Blog Sayfasına Git

Kalbiniz Ne Kadar Güçlü?

Kadının kalp bölgesinde ağrı var

Kalbiniz ne kadar güçlü?

Hayatın tam da sol göğsünün altında hiç teklemeden, tembellik yapmadan, yorulmadan atıyor. Ama bu teklemeyeceği ve yorulmayacağı anlamı da taşımıyor. Canlılara hayat veren kalp, o kadar değerli ve güçlü bir organ ki, insanın ona yaptığı tüm kötülüklere rağmen atmaya devam eder ama bir yere kadar!

Çünkü kalbinde bir sınırı ve dayanma gücü vardır. Yanlış alışkanlıklar, kötü beslenme, zararlı alışkanlıklar, hareketsiz yaşam, stres derken kalp de yorulur, kalp de hastalanır. İşte tam bu noktada kimsenin istemeyeceği bir durum ortaya çıkar; kalp yetmezliği… Üstelik bu sağlık problemi kalp krizi riskini artırmakla kalmaz damar sertliği başta olmak üzere çeşitli kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir.

İyi haber şu ki, sadece ilaçlar kalp yetmezliğine karşı yardımcı olmaz, uygun egzersiz ve diyetle de kalbinize mümkün olan en iyi desteği verebilirsiniz. İşte, kalbi güçlendirmenin yolları ile ilgili ipuçları…

Kalp yetmezliği nedir, ne değildir?

Kalp yetmezliğinde, kalbimiz artık vücuda yeterince kan pompalayamaz. Organlarımızda, beynimizde ve kaslarımızda oksijen ve besin eksikliği vardır, bu da nefes darlığı ve hızlı yorgunluk gibi tipik semptomlara sebep olur. Diğer semptomlar ise genellikle su toplama ve gece idrara sık çıkmayla ilişkilendirilir. Aslında kalp yetmezliği, yüksek tansiyon veya koroner kalp hastalığı gibi mevcut kardiyovasküler hastalıkların bir sonucudur. Nadiren kalp yetmezliği aniden ortaya çıkar örneğin kalp krizinden sonra…

Kalp sağlığına dikkat etmek herkes tarafından uygulanması gereken basit yollar içerse de kalp yetmezliği giderek artış gösteriyor. Çünkü modern hayat bizi daha çok stresli, daha az hareketli ve kötü beslenen otomatikleşmiş bireylere dönüştürüyor. Bunu değiştirmek içinse tam da kişinin kendisinin düğmeye basması gerekiyor.

Kalp yetmezliği hayatımızda nelere sebep olur?

  • Kalp yetmezliği durumunda, kalbimiz artık en iyi performansını göstermez ve giderek daha fazla güç kaybeder.
  • Kalp yetmezliği birçok kişi tarafından bilinmemekle birlikte bir numaralı ölüm nedenlerinden biridir.
  • Tüm vücudumuz etkilenir: beyin, kaslar, karaciğer, böbrekler. Bu durumda saydığımız tüm bu organların hepsine artık yeterli oksijen ve besin sağlanmaz.
  • İlaç tedavisi, ACE inhibitörleri veya beta blokerlerle tedavi edilir ancak uygun egzersiz ve sağlıklı beslenme olmadan tam iyileşmek mümkün değildir.

Kalp dostu yaşamak! İşte bütün mesele bu

Kalp zayıfsa ve artık en iyi performansı göstermiyorsa, bu bir gecede olmaz. Yıllar geçtikçe, sessizce ve yavaş yavaş gücünü giderek daha fazla kaybeder. Ölümcül olan şey, giderek daha fazla insan etkileniyor, ancak hastalık pek çok kişi tarafından tamamen bilinmiyor. İlaç tedavisi sürecin daha iyi bir hal almasına yardımcı olabilir ve yavaşlatabilir.

Ancak kalp yetmezliğinde aynı derecede önemli olan başka bir faktör daha vardır.  O da hastalığın seyrini belirlemeye yardımcı olabileceğiniz yaşam tarzınızdır. Yani sağlıklı bir diyet ve uygun egzersiz. Doğru beslenmenin ve yaşınıza, kilonuza ve günlük temponuza uygun düzenli egzersizin kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ise biliniyor. Dolayısıyla kalbimizi güçlendirmek için kalp dostu yaşamak artık seçenek değil, bir zorunluluk!

Çok tuz, zayıf kalp demek

Tuz suyu bağlar ve kalp yetmezliği semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle tuzu mümkün olduğunca az kullanmalı, yiyecekleri taze otlar ile tatlandırmalıyız. Tuz tuzağına düşmemek için alternatifler bulun. Ayrıca çok fazla tuz sağlayan sosis ve jambon gibi işlenmiş gıdalardan da kaçının. İhtiyacımız günde sadece 1 gram olmasına rağmen, uzmanlar günde 5 gr’ı geçilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor. Ancak bizler ortalama olarak günde yaklaşık 10 ila 12 gram tuz tüketiyoruz. Sonuç olarak Türkiye olarak kalp hastalıklarında Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyoruz.

Bol sebze, az et

Bilim insanlarına göre zayıf bir kalp en çok geleneksel Akdeniz diyetinden güç alabilir. Yani daha fazla sebze, salata ve baklagiller ve ayrıca biraz taze meyve. Daha az et yiyin, daha sık yağlı balık yiyin ve hepsinden önemlisi tereyağı ve krema yerine bitkisel yağlar kullanın. Özellikle de yeşil yapraklı sebzeler tüketme konusunda daha istekli olun.

Su konusunda tavsiyelere uyun

Kalp hastası olmayan hastaların günde 2.5 litre su içmesi gerektiği söylenir. Ancak söz konusu kalp hastaları olduğunda durum değişir… Uzmanlar hastalara günde 2 litreden fazla içmemelerini tavsiye ediyor. Çorba gibi suyu çok fazla olan besinler de hesaba dahil edilmelidir. Tabii, ateş veya ishal gibi hastalıklarda bu miktar elbette yukarı doğru çıkarılabilir.

Uygun dozda egzersiz kalbi güçlendirir

Doktorlar, fiziksel efordan kaçınmayı ve sakinleşmeyi tavsiye ede. Ama bu sadece kan pompalayan organımızı daha hızlı köreltir ve kalp problemlerini arttırır. Bugün bireysel olarak uyarlanmış hareketin kalbi zinde tuttuğunu biliyoruz. Kalp, kaslardaki kan dolaşımının artmasıyla rahatlar.

Ne kadar spor yapabileceğinizi merak ediyor musunuz? Ne tür bir stresin sizin için uygun ve faydalı olduğunu önceden doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Bisiklete binme veya yürüyüş gibi dayanıklılık sporları özellikle uygundur ve özel kalp sporları grubunda yer alıyor. Kan basıncını ayarlıyor ve kötü kolesterolü aşağı çekmede vücudun genel mekanizmasına yardımcı oluyor.

Sigara ve alkol kalbi hızlı yaşlandırıyor

Sigara içmek sadece gelişim için değil, aynı zamanda kalp yetmezliğinin nedeni olan kardiyovasküler hastalıkların ilerlemesi için de en önemli risk faktörlerinden biridir. Sigara içmek ayrıca kalp zayıf olduğunda zaten azalmış olan oksijen alımını da azaltır. Alkol söz konusu olduğunda ise günde en fazla yarım litre bira veya küçük bir bardak şarap tavsiye ediliyor.

Kısa bir not: Kalp kadınlar için daha farklıdır

Kalp yetmezliği erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiler ancak hastalık genellikle kadınlarda gözden kaçar. Semptomlar daha az belirgindir. Çünkü kadınların, kalbin sol ventrikülünü etkileyen diyastolik kalp yetmezliği olarak bilinen durumdan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde, kalbin tüm pompalama kapasitesi daha sık etkilenir (sistemik kalp yetmezliği). Bu nedenle nefes darlığı ve yorgunluk semptomlarından daha fazla etkilenirler.

Bu noktadaki ipucumuz; sık sık yorgun veya halsiz hissediyor musunuz, nefes alıp verişleriniz kötü mü? Şüpheniz hakkında doktorunuzla konuşun! Kalp yetmezliği ne kadar erken tespit edilirse, sağlıklı bir yaşam tarzı ile o kadar erken önlem alabilirsiniz.