Blog Sayfasına Git

Laktoz İntoleransı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

shutterstock 568076731 scaled

Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmeli?

Süt, yoğurt veya peynir tükettikten sonra mideniz şişkinlik, mide bulantısı, mide yanması veya ishal ile reaksiyona giriyorsa laktoz intoleransınız olabilir. Bununla birlikte laktoza karşı reaksiyonu tetikleyen genellikle sadece süt ürünleri değildir. Ama öne laktozun ne olduğuna bir bakalım. Laktoz aslında doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şeker türüdür. Normalde, bağırsaktaki laktoz, laktaz (laktaz olarak da adlandırılır) enzimi tarafından parçalanır. Laktoz intoleransı durumunda laktaz üretiminde bozukluk olur, bağırsakta şişkinlik, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlarla reaksiyonlar oluşur.

Laktoz intoleransı süt alerjisi ile karıştırılmamalı

Laktoz intoleransına ek olarak, süt proteini alerjisi olarak adlandırılan bir durum da vardır. Semptomlar benzer olsa da nedenleri çok farklıdır. Süt proteini alerjisi, kazein veya peynir altı suyu proteini gibi süt proteinleri tarafından tetiklenen gerçek bir alerjik reaksiyondur. Bununla birlikte, süt proteini alerjisi olanlar genellikle tereyağı veya krema gibi çok yüksek yağ içeriğine sahip süt ürünlerini tolere ederken, laktoz intoleransı olan kişiler bunu yapamaz. Öte yandan, süt proteini alerjisi olanlar, alerjiye neden olan proteinler hala mevcut olduğundan, laktoz içermeyen ürünlere kolayca geçiş yapamazlar. Bu nedenle laktoz intoleransını süt proteini alerjisi ile karıştırmamak önemlidir.

Kalıtsal, doğal ve edinilmiş laktoz intoleransı

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi doğal, yani birincil laktoz intoleransına sahiptir. Bu, doğa tarafından düzenlenmiştir dolayısıyla normal bir durumdur. Sütten kesildikten sonra laktaz aktivitesi giderek azalır ve vücut laktozu sindirmekte zorlanmaya başlar.

İkincil, edinilmiş laktoz intoleransı, bir ömür boyunca gelişebilir. Sonuç olarak, süt ürünleriyle onlarca yıl sorun yaşayamazsınız ve birdenbire kahvenizde sevdiğiniz süte artık tahammül edemezsiniz. Edinilmiş laktoz intoleransının nedenleri farklı olabilir. Çölyak hastalığı, bağırsak iltihabı vb. gibi bağırsak hastalıkları sıklıkla rol oynar.

Laktoz intoleransının en nadir formu, kalıtsal bir laktaz eksikliği olan alaktazidir. Alaktaziye nadir görülen bir genetik kusur neden olur ve genellikle bir çocuğun doğumundan kısa bir süre sonra teşhis edilir. Kalıtsal laktaz eksikliğini gösteren semptomlar, yenidoğanda uzun süre devam eden ishaldir.

Laktoz intoleransı olduğunda ne olur?

Laktaz enzimi normalde ince bağırsakta üretilir. Varsa laktaz gıdadaki laktozu, galaktoz ve glikoza ayırır. Her iki şeker de daha sonra normal şekilde metabolize edilebilir ve diğer şeylerin yanı sıra kana girebilir. Bununla birlikte, vücut yeterince laktaz üretemezse, laktoz bağırsakta çözülmeden kalır. Bağırsaklar laktozu “zayıflatmak” ve süt şekerini seyreltmek için daha fazla su çekmek ister.

Parçalanmayan laktoz artık bağırsağın alt kısımlarına göç eder ve örneğin kalın bağırsakta bağırsak bakterileri yardımıyla parçalanır. Fermantasyon gazları oluşur. İlave su ile birlikte laktoz intoleransının tipik semptomları ortaya çıkar;

  • Gaz
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Göğüste ağrılı yanma hissi

Ancak başlangıçta laktoz intoleransı ile ilişkilendirmeyeceğiniz belirtiler de ortaya çıkabilir;

  • Tükenmişlik
  • Uyku sorunları
  • Baş ağrısı
  • Terleme

Laktoz intoleransı nasıl teşhis edilir?

Laktoz intolerasını teşhis etmek için genellikle laktoz yükü testi uygulanır. Burada kandaki şeker seviyesi ölçülür. Bunun için 200 mililitre suda çözülmüş 25 gram laktoz alırsınız. Kandaki laktoz miktarını kesin olarak belirlemek için her 30 dakikada bir kan örneği alınır.

Gizli laktoz kaynakları!

Size “laktoz intoleransı” teşhisi konduysa, diyetinizi değiştirmeniz gerekir. Bundan sonra laktozsuz veya en azından düşük laktozlu yemeli ve içmelisiniz. Her bireyin tolere edebileceği laktoz miktarı farklıdır. Bazıları kahvaltıda sütlü kahveyi sorunsuz tolere ederken, bazıları küçük miktarlarda bile semptomlarla tepki verir. Bu nedenle, hangi gıdaların laktoz içerdiğini bilmek önemlidir.

Laktoz, inek, koyun ve keçi sütünden yapılan süt ürünlerinin doğal bir bileşenidir. Taze süt, yoğunlaştırılmış süt, çırpılmış krema, peynir altı suyu, sütlü dondurma, kuark veya taze peynirin hepsi laktoz içerir. Ayrıca laktoz, çeşitli gıdaların üretiminde bir bileşen olarak da kullanılır. İçindekiler listesine bir göz atmak, bu gizli laktoz kaynaklarını keşfetmeye yardımcı olur. Örneğin şekerlemeler, unlu mamuller ve bazı ilaçlar (tablet dolgu maddesi olarak) laktoz içerir. Izgara sosislerin güzel kahverengi rengi bile genellikle laktoz eklenerek oluşturulur.

  1. Bağırsaklarınıza iyi bakın

Laktoz intoleransı bağırsaklarda meydana geldiği için bağırsaklara özel dikkat gösterilmesi önemlidir. Çünkü bağırsakların sağlığı, besinlerin ve vitaminlerin vücut tarafından ne kadar iyi emilebileceğini belirler. Ek olarak, ikincil laktoz intoleransı, yani yaşam boyunca bir bağırsak hastalığı sonucu edinilen laktoz intoleransı geri döndürülebilir! Bu, bağırsak mikrobiyomu ne kadar sağlıklı olursa, laktoz intoleransının tekrar ortadan kalkma olasılığının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir.

  1. Laktoz içermeyen ikamelere ulaşın

Laktoz intoleransı olan insanlar, marketlerde aradıklarını giderek daha fazla buluyorlar. Örneğin; laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt veya laktozsuz peynir, hemen hemen her buzdolabında mevcuttur. Ancak ürünler adından da anlaşılacağı gibi “laktozsuz” değildir, laktaz ile zenginleştirilmiştir. Etki, ise laktoz intoleransında aynıdır: Süt ikamesi olarak uygun çok sayıda ürün de vardır; soya sütü, yulaf sütü, pirinç sütü bunlardan sadece birkaçıdır. Alışıldık tarifleri laktoz içermeyen alternatiflerle deneyin! Çoğu zaman gözle görülür bir fark yoktur.

  1. Paketlenmiş ürünlerden kaçının

Yukarıda açıklandığı gibi laktoz, birçok bitmiş üründe katkı maddesi olarak kullanılır. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bitmiş ürünlerden uzak durmalı, doğal ve taze alternatifleri tercih etmelisiniz.

  1. İçindekiler listesini kontrol edin

Bir besinin laktoz içerip içermediği çoğu zaman ilk bakışta anlaşılmaz. Laktoz intoleransı teşhisi konduktan sonra, yiyeceklerin içindekiler listesini dikkatlice okuma alışkanlığı edinmelisiniz. “Eser miktarda süt içerebilir” cümlesi, genellikle bir üründe süt tozu veya laktoz bulunduğunu ortaya koyar.

  1. İlaçlarınıza dikkat edin

Laktoz genellikle tabletler için dolgu maddesi olarak kullanılır. Süt şekerine karşı düşük bir tolerans eşiğiniz varsa ve dikkatli bir diyete rağmen laktoz intoleransı semptomlarından mustaripseniz, suçlu ilaç olabilir.

  1. Cebiniz için laktaz

Bazen bundan kaçınılamaz veya çok geç kalınmıştır ve süt şekeri içeren bir şey yemişsinizdir. Bu gibi durumlar için çeşitli eczanelerde veya eczanelerde bağırsaklara laktaz sağlayan küçük laktaz damlaları bulunur. Olası kazalar için bu damlalar tercih edilebilir.

  1. Bir yemek günlüğü tutun

Diyetini laktoz içermeyen gıdalara çevirmek zorunda kalan herkes bir gıda günlüğü tutabilir. Alınan laktoz miktarını takip etmeye ve belirli gıdalardaki laktoz konsantrasyonlarının gerçekte ne kadar yüksek olduğunun farkında olmaya yardımcı olur. Bunun için bir defter veya elektronik günlük kullanabilirsiniz.

  1. Besin alımınıza dikkat edin

Bağırsaklarınızı desteklemek için bol miktarda besin sağlamalısınız. Bağırsaklarınızın tahriş olduğu ve besinleri emerek işlerini en iyi şekilde yapamadığı zamanlar her zaman olacaktır. Önleme burada önemlidir. Bunu, her gün sağlıklı ve her şeyden önce çeşitli bir diyet yiyerek yapabilirsiniz. LaVita da bu konuda size destek olacaktır. Çünkü LaVita iyi tolere edilir ve laktoz intoleransı olan kişiler için önerilir çünkü süt şekeri / laktoz içermez ve vücuda tüm önemli vitaminleri ve eser elementleri sağlar.