Blog Sayfasına Git

Kurban Bayramı’nda Doğru Beslenme Rehberi

Hindi, yumurta, domates, soğan, sarımsak ile Türk yemeği

Kurban Bayramı’nda doğru beslenme rehberi

Aynı masa etrafında bir arada olabilmek, her anı özel ve kıymetli anılar biriktirmek… Hepsi de hoş sohbetlerin, mis gibi yemek kokularına karıştığı bayram günlerinde yaşadıklarımıza benzer keyifli hikayeler. Bu hikâyenin kuşkusuz en lezzetli kahramanı ise yemekler… Özellikle de et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda yediklerimize dikkat etmek, doğru pişirme yöntemlerini tercih etmek ve bayram boyunca et tüketimine sınırlama getirmek çok önemli.

Bu özel günde kurulan dillere destan sofralar, sınırı aştığımızda sağlığımızda istenmeyen etkiler yaratabilir. Özellikle de et tüketimine dikkat etmemek kalp damar hastalığı başta olmak üzere birçok sağlık problemini tetikleyebilir. Tüm bunların önüne geçip keyifli bir bayram geçirmekse bizim elimizde. Önerilerimizle tabağınıza keyif ve sağlık getirebilirsiniz. Kurban Bayramı’nda doğru beslenme konusunda iştah açıcı ipuçları…

Etin en güzel hali; ızgara

Bayram demek, kalabalık davet sofraları demek. Hal böyle olunca misafirlerimize et servisi yaparken doğru pişirme yöntemini seçmek kritik bir önem arz ediyor. Burada dikkat etmeniz gereken pişirme yöntemi olarak ızgara gibi sağlıklı yollarla eti pişirmek. Aynı zamanda tabaktaki protein-karbonhidrat dengesini sağlamak için hayvan eti yanı sıra sebzelerden faydalanmak oldukça faydalı.

Izgarada renkli şeylere yer açın

Sağlıklı ızgara yapmanın temeli, ızgarada daha fazla sebze olmasıdır. Kabak, havuç, biber, patlıcan, mantar, balkabağı, soğan… Hemen hemen her sebze ızgarada çok lezzetli bir eşlikçiye dönüşebilir. Renkli, taze sebzeler bol miktarda ikincil bitki maddesi, vitamin ve eser elementlerin yanı sıra lif içerir. Bu da onları çok yönlü mükemmel bir sağlık güçlendiricisi yapar. Üstelik ızgarada kavrulmuş havuç ve diğerleri, pişirildiğinde daha aromatik bir tada ulaşır. Bu da et tüketirken yemeği daha keyifli bir ritüele dönüştürür.

Yağ tüketimini azaltın

Et, başlı başına yağ ve kolesterol içerikleri sebebiyle dikkatle tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Dolayısıyla eti bol yağda pişirmek, diğer eşlikçileri yağlı yapmak, ara sıcaklarda yağlı yemekleri tercih etmek çok yanlış olacaktır. Bunun yerine eti, kendine yağından faydalanarak pişirebilir, haşlanmış veya ızgaralanmış sebzelerle tüketebilir, ara sıcaklarda ise hafif zeytinyağlıları yiyebilirsiniz.

Izgara yapılacak yiyecekleri hazırlayın

Hazır yiyecekler pratiktir, zaman kazandırır ancak genellikle çok sayıda yapay tatlandırıcı ve nişasta içerir. Bunlar yüksek sıcaklıklarda zararlı akrilamid üretir. Bu nedenle ızgara yemeklerinizi mümkün olduğunca kendiniz hazırlamalı ve baharatlamalısınız. Bu konuda size çok lezzetli bir önerimiz olacak. Yağ, sarımsak, kekik, biberiye ve zencefilden yapılan barbekü turşusu… Bu lezzetli turşunun bileşenleri, ette kanserojen maddelerin oluşumunu üçte iki oranında azaltabilir.

Et, balık ve sebzeler için kendi turşunuzu yapın

1 organik limon, 2 dal kekik ve biberiye, 1-2 diş doğranmış sarımsak, 1 parça rendelenmiş zencefil (yaklaşık 1-2 cm) ve 50 ml Ayçiçek yağına ihtiyacınız var. Yaklaşık 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi rendeleyin ve limonu sıkın. Yıkanmış otların yapraklarını koparıp yağ ile karıştırın. 1 yemek kaşığı limon suyu ve biraz limon kabuğu rendesi ekleyin, iyice karıştırın ve sağlıklı yaz turşunuz hazır!

Etlerinizi kendi yaptığınız soslarla lezzetli hale getirin

Birçok insan, kurban etini kuru baharatlarla pişirerek servis eder ve tavada pişirir. Ancak yukarıda ızgara yönteminin besin değeri açısından çok daha faydalı olduğuna değindik. Bu noktada farklı barbekü sosları ile bayram sofrası deneyimini tamamlayabilirsiniz. Ancak süpermarketten hazır olanlar, genellikle yapay katkı maddeleri ve tabii ki geleneksel hazır sosların ve sosların ana bileşeni olan çok fazla şeker içerirler. Dolayısıyla tüm sosları pratik bir şekilde kendiniz yapmayı deneyin. Bunun için yapması kolay olan barbekü sosu veya salsa sosu ile başlayabilirsiniz.

Bu garnitürler lezzetli ve sağlıklı

Patates salatası, etin yanına en çok tercih edilen garnitürlerin başında gelir ancak glisemik indeksleri yüksektir. Bunun yerine ızgara garnitürler de gerçekten lezzetli ve sağlıklı olabilir. Örneğin; kinoa salatası, az yağlı buğday salatası, meyve