ideal kilonuzu öğrenerek hamile kalmadan önce bu kiloya ulaşmayı hedefleyin. Çünkü fazla kilolar hem hamile kalma ihtimalini düşürür hem de gebelikte alınan kilolar da üzerine eklenince birçok sağlık problemini beraberinde getirir. Dolayısıyla hamileliğe doğru bir şekilde start vermek için bu konuda doktor veya diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz.

Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirin

Hamilelik süreci, normal şartlardan daha farklı olacağı için vücudun her türlü viral hastalığa karşı daha güçlü olması gerekir. Bu noktada bebek sahibi olmak istiyorsanız vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendirmek adına mikro besinlerin alımını artırabilir, gebelik öncesinde C vitamini takviyelerinden yararlanabilirsiniz.

Folik asit ve multivitamin takviyesi çok önemli

Bilindiği üzere hamilelik sürecinde annenin bedeni alınan besin maddelerini hem kişiye hem de bebeğe paylaştırır. Bu noktada anne adayının bedeni ne kadar güçlü desteklenirse alınacak besinler de o kadar dengeli paylaşılır. Alınan besin miktarı az olması durumunda hem annenin sağlığı olumsuz etkilenebilir hem de bebeğin gelişimi sekteye uğrar. Olası riskleri minimize etmek içinse anne adayının gebelik öncesinde multivitamin ve folik asit takviyesi alması gerekir. Buna göre 400 ila 800 mikrogram kadar folik asit takviyesi alabilir, doktorunuzun önereceği multivitaminleri kullanabilirsiniz.

Sigara ve alkolü eşiğin gerisinde bırakın

Hamilelik, hayatın yeni bir eşiği olduğuna göre bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin bazı eski alışkanlıklarını geride bırakması çok önemli. Özellikle de sigara ve alkol gibi alışkanlıklar hem doğal yollarla hem de tüp bebek tedavisi yoluyla hamile kalma ihtimalini düşürebilir. Erkeklerde sperm kalitesini düşüren ve doğrudan hamilelik sürecini sekteye uğratan sigara, doğal yollarla hamile kalamayıp tüp bebek tedavisine umut bağlayan çiftleri de olumsuz etkileyebilir. Kadından doğurganlığı erkelerde sperm sayısını düşüren tütün ve alkol mamülleri, gebelik sürecinde düşüğe de yol açabilir. Ayrıca alkol aşırı tüketildiğinde bebekte yüz deformelerine bile neden olabilir.