Blog Sayfasına Git

Menopozu Rahat Geçirmek Mümkün Mü?

shutterstock 1401918851 scaled

Menopozu rahat geçirmek mümkün mü?

Pek çok kadın hormonal değişim zamanını kendilerini yeniden yönlendirmek için bir fırsat olarak deneyimliyor. Evet menopozdan bahsediyoruz. Kadınların çoğu için neredeyse bir işkenceye dönüşen menopoz doğru ipuçları ile oldukça kolay geçebiliyor. Çünkü sıcak basması gibi tipik semptomlar nazik yöntemlerle hafifletilebilir.

Açıkçası vücudumuzda menopoza geçiş yapan bir anahtar yoktur. Sorunlara neden olan, yıl boyu süren hormonların gelgitidir. Yapay hormonlar her zaman gerekli değildir. Tipik semptomlar için birçok doğal ilaç vardır. Nane ve adaçayı, terleme nöbetlerini, uykusuzluk ve ruh hali değişimlerini azaltmak için naturopatide kendilerini kanıtlamıştır. İşte, menopozu rahat geçirmenin ipuçları…

Menopoz ile vücutta gerçekte ne olur?

Adet döngüsü yavaş yavaş düzensizleştiğinde, menopoz kendini sessizce duyurur. Genellikle son adet dönemi olan gerçek menopozdan yedi yıl önceye tekabül eder. 40’lı yaşların ortalarındaki çoğu kadın, erken menopozla birlikte, bazıları 40 yaşından önce bile hormonal değişikliklerin ilk belirtilerini fark ettikleri klimakterik döneme girer.

Ne yazık ki, vücudumuzda bebek sahibi olma yeteneğini basitçe açıp kapatan bir anahtar yoktur. Bunun yerine hormonlarımız on, hatta bazen on beş yıl boyunca ileri geri dalgalanır ve bu da kadınlarda belli başlı sorunlara neden olur. Östrojenler ve progestinler menopoz sırasında azalır. Kadın seks hormonları yumurtlama ve menstrüasyonun düzenlenmesinden ve aynı zamanda vücut sıcaklığından da sorumludur.

Yaklaşık her üç kadından biri, hormonal dengenin yeniden sağlanmasına kadar geçen süreyi stresli bulmaktadır. Bazı kadınlar hormonal kargaşayı kolaylıkla atlatırlar ve herhangi bir fiziksel değişikliği neredeyse hiç fark etmezler. Diğerleri bir veya diğer rahatsızlıkla mücadele eder, sıcak basmalarından şikâyet eder, bazıları çabuk yorulur, gerginleşir veya kötü uyur.

Küçük rahatsızlıklar için etkili ipuçları

Menopoza girdiğinizden nasıl emin olabilirsiniz? Kendi vücudunuzu gözlemlemenin yanı sıra, jinekolog tarafından hormon düzeyinin incelenmesi bilgi sağlar. İyi haber şu ki, kadınların üçte ikisinin herhangi bir özel ilaç tedavisine ihtiyacı yoktur. Semptomları çok az olan veya hiç olmayan birinin yapay hormon tedavisine gerek duyma. Ateş basmaları, uyku bozuklukları ve depresif ruh halleri gibi menopoz semptomlarına karşı bazı küçük ama etkili yardımlar vardır.

  1. Ter ataklarına karşı nane ve adaçayı

Nane veya adaçayı çayından yapılan soğuk lapalar harikalar yaratır. Özellikle nanedeki mentol vücudu serinletir ve adaçayı da aşırı terlemeyi bastırır. Çay olarak demlendiğinde, vücudun ısı düzenlemesini içten sakinleştirmeye de yardımcı olur.

  1. Kemikler için güç

Menopoz gerçekleştiğinde, çoğu kadının kemikleri sağlıklıdır. Östrojen kemikleri aşırı bozulmaya karşı korur. Ancak bu hormonal değişikliklerle değişir. Beslenmedeki D vitamini artık kemik dokusunu korumak için özellikle önemlidir. Vücudun rezervlerini yenilemek için artık D vitamini açısından zengin yiyecekler yemelisiniz. Örneğin; ringa balığı, uskumru, somon, yumurta ve mantarlar…

  1. Akupunktur

Bilim hala burada etki mekanizmalarını araştırıyor olsa bile isteyen herkes ince iğnelerle delinebilir. Özellikle akupunkturla ilgili iyi deneyimleriniz varsa, menopozun tipik semptomlarında örneğin ateş basmalarında denemeye değer.

  1. Uykuyu teşvik edin

Uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorluk nadir değildir çünkü hormonal değişiklikler sadece bedeni değil beynimizi de etkiler. Bu nedenle farklı uyku aşamalarını kontrol etmek için önemli olan haberci maddeler de dalgalanır. Dolayısıyla uyku ritmi karışır, gece terlemeleri veya sıcak basmaları uykumuzu kaçırabilir. Rahatlatıcı bir banyo veya ballı ılık süt gibi güzel bir akşam ritüeli uykuyu teşvik etmede yardımcı olabilir. Yastığınızın üzerine bir miktar lavanta yağı damlatın, çiçeklerin aktif maddeleri uyum sağlayıcı etki gösterir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırır.

Çeşitli şifalı bitkiler de kendilerini kanıtlamıştır. Melisanın sinir sistemi üzerinde dengeleyici bir etkisi vardır. Naturopatik tavsiyelere göre, melisadaki bitkisel aktif bileşenler sadece dinlendirici bir uyku sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sinirleri yatıştırır ve ruh hali değişimlerini dengeler. Melisa melisasını çay olarak içebilir veya bir avuç kurutulmuş yaprağını rahatlatıcı bir banyoya ekleyebilirsiniz.

  1. Acı baharatlardan uzak durun

Beslenmenin menopoz semptomlarının yoğunluğu üzerinde de etkisi vardır. Ateş basması ve terlemesi olan herkes kesinlikle baharatlı yiyeceklerden, çok sıcak içeceklerden ve çorbalardan ve genel olarak baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Tabii ki, çok sayıda kepekli tahıl, meyve ve sebze içeren dengeli bir beslenme hem menopoz süreci hem de genel  sağlık için en iyi temeldir.

  1. Nardan gelen şifa

Antik Yunanlılar bile narın çıtır çıtır, tatlı çekirdeklerini kadın hastalıklarını tedavi etmek için kullandılar. O dönemde nar, “Afrodit elması” olarak adlandırdıkları bir doğurganlık sembolü olarak kabul edildi ve vücudun hormonları kendi kendine düzenlemesini desteklediğine inandılar. Bu noktada tohumların menopoz semptomları ve ruh hali değişimleri üzerindeki etkisi de bilimsel olarak araştırılıyor.

  1. Rahatlayın

Bazen küçük semptomları hafifletmek için bitkisel sinir sistemimizi sakinleştirmek yeterlidir. Çünkü rahatsanız, hoş olmayan terlemelerden mustarip olma riskiniz azalır. Bu, kısa bir yoga veya meditasyon seansı ile ya da rahatlatıcı bir yürüyüşle harika bir şekilde çalışır. Denemeye var mısınız?