Blog Sayfasına Git

Mutlu Olmanın Anahtarı Danimarkalılarda; Hygge Metodu

shutterstock 1936256839 scaled

Mutlu olmanın anahtarı Danimarkalılarda; Hygge Metodu

Danimarkalılar her yıl dünyanın en mutlu ulusları arasında yer alıyor. Peki, soğuk kış günlerinin tüm griliğine rağmen Danimarkalıların mutluluk skorları neden bu kadar yüksek? Sahi bu milletin bitmeyen mutluluğunun sırrı nedir? İşte size bunun sırrını söyleyeceğiz.

Danimarkalılar ve İskandinavlar özellikle şanslı. Çünkü Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu bunu açıkça gösteriyor. Danimarka, her yıl dünyanın en mutlu ilk 3 ülkesi arasında yer almakta ve onu diğer İskandinav ülkeleri yakından takip etmektedir. Ama Danimarkalılar neden bu kadar mutlu? Sonuçta, İskandinav havası ve özellikle kısa kış günleri, onlara tam olarak bunu yapmak için en iyi nedeni vermiyor. Ruhsal şenlik anlamına gelen hygge felsefesi, Danimarkalarının bir nevi yaşam felsefesi ve küçük sırları… İşte hygge metodu ile mutlu olma sırları!

Danimarka mutluluk sırrı; ruhsal şenlik

Danimarka, Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biridir. Bu kesinlikle Danimarkalılara bir güvenlik duygusu ve her şeyden önce güven veriyor. Siyasi sistemlerine, sağlık sistemlerine ve sosyal güvenliklerine güveniyorlar. Ancak bu yüksek memnuniyet düzeylerinin tek nedeni olamaz. Diğer İskandinav ve Avrupa ülkeleri bu ortak noktaya sahiptir. Yine de Danimarkalılar düzenli olarak diğer Avrupa uluslarını yendiler. Çünkü günlük hayatın rutinlerinden özellikle zevk almalarını sağlayan çok özel bir yaşam ilkesine göre yaşıyorlar.

Hygge; mutluluk ve uyum için bir yaşam prensibi

“Hygge” (kelimenin tam anlamıyla esenlik olarak çevrilir) tanımlaması zordur. Rahat bir atmosferi, bir emniyet ve güvenlik hissini tanımlar. Anı yaşamak ve sadeliği içinde hayatın tadını çıkarmak demektir. Şömine başında sıcacık akşamlar, bacaklarınıza bir battaniye, kucağınızda sıcak bir içecek ve sevdiklerinizle çevrili keyifli bir ortam… Danimarkalılar hayatı olabildiğince güzelleştirmeyi, anın tadını çıkarmayı ve sürekli iyi hissettiren bir atmosfer yaratmayı biliyorlar. Stres ve keder, günlük yaşamı dikte etmekte çok zorlanıyor.

Hygge ne demek?

  • Refah
  • Rahatlık
  • Farkındalık ve anı yaşamak
  • Çok önemli: Her anın tadını çıkarın
  • Hayatı olabildiğince güzel kılın

Kısacası: Hygge, günlük hayatın küçük zevklerinden keyif alan ve bu sayede sizi iyi bir ruh haline sokan bir yaşam biçimidir.

Sizi mutlu eden Hygge bileşenleri

Hygge Danimarkalıları mutlu ediyor. Ancak farkı yaratan bileşenler nelerdir? Danimarkalılar bu hygge hissini nasıl yaratıyor ve bunu kendimiz keşfetmek için ne yapabiliriz.

Gevşeme ve konfor:

Hygge ilkesinin önemli bir noktası, iyi hissettiren bir atmosfer yaratmaktır. Kendi dört duvarınızda küçük lambalar, açık bir ateş ve mum ışığı… Çünkü sıcaklık ve dolaylı bir ışık özel bir esenlik hissi sağlar. Danimarkalıların Avrupa’da açık ara en yüksek mum tüketimine sahip olmaları sebepsiz değil. Dışarıda, doğru ve sıcak tutan giysiler, soğuk günlerde bile konforlu sıcaklıklar sağlar. Danimarkalılar için iyi bir iş-yaşam dengesi çok önemlidir. Şimdi ve anda yaşıyorlar ve emekli olmadan önce bile hayatın tadını çıkarıyorlar. Bu nedenle günün sonunda mutlaka zili çalarlar ve aileleri ve arkadaşları ile vakit geçirmeye özen gösterirler. Bu onlara yeterince rahatlama ve stresi azaltma fırsatı verir.

Farkındalık ve zevk:

Danimarkalılar, mutluluğun küçük şeylerde ve anlarda yattığını bilirler; keyifli bir akşam gezintisinde, sabahları sıcacık kahvede, sevdiklerinizin gülümsemesinde… Böylece bunları yeniden algılamak ve kutlamak için alan yaratırlar. Bu nedenle keyif almaya büyük önem verirler. Anı yaşarlar ve kolay kolay strese girmezler. Yemek yemek için zaman harcarlar. Yemeklerini tutkuyla yaparlar ve özellikle akşam yemeklerine daha fazla önem verirler. Biz ise kendimizi iki randevu arasında hızlıca bir şeyler yerken yakalarız. Ancak ne yemeğin tadını doyasıya çıkarabilir ne de sonrasında yeterince doygunluk hissederiz.

Farkındalık ve keyif el ele gider. Nasıl keyif alacağını bilenler otomatik olarak anı yaşarlar ve memnuniyet daimî bir yol arkadaşı olur. Günlük yaşamda birdenbire artık o kadar da küçük olmayan küçük şeylerin tadını çıkarın.

Sosyal etkileşim:

Hygge ilkesinin bir diğer önemli yönü topluluk duygusudur. Danimarkalılar sosyal etkileşimlere değer verirler ve haftada en az bir akşamı aileleri ve arkadaşlarıyla takılarak geçirirler. İlk başta diğerlerine oldukça kapalı görünseler de açıldıkları ve sizi kalplerine aldıkları anda, en uzun ve en yoğun dostluklar buradan gelişebilir.

Topluluk duyguları eğlenceyi seven tavırlarına da yansıyor: dünyadaki en yüksek vergilerden birine sahipler. Ancak bunu olumsuz olarak değerlendirmiyorlar. Aksine, politikalarına güveniyorlar ve bunu kamu yararına bir yatırım olarak görüyorlar. Ayrıca birçoğu gönüllü olarak çalışıyor ki bu da yüksek mutluluk düzeylerinin nedenlerinden biri.

Doğanın içinde:

Danimarkalıların doğayla güçlü bir bağları var. Bu nedenle rüzgar ve hava koşullarında bile mümkün olduğunca sık dışarı çıkarlar. Başlangıçta üstesinden gelinmesi gereken zayıf benlik ne kadar büyükse, doğanın bedenimiz ve esenliğimiz üzerindeki etkisi o kadar büyük olur. Yürüyüş, piknik, bisiklet turu veya yürüyüş için ceketinizi giyin ve gidelim!

Günlük yaşamda daha fazla mutluluk için Hygge aktiviteleri:

  • Hafta sonu doğada yürüyüş
  • Arkadaşlarınız veya ailenizle haftalık akşam yemeği
  • Kitap okumak
  • Şöminenin önünde akşam (TV’siz)
  • Buz banyosu
  • Akşam aktivitesi olarak yapbozlar
  • Örgü ve tığ işi
  • Oyun gecesi
  • Piknikli bisiklet turu
  • Bir süre telefondan uzan kalmak
  • Uçurtma uçurmak
  • Mum yakmak, çay ve sıcacık çoraplarla kendinizi rahat ettirmek
  • Kamp ateşi yapmak
  • Arkadaşlarla barbekü akşamı

Unutmayın…

Mutluluğun anahtarı küçük şeylerde gizlidir. Hızlı hareket eden dünyamızda, bu genellikle zor görünüyor. Zamanımızı olabildiğince verimli kullanmaya ve mümkün olan en kısa sürede çok şey deneyimlemeye çalışıyoruz. Hayat dolu, ama aynı zamanda biz ondan zevk alma şansı bulamadan hızla akıp gidiyor. Bu yüzden, bilinçli olarak sevdiklerinize, yemeğinize tekrar zaman ayırın, boş zamanlarınıza öncelik verin ve gerçek hayattan tam anlamıyla zevk almak için arada bir çevrimdışı olun. Sonuçta, zevk alamıyorsanız ve yine de tatmin olmuyorsanız, tüm başarıların, değerli şeylerin ve etkinliklerin ne faydası var?