Blog Sayfasına Git

İyi Hissettiren Beslenme İpuçları

shutterstock 758009842 scaled

İyi hissettiren beslenme ipuçları

Gerçekten iyi vakit geçirmek için cips, çikolata veya diğer sözde “mutlu yiyecekler” ile iyi hissedebilir miyiz? Ne yazık ki hayır. Artık çeşitli araştırmalar, yüksek şekerli, tatlı içeceklerin ve genellikle yüksek oranda işlenmiş endüstriyel gıdaların kötü bir ruh haline yol açtığını ve hatta depresif ruh hali riskini artırdığını göstermiştir.

Sadece birkaç yıl önce bu, uzmanları bile şaşırtmıştı. Ancak bugün, hepsi normal psikolojik işlevde yer alan biotin, folik asit, niasin, B1 vitamini, B12 vitamini, B6 vitamini, magnezyum ve C vitamini gibi önemli mikro besinlerin iyi hissetmekle ilgilidir. Başka bir deyişle beslenmemizde olumlu bir ruh halinden sorumlu olan yapı taşları vardır.

Sağlıklı bir beslenme, ruhumuzu sağlıklı tutmak için vücudumuzun tamamen biyokimyasal olarak ihtiyaç duyduğu mikro besinleri içerir. Bununla birlikte, vücudumuzda dengeli bir ruh ve iyi bir ruh hali için önemli olan, sıklıkla söylendiği gibi bireysel gıdalar veya bireysel mikro besinler değildir: Dengeli ve dirençli hissetmemiz için çok sayıda vitamine ve çeşitli, kaliteli bir beslenmeden alacağımız eser elementlere ihtiyacımız var. İşte, tüm bunları içeren ve sizi iyi hissettirecek beslenme ipuçları…

Sağlıklı bir ruh ve mutluluğu doğal olarak bu şekilde destekleyebilirsiniz.

  • İltihaba karşı beslenin: Artan karın yağının, depresyon hastalarında olduğu gibi, iltihaplanmaya neden olan hormonları (sitokinleri) arttırdığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda çok fazla karın yağına sahip olan depresyonlu kişiler, en yüksek sitokin konsantrasyonuna sahiptir. Doktorlar, sitokinlerin beyindeki haberci maddelerin oluşumunu etkilediğinden ve ruh halini düzenleyen haberci madde serotoninin oluşumunu engellediğinden şüpheleniyorlar. Peki ne yardımcı olur? Bir yandan göbek yağını azaltmak, ama aynı zamanda bol miktarda antioksidan (C, E vitaminleri, çinko, selenyum) içeren iltihap önleyici yiyecekler tüketerek iltihaba karşı savaş açabilirsiniz.
  • Bağırsak-beyin eksenini güçlendirin: Serotoninimizin yüzde 95’i bağırsakta oluşur ve bağırsak, beynimize bağırsak-beyin ekseni aracılığıyla bağlanan milyonlarca sinir hücresi tarafından çaprazlanır. Dolayısıyla fizyolojik olarak ne yediğimiz açık olmalıdır çünkü duygularımızı yönlendiren bağırsaklarımızla etkileşime girer. Sağlıklı bir bağırsak florasının zihinsel dengeyi de desteklediği 2019 yılında kanıtlanmıştır. Bunu nasıl başarabiliriz? Mikro besinler ve lif açısından zengin bitki bazlı bir beslenme, bağırsak florasını hızla dengeler.
  • Düşük mikro besinler, düşük serotonin: Düşük serotonin seviyeleri, zayıf mikro besin alımıyla yakından bağlantılı gibi görünmektedir. Sıklıkla ihmal edilen: Antidepresanlar veya diğer ilaçlar mikro besin gereksinimlerini arttırır ve bu nedenle önemli mikro besinlerin sağlanması üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
  • Sağlıklı bir ruhun temeli olarak mikro besinler: Enzimler, metabolizma ve hormon üretimindeki biyokimyasal reaksiyonları yönlendirir ve hızlandırır. Bu enzimler, bir protein ve genellikle bir mikro besin olan bir kofaktörden oluşur. Bu nedenle, iyi bir mikro besin kaynağı (vitaminler ve eser elementler) hormonal dengemiz için temel bir gerekliliktir. Normal zihinsel işleve de katkıda bulunan bir dizi mikro besin de vardır.

 Sağlıklı bir ruh için mikro besinler:

  • Biyotin
  • Folik Asit
  • Niasin
  • B1 Vitamini
  • B6 Vitamini
  • B12 Vitamini
  • C Vitamini
  • Magnezyum
  • Güneş bizi mutlu eder: Diğer şeylerin yanı sıra, cildimizi D vitamini üretmesi için uyardığı için (yaz aylarında) daha mutlu hissettiğimiz bir gerçek. Her gün yeterince güneş almıyorsanız, D vitaminini yiyeceklerden almalısınız. Bir mikro besin konsantresi olan LaVita, içerdiği mikro besinler ve eser elementler sayesinde iyi hissetmemizi sağlayacak birçok doneye ev sahipliği yapar. Özellikle de LaVita’nın bir kısmı sadece normal zihinsel işleve katkıda bulunan tüm önemli mikro besinleri sağlamakla kalmaz, günlük D vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılar.
  • Çikolata efsanesine kendinizi kaptırmayın. Hala çikolatanın seni mutlu ettiği hissine sahip misin? Çikolatanın etkileri, serotonin seviyelerimizden tamamen bağımsız olarak çalışır. Çikolata beyindeki ödül merkezimizi harekete geçirir ve bu sizi iyi bir ruh haline sokar. Ama sadece kısa bir süre için…