Blog Sayfasına Git

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendirmenin İpuçları

260842180 937759746854343 6196001641316989779 n

Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmenin ipuçları

Doğanın uyanışına, tazelenip yenilendiğine tanıklık etmenin tam zamanı! Havada tam da dönüşümün, güneşli güzel günlerin ve bir de kapıda bekleyen bazı mevsimsel handikapların havası var. Tabiatın yaşadığı bu kabuk değişimi, vücudun alıştığı rutinin dışında kaldığı için savunma mekanizmamız olan bağışıklığın da güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Sıcak havaların yüzünü gösterdiği bu günlerde zayıf bağışıklık sistemi yüzünden hasta olmak çok can sıkıcı olacağından kişiler, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor.

Yazdan sonbahara geçişte, kıştan ilkbahara geçişe kadar her değişim vücudun alıştığı düzeni etkilediğinden bağışıklık sistemi de etkilenmeden edemiyor. Özellikle de ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma yavaşladığında zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlenmesi için atılacak bazı kritik adımlar mevcut. İşte, vücudun gardını düşürmeyecek, direncini artırmak, en önemlisi de mevsim geçişlerinde bağışıklık güçlendirmek için küçük ama etkili ipuçları…

Güçlü bağışıklık sisteminin mutlu olmakla bir ilgisi var!

Söz konusu bağışıklık sistemi olduğunda onu güçlendirecek olanın mutluluk olduğu çoğu kişinin aklına gelmese de doğru şu ki, mutluluk sağlık getiriyor. Vücut tarafından salgılanan mutluluk hormonları azalıp stres seviyesi yükseldikçe ise vücudun gardı zayıflıyor ve hastalıklara karşı savunmasız kalıyor.

Bilimsel çalışmalar, doğrudan ve dolaylı olarak mutlu kişilerin bağışıklık sistemiyle ilgili daha doğru kararlar verdiğini ortaya koyuyor. Mutluluk, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olurken soğuk algınlığı gibi sağlık problemlerine yakalanma ihtimalini de büyük ölçüde düşürüyor. Bu noktada hem mental hem de fiziksel sağlığımız için mutlu olmaya çok ihtiyacımız olduğunu sık sık kendimize hatırlatmak da fayda var…

Kafeini azaltıp bitki çaylarını artırmak için adım adın

Kimileri için güne başlamak için bir enerji kaynağı kimileri için de en keyifli anların lezzetli eşlikçisi. Kahveyi hepimiz çok sevsek de içerdiği kafein miktarı ne kadar çok alınırsa o kadar çok olumsuz etkiyi de beraberinde getiriyor. Ölçülü içilen kahve şöyle dursun, çok fazla tüketilirse kafein, vücuttaki mineral yoğunluğunu azaltıp besinlerdeki vitamin emilimini de zorlaştırıyor.

Peki, ne yapılmalı ve özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi güçlendirilmeli sorusunun cevabı ise çok açık; bitki çayları… İçeriğinde yer alan antiviral özellikleriyle bitki çayları aynı zamanda antiinflamatuar etkisiyle de yetişkin bireylerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde belirleyici bir rol üstleniyor. Günlük sıvı tüketim rutinine eklenen bitki çayları, alerjik reaksiyonların önüne geçiyor, balgam söktürücü etkisiyle derin bir nefes aldırıyor. Düzenli olarak ilaç kullananlara küçük bir not: “Bitki çaylarının birçok ilaçla etkileşime girme riski olduğundan mutlaka doktorunuza danışarak tüketin.”

Su, daha çok su!

Yokluğunu düşünmek bile istemediğimiz suya özgürce ulaşabildiğimiz şu günlerde neden doya doya içmiyoruz ki? Ülkemizin düzenli su içme karnesi biraz düşük olsa da toplumsal farkındalığımızı giderek yükseltiyoruz. Çünkü su, gerçekten de hayatın temel kaynağıdır. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2.5 litre su tüketme kuralına riayet etmek çok önemli.

Suyu bu kadar özel kılansa enfeksiyonlara karşı vücudumuzu savunan bağışıklık hücrelerini transfer eden lenflerin büyük çoğunluğunun su olması. Şöyle ki, vücuttaki su miktarı zayıfladığında lenf hareketlerini de yavaşlatıyor. Bu durum doğrudan bağışıklık sistemini etkileyerek vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor. O zaman kuralımızı tekrarlıyoruz: Sağlık için su, daha çok su!

Beslenme listenizi renklendirin

Farklı sıcaklıklar karşısında dengesini korumaya çalışan bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin bir yolu da rengarenk besinlerden geçiyor. Bunun için gerçek bir antioksidan kaynağı olan C vitaminini vücuda almak, portakal ve mandalina gibi turunçgilleri tüketmek için zaman kaybetmeyin. C vitamini deyince aklınıza sadece turunçgiller gelmesin, listenize ıspanak, brokoli, roka, tere, kırmızı ve yeşil biber de ekleyin.

İyi uyku, güçlü bağışıklık sistemi

Sağlıklı bir yaşam için kilit rol üstlenen bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, iyi bir uykudan geçiyor. Vücut, iyi uyuduğunda kendini daha zinde hissederek dış etkenlere karşı daha güçlü bir savunma hattı oluşturuyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, yetişkin kişilerin mekan sıcaklığının 18-20 derece aralığında olduğu sakin ve rahat bir alanda, yaklaşık 7-8 saatlik dinlendirici bir uykuya ihtiyaçları olduğunu ortaya koyuyor. Hatta kesintisiz 6 saatlik kaliteli bir uykunun da vücudun yenilenmesi ve kendini toparlaması için yeterli olduğunu gösteriyor. Çünkü düzenli ve sağlıklı uyku esnasında savunma sistemi için kritik olan bağışıklık proteinlerinin üretimi de artığından vücut, istenmeyen hastalıklara karşı çok daha güçlü yanıtlar verebiliyor.

Sigarayı bırakın, alkolü azaltın

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücuda giren toksinlerin ve sağlıklı hücrelere zarar verecek maddelerin girişinin azaltılması hatta tamamen kesilmesi gerekiyor. Bu noktada kişilerin ilk aklına gelen sigara oluyor. İçinde çok sayıda zehirli madde bulunan sigara, vücudun genel işleyişi üzerinde olumsuz etkiler bırakmasına karşın aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyerek hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor. Buna ek olarak alkol de iyi hücrelerin gelişimini sekteye uğrattığı için tüketimine sınırlama getirilmesi özellikle de mevsim geçişlerinde güçlü bir bağışıklık sistemi adına çok kritik.

Besin takviyeleri ile savuma hattını güçlendirin

Vücudun günlük alması gereken besin miktarını karşılayamadığımızda vücut, ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve proteinleri de alamaz. Bu durumu önlemek ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılamak için besin takviyelerini dengeli beslenmenin bir parçası haline getirebilirsiniz. Alacağınız doğru besin takviyesi ile vücut direncini artırıp mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.