Blog Sayfasına Git

Metabolizmanızı Hızlandırmayı Öğrenebilirsiniz

shutterstock 36287758 Von zimmytws scaled

Metabolizmanızı hızlandırmayı öğrenebilirsiniz

Yavaş bir metabolizma ne gibi sonuçlar doğurur? Vücudun temel mekanizmalarından biri olan metabolizma genellikle kilo ile ilişkilendirilir. Aslında vücudun kilo alıp vermesinde metabolizma oldukça belirleyicidir üstelik metabolizmamız en iyi şekilde çalışmıyorsa, bu kilomuzu etkiler.

Peki, metabolizmanızın ne kadar iyi olduğunu hiç merak ettiniz mi? En iyi ihtimalle, hızlı ve etkili bir şekilde çalışıyordur. Ancak birçoğumuzun metabolizması oldukça yavaş çalışıyor ve bu da kilo vermeyi büyük ölçüde engelliyor. Metabolizmanızı hızlandırmanın yollarını öğrenmek için blog yazımıza göz atın…

Metabolizmanızı daha fazla çalışmak konusunda nasıl teşvik edebilirsiniz?

Mesela bir porsiyon makarna yediğinizi düşünelim. Metabolizmamız bize enerji, hayati vitaminler ve eser elementler sağlar. Ama aynı zamanda fazla enerjiyi yağ birikintileri şeklinde depolamak da görevinin bir parçasıdır. Bu açıdan metabolizmamız vücudumuzdaki tüm süreçlerin temelidir ve dolayısıyla kilo vermenin de anahtarıdır. İşin iyi yanı, “açıp kapatma” ve dolayısıyla kilo verip vermememize büyük ölçüde kendimiz karar verebiliyoruz. Ama nasıl?

İyi bir dönüştürücü ile metabolizmanızı etkinleştirebilirsiniz

Aynı kalori alımıyla biri kilo alır, diğeri almaz. Aslında, iyi ve kötü dönüştürücüler vardır. Çünkü herkes kaloriyi aynı şekilde kullanmaz. Bununla birlikte kalıtsal faktörlerimiz önceden düşünülenden daha küçük bir rol oynuyor. Yaşam tarzımız çok daha önemlidir, nasıl yediğimiz ve egzersiz yapıp yapmadığımız belirleyici bir rol üstlenir. Önemli bir diğer faktör ise kas yüzdemizdir çünkü kaslarımız en büyük “kalori yakıcımızdır”.

Hayati maddeler açısından zengin beslenin

Karbonhidratlar ve yağlar gibi saf enerji kaynaklarının, amino asitler gibi yapı taşlarının yanı sıra vücudun aktif bir metabolizma için çeşitli fonksiyonel maddelere de ihtiyacı vardır. Bunlara özellikle vitaminler, mineraller ve eser elementler dahildir. Özellikle demir, manganez, B2 vitamini, B1 vitamini, B12 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.

Dengeli öğünlere ek olarak, belirli yiyecekler de metabolizma üzerinde belirli bir etkiye sahip olabilir. Özellikle baharatlı yiyecekler… Örneğin metabolizmamızın baharat yoluyla yanan enerjiyi uyardığı söylenir. Tabii ki, kilolar kendiliğinden düşmeyecek, ancak destekleyici bir önlem olarak baharatların kesinlikle olumlu bir etkisi olabilir.

Metabolik bozukluklar, toplumumuzda tanıdık bir manzaradır. Genellikle obeziteye, enerji eksikliğine ve yorgunluğa yansır. Kalıtsal bozukluklara ek olarak, bilim adamları modern yaşam tarzımızı bu bozuklukların çoğunun ana nedeni olarak tanımlar. Doktorlar, sağlıksız bir yaşam tarzının (genel olarak çok az spor ve egzersiz, yetersiz beslenme ve zihinsel stres) sadece metabolizmayı zayıflatmakla kalmayıp aynı zamanda bundan sorumlu genetik materyale de zarar verdiği düşünür. Sonuçlara baktığımızda hiç de haksız değiller!

Hızlı bir metabolizma için doğru proteinleri yiyin

Yeterince protein yemek, kilo vermeye yardımcı olur. Protein açısından zengin besinler sadece sizi iyi doldurmakla kalmaz, aynı zamanda kan şekeri seviyelerini sabit tutar ve aşermeyi önler. Bu noktada bitkisel gıdalara odaklandığınızdan emin olun, çünkü sadece et ve yumurta iyi protein kaynakları değildir. Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, yulaf ezmesi ve tam tahıllı ürünlerin yanı sıra baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler özellikle sağlıklı bitki bazlı proteinler açısından zengindir.

Bitkisel proteinler, hayvansal proteinlere göre asit-baz dengemize daha az baskı yapmaları gibi büyük bir avantaja da sahiptir. Hayvansal gıdalar, vücutta asitlere parçalanan ve bu nedenle aşırı asiditeyi büyük ölçüde artıran birçok kükürt içeren amino asit (proteinler) içerir.

Ebetteki bu durum, bundan sonra sadece düşük karbonhidrat, yani az karbonhidrat ve çok protein tüketmeniz gerektiği anlamına gelmez. Kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve sebzeler menünüzde nadiren yer alıyorsa, neden onları biraz daha sık yemeyesiniz? Çünkü mümkün olduğu kadar çok bitki bazlı gıda ile sağlıklı ve dengeli bir diyet, sadece sağlıklı bir metabolizmanın anahtarı değil, aynı zamanda sağlığımız için de anahtardır.

Diyet yerine aralıklı oruç!

Kilo vermek söz konusu olduğunda en büyük hatalardan biri klasik diyetlere bağlı kalmaktır. Çünkü tek taraflı diyetler uzun vadede asla daha az kiloya yol açmaz. Diyetler metabolizmamıza zarar verir, özellikle de sonuçları olabildiğince çabuk görmek ve sadece çok az veya çok küçük porsiyonlar yemek istiyorsanız…

Bunun bir nedeni yo-yo etkisidir. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu besinleri alamazsa, metabolizmasını hızla açlık zamanlarına çevirir ve daha düşük bir modda çalışır. Aralıklı oruç ile bu metabolik tuzağa düşmezsiniz. Yeme ritmini değiştirerek vücudumuz giderek artan bir şekilde çalışır.

Metabolizmayı hızlandırmak için su için

Yeterince su içmek herkes için önemlidir. Çünkü çok az su içmek, vücut fonksiyonlarımızı etkiler ve metabolizmamızı felç eder. Ek olarak, böbreklerimizin detoksifiye etmesi gereken sıvı eksikliği vardır. Tüm besinler ancak su yardımıyla hücrelerimize girebilir.

Bununla birlikte, özellikle soğuk su içerek daha hızlı bir metabolizmaya sahip olduğumuz ve yakılan kalori miktarını büyük ölçüde artırdığımız yanlış bir kanıdır. Tabii ki, suyun vücut sıcaklığına getirilmesi gerekiyor, ancak bahsi geçen termal etki minimumdur. İster oda sıcaklığında ister buzdolabından olsun sağlıklı bir metabolizma için her gün en az 2 litre su içmelisiniz.

Gevşeme egzersizleri ile metabolizmayı canlandırın

Stres metabolizmamızı felç ediyor çünkü vücut stresli olduğunda kortizol hormonu salgılıyor. Bu, belirli vücut fonksiyonlarının zorlanmasını ve diğerlerinin ise yavaşlamasını yol açıyor. Bu etki, özellikle uzun süreli ve kronik stres durumunda fark edilebiliyor.

Ani tehlikeli durumlarda (yüksek nabız, tansiyon artışı, uyanıklığın artması) hayat kurtarıcı olabilecek şeyler, kalıcı bir durum olarak çok fazla hasara neden olabilir. Tüm bu süreç; yüksek tansiyon, atardamarların sertleşmesi, sindirim sorunları ve bağışıklık yetersizliği ile sonuçlanabilir. Stres hormonu kortizol ayrıca yiyecek isteklerini teşvik eder ve enerji metabolizmasını yavaşlatır. Metabolizmanızı canlandırmak istiyorsanız, stres yönetimi çok önemlidir.

Kilo vermek için uyku çok ama çok önemlidir

Ne olursa olsun, çok az uyumayın. Bu, metabolizmayı hızlandıran basit formülüdür. Çünkü siz uyurken vücut, yağları parçalar ve ghrelin gibi açlık hormonlarını düzenler. Uyku eksikliği, açlığın ve gıda alımının artmasına neden olan ghrelin üretimini artırır. Bu noktada uykuyu metabolizma hızlandırıcı bir itici güç olarak görebilir, günlük temponuza göre ideal uyu sürenizi belirlemelisiniz. Ancak bu rakam kesinlikle 7’nin altına düşmemelidir. Çünkü vücudumuzun gün içinde harcadığı enerjiyi uyurken tekrar kazanmaya ihtiyacı var!