Blog Sayfasına Git

İyi Bir Ruh Hali İçin Bitkilerin Gücünden Yararlanın

shutterstock 1710131542 scaled

İyi bir ruh hali için bitkilerin gücünden yararlanın

Yaz aylarının gelmesine çok az kaldığı bugünlerde doğa, en özel renk kartelasını önümüze seriyor. Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan tabiat sadece görsel bir şölen değil psikolojik bir etki de yaratıyor. Üstelik çok iyi anlamda… Peki, bu etkiyi evlerimize taşımaya ve iç mekan bitkileri ile bu güçten daha fazla yararlanmaya ne dersiniz? İşte, ruh sağlığımıza iyi gelen iç mekân bitkileri…

Daha fazla üretkenlik ve yaşam kalitesi

İç mekân bitkileri, sahiplerinin ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu çoğumuz tarafından bilinen bir gerçektir, büyüklerimiz bitkilerin gücünü sürekli söyler ancak bitkilerin etkisi araştırmalarda da kanıtlanmıştır. Buna göre bitkiler; olumlu duyguları harekete geçirebilir, endişe duygularını azaltabilir ve tatmin edici bir ruh hali sağlayabilirler. Odalardaki gürültüyü azaltırlar ve böylece akustik olarak hoş bir ambiyansa katkıda bulunurlar.

İngiliz, Avustralyalı ve Hollandalı araştırmacılar kısa bir süre önce Journal of Experimental Psychology’de büyük bir araştırmanın sonuçlarını yayınladılar ve iç mekân bitkileri bulunan ofislerin çıplak ofislere göre yüzde 15 daha üretken olduğunu gösterdiler. Sonuç olarak ofisteki bitkilere yatırım yapmak, çalışanların yaşam kalitesini ve üretkenliğine yatırım yapmak anlamına geliyor.

İç mekân bitkilerini yatak odasında konumlandırabilir miyiz?

İç mekân bitkilerinin iç mekan iklimini iyileştirdiği iyi bilinmektedir. Tüm bitkiler gibi fotosentez yaparlar, yani güneş ışığı yardımıyla karbondioksiti oksijene çevirip tekrar odaya verirler. Aynı zamanda havayı temizler, nemi artırır ve benzen veya nitrojen dioksit gibi bazı kirleticilerin konsantrasyonunu azaltabilirler.

Geceleri ise bizim gibi çoğu bitki oksijen tüketir ve karbondioksit salar. Bu durum birçok bitki severde bitkilerin yatak odasına ait olup olmadığı konusunda kararsızlığa yol açar. Burada sakin olabilirsiniz çünkü tüketilen oksijen miktarı o kadar azdır ki endişelenmenize gerek yoktur. Aksine bitkiler nemi buharlaştırarak daha iyi bir oda iklimine katkıda bulunur üstelik yatak odasında bile. Bu da uyku üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca sadece geceleri oksijen üreten bitkiler de vardır.

İç mekân bitkisi nelere göre seçilmeli?

İç mekân bitkilerinin seçimi zor olabilir. Yerelden egzotiğe her şey artık mevcut. İşte, size yardımcı olacak küçük bir rehber;

  • Sağlam ve bakımı kolay: Zamioculas, Benjamin ve yaprak dökmeyen filodendron, iç mekan bitkileri arasında çok yönlü sağlam bitkiler olarak kabul edilir. Gün boyunca oksijen verirler ve özellikle karbon monoksiti parçalamakta iyidirler. Örneğin; yatak odası için tercih edilebilirler. Philodendron formaldehit veya benzen gibi kirleticileri havadan filtreler. Eğrelti otları, gümüş köknar, kahverengi mersin veya monstera, sağlıklı bir iç mekân iklimi için benzer şekilde faydalıdır.
  • Temizlik ve nemlendirme: Büyük yapraklı bitkiler, yüksek temizleme ve oda nemlendirme potansiyelleri ile göz doldurur. Bunlara muz bitkileri, papirüs veya Kıbrıs otu dahildir. Çoğunlukla sulama suyundan olmak üzere yaprakların alt yüzündeki stomalar aracılığıyla sürekli olarak nemi salarlar. Bu, özellikle yaz aylarında aynı zamanda oda sıcaklığının düşmesi nedeniyle olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Yatak odası uzmanları: Aloe vera ve fiyonk kenevirinin (Sanseviera) yatak odası için en uygun olduğu kabul edilir. Çoğu bitkinin aksine, geceleri karbondioksiti oksijene dönüştürürler. Yay kenevirinin bakımı da çok kolaydır ve kuru ısıtma havasına karşı duyarsızdır. Bu bitkiler, sigara dumanı, formaldehit ve zararlı trikloretileni filtreler. Orkideler ve kaktüsler de geceleri karbondioksit tüketir. Bu noktada doğru bakım ve her şeyden önce doğru yer, etkinlikleri için çok önemlidir.Lavanta ve yasemin, sabahları huzursuz uykuya veya baş ağrısına neden olabileceğinden yatak odasına ait değildir. Gardenya veya nergis gibi keskin kokulu bitkiler de yatak odasına getirilmemelidir.

Yeşil oda arkadaşıyla işler nasıl yürümeli?

Bitkiler canlı varlıklardır, yani onlara bakmanız ve zaman ayırmanız gerekir. Bazıları için daha fazla, diğerleri için daha az… Her bitkinin özel gereksinimleri, favori yerleri ve bireysel bir miktar suya ihtiyacı vardır. İşin püf noktası, kendi ihtiyaçlarınız ve bitkinin ihtiyaçları için doğru bitkiyi seçmektir. O zaman insan ve bitki birbirinden faydalanır.