Blog Sayfasına Git

Hayatın Hızlı Temposunda Yavaşlamayı Öğrenmek

MicrosoftTeams image 11 copy 1 scaled

Hayatın hızlı temposunda yavaşlamayı öğrenmek

Arada yavaşlamaya ve rahatlamaya ne dersiniz? Bunu yapabilmek zihin ve beden için inanılmaz derecede önemlidir, ancak çoğu zaman yeterli zaman yoktur. Bazen denemek istersiniz ama günlük hayattan kopmak zordur. Bu senaryo size tanıdık geliyorsa doğru ipuçlarına ihtiyacınız var demektir. Yoğun bir programa rağmen dinlenmek ve rahatlamak için nasıl zaman bulacağınız konusunda izleyebileceğiniz birçok yol var.

Hepimiz biliyoruz: sürekli stresli bir günlük yaşam, vücudumuz ve ruhumuz için sağlıksızdır. Yine de arada bir kapanıp rahatlamak için zaman yaratmak çok zordur. Özellikle çok yoğun bir programınız ve bu nedenle zaten kendinize ayıracak çok az zamanınız varsa… Hala günlük hayatı biraz daha dengeli hale getirmeyi ve kendinize daha fazla zaman ayırmayı başarabilirsiniz.

Önce gevşeme sorununu çözün.

Daha yüksek, daha hızlı, daha ileri… Burada biraz dinlenmek ve mola vermek istiyorsanız, önemli bir şeyi kaçırmaktan korkarsınız veya hemen “tembel ” olarak etiketlenirsiniz. Ne yazık ki tembel olmak toplumumuzda hoş karşılanmaz. Ama durun kendinize şu soruyu sorun; “Bir an için rahatlasam ve belki de hiçbir şey yapmasam sorun olur mu?”

Sonuçta, “tembel” ve sessiz bir saatin birçok avantajı vardır: Yaratıcılığımızı geliştirir, tansiyonumuzu düşürür, yeniden odaklanmamıza yardımcı olur ve beyne gün içinde yaşadıklarımızı işlemesi için zaman verir. Dünyamız çok hızlı hareket ettiğinden, vücudumuzun buna alışması ve günlük hayatımıza ayak uydurması için daha fazla zamana ihtiyacı var.

Önceliklerinizi belirleyin

Günlük hayatımızda yaptıklarımız ve yapmadıklarımız arasındaki farka öncelik denir. Günümüzün sadece 24 saati var ve her şeyi yapamayız. Günün sonunda bizim için önceliği daha yüksek olan faaliyetler her zaman kazanır. Bir saat daha fazla uyumak mı yoksa güne rahat bir şekilde başlamak mı? Öğle yemeği aranızda köşedeki kahveciye uğramak mı istiyorsunuz yoksa daha fazla zaman ayırıp kendi yemeklerinizi mi yapmak istiyorsunuz? Akşam arkadaşlarla buluşmak mı yoksa sınava çalışmak mı? Bizim için daha yüksek önceliğe sahip olan her şey kazanır. Görev duygusu, sorumluluk ve başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu da elbette bir rol oynar.

Gün boyunca birçok karar vermeli ve bizim için neyin daha önemli olduğunu tartmalıyız. Kendi sağlığımız ve stressiz bir yaşam mı yoksa herkesi memnun etmek ve kısa sürede mümkün olduğunca çok şey deneyimlemek ve yapmak mı? Elbette karar vermek her zaman kolay olmuyor. Ama günün sonunda bu, bizimle ve sağlığımızla ilgili “beni ne mutlu eder, bana ve vücuduma iyi gelen nedir?” sorusuna tatmin edici bir cevap vermek gerekir. Arthur Schopenhauer’in çok güzel söylediği gibi: Sağlık her şey değildir, ama sağlık olmadan her şey bir hiçtir!

Sağlığınıza öncelik verin

Hiç stresli olmadığınızı düşünseniz bile düzenli rahatlamak da sağlığa öncelik vermeye dahildir. Her gün birkaç dakika yavaşlayın ve günün sonunda daha da fazlasını başarabilirsiniz. Çünkü bedeninize ve ruhunuza özen gösterir ve uzun vadede sağlıklı kalmak için en iyi koşulları yaratırsınız.

Takvimdeki sabit randevular

Gevşeme en önemli önceliklerinizden biriyse, günlük yaşamınızda her zaman bunun için zaman bulacaksınız. Ancak takviminizde sabit zaman aralıkları ayırırsanız daha kolay hale gelir. Her akşam kendinize bir saat ya da her gün otuz dakikalık tembel bir öğle yemeği molası yapabilirsiniz. Zaman dilimlerinizi hafta başında ayarlayın. Bu sayede diğer randevuları nasıl ayarlayabileceğinizi takip etmiş ve dinlenmenizin kesinlikle ihmal edilmediğinden emin olursunuz.

Molalar için alarm kurmak

Aslında zamanı geldi ve yürüyüşe çıkmak istediniz, ancak yine de tek bir görev üzerinde çalışmak mı istiyorsunuz? Bunu zaman zaman elbette yapabilirsiniz, ancak özellikle başlangıçta, sağlıklı bir rutin oluşturmak ve dengeyi bulmak istediğinizde, bu tür istisnalar zordur. Çünkü bu, öncelik listemizde başka bir şeyi üst sıralara koyuyor ve bu da bilinçaltımızda bize dinlenme saatimizi ikinci plana atmanın ya da tamamen iptal etmenin sorun olmadığını gösteriyor. Bir kez düşürüldüğünde, bunu tekrar yapma ve tekrar yapma eşiği düşer…

Kendinizle olan randevunuzu hatırlatmak için başlangıçta bir çalar saat kurmak ve ardından onunla devam etmek en iyisidir. Önceki görevden çıkmak ve rahatlama moduna geçmek için kendinize birkaç dakika verin. İşleri daha sonra yapmakta sorun yoktur ve çoğu durumda daha net bir kafa, daha fazla fikir ve daha kısa sürede daha çok iş yapmaya başlarsınız.

Doğru rahatlama yöntemini bulun

Herkes yoga, meditasyon veya ilerleyici kas gevşetme ile ilgilenmez. Öte yandan, temiz havada yürümek, öğle yemeği molasında kısa bir şekerleme yapmak veya sakin bir müzik dinlemek sizi sakinleştirir. Rahatlamanın birçok yolu var ve hepsi ihtiyaçlarınıza uygun olmayacak. Nerede gerçekten rahatlayabileceğinizi, sizin için neyin iyi olduğunu ve size günlük hayatı unutturan şeyin ne olduğunu öğrenin.

Rahatlamanın yolları

  • Yoga
  • Meditasyon
  • Otojenik eğitim
  • Aşamalı kas gevşemesi
  • Okumak
  • Sesli kitap dinlemek
  • Gezinti
  • Yıkanmak
  • Müzik dinlemek
  • Şekerleme
  • Uzatmak
  • Nefes egzersizleri
  • Hayal kurmak
  • Yüzme, koşma, bisiklete binme veya diğer sporlar
  • Bir günlük ile düşünceleri not etmek

Doğru süreyi bulun

Bazen dinlenmek ve gevşemek için 5 dakika yeterli olurken, bazen 60 dakika bile yetmeyebilir. Bu da günden güne farklılık göstermektedir. Özellikle başlangıçta, günlük hayatı gerçekten geride bırakmak ve kapatmak genellikle biraz daha uzun sürer. Bu yüzden kendinize çok zaman ayırın ve ilk başta düşündüğünüz kadar iyi çalışmıyorsa kendinizi herhangi bir baskı altına sokmayın. Biraz pratik ve düzenli bir rutinle yürüyüşlerinizin ne kadar sürdüğünü, günlük hayattan dinlenmeye ne kadar çabuk geçebileceğinizi ve ne kadar tamponlama yapmanız gerektiğini çabucak öğreneceksiniz.

Seçtiğiniz rahatlama yolunu gerçekten önemseyin

Gevşeme, yalnızca günlük yaşamı geride bırakmaya istekli olduğunuzda ve gerçekten vücudunuza biraz dinlenmek istediğinizde işe yarar. Bunu sadece “sağlık nedenleriyle” yaparsanız ve gerçekten ilgilenmezseniz, aynı etkileri hissetmezsiniz. Aksine, vicdanınızı rahatlatmak için randevuların arasına sıkıştırırsanız, bunun daha da strese dönüşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bunun yerine sizin için neyin iyi olduğuna, günlük hayatı unutturan şeylere odaklanın. Rahatlamanın birçok yolu var. Hafta boyunca sizin için tam olarak neyin iyi olduğunu bulmak için farklı şeyler deneyin ve programınızda buna öncelik verin.

Yanlış yöntemlere takılı kalmayın

Bir meditasyon sırasında gevşeyemiyor ve bunun arkasındaki noktayı göremiyor musunuz? Ardından, ihtiyaçlarınıza daha iyi uyan ve böylece size daha fazla rahatlama sağlayan başka bir rahatlama yöntemi bulun. Özellikle zaten günlük hayatta çok oturuyorsanız, doğada yürüyüş yapmak belki daha iyi bir rahatlama sağlayabilir.