Blog Sayfasına Git

Mutluluğun Sağlıklı Beslenmekle Bir İlgisi Var

shutterstock 589743512 AYA images

Mutluluğun sağlıklı beslenmekle bir ilgisi var

Hayatta sizi mutlu edecek bir sürü sebep var. Keyifli bir tatil, deliksiz bir uyku, güneşli bir sabah, sevdiklerinizle paylaşacağınız özel bir an ve kuşkusuz güzel bir yemek… Bu noktada yemek yemeğe özel bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü birçok insanı mutlu eden ortak değerlerin başında gelen yemek, bilimselliği kanıtlanmış bir argüman.

Konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, vücudumuz bazı besinler karşısında mutluluk hormonlarını daha fazla salgılayarak çok daha iyi hissetmemizi sağlıyor.  Beslenmenin mutluluğa etkisi o kadar açık ki, tükettiğimiz gıdalar mutluluğu formülüze ediyor.

İşin özü şu ki, iyi besin ve sağlıklı beslenme mutluluk getiriyor

Buradaki iyi besin ise dengeli, çeşitliliği esas alan ve besin değeri yüksek gıdaları temsil ediyor. Ne fast foodlar ne işlenmiş gıdalar ne kontrolsüzce tüketilen abur cuburlar.

Gerçek manada vücuda mutluluk hormonu salgılatan asıl güç, doğal ve sağlıklı besinlerden geçiyor. Ruh halimizi şekillendiren, kilo verme, ideal kiloya ulaşma gibi etkilere sahip olan iyi beslenme, mutluluğun yol haritasını oluşturuyor. İşte, 20 Mart Dünya Mutluluk günü kapsamında sizin için derlediğimiz mutluluk veren besinler…

Bir bardak beyaz mutluluk

Beslenmenin mutluluğa ektisi sütle başlıyor. Hayata gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren bizi besleyen süt, yaşamın ilerleyen süreçlerin de de insanoğlu için sağlık ve mutluluk dağıtmaya devam ediyor.

Kalsiyum açısından zengin olan süt aynı şekilde güçlü bir D vitamini kaynağı. Temel animoasitler arasında yer alan ve serotonin yapımında kullanın triptofan açısından zengin olan süt ve süt ürünleri, yeterli ölçüde tüketildiğinde kişinin çok daha keyifli ve iyi hissetmesini sağlıyor.

Hazımsızlığa da iyi gelen süt ve süt ürünleri sindirim sistemini düzenleyerek yaşam kalitesini de artırıyor. Bu noktada ara öğünlerde tüketilecek bir bardak süt veya bir kâse yoğurt mutluluğu garanti ediyor aynı zamanda iyi beslenme için de büyük önem arz ediyor.

Çilek ile mutlu olmak çok daha kolay

Görüntüsü, tadı, aroması ve kokusuyla çilek sevmeyen yoktur. Bu lezzetli meyveyi, mutluluk hormonlarını da çok seviyor. Çeşitli mineraller ve C vitamini açısından önemli bir kaynak olan çilek, serotonin hormonunun artmasında önemli bir destekçi.  Kişinin ruh halinin belirlenmesinde etkili olan bu çilli lezzet, mutluluk veren besinler arasındaki yerini alıyor.

Üstelik antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Ara öğünlerde tüketilecek 6-8 adet çilek, vücudun savunma mekanizmasına destek olurken kişinin kendini daha iyi hissetmesinde de rol oynuyor.

Bu mutluluk, denizden geliyor

Sağlık için haftada en az 2 kere mutlaka tüketilmesi gereken balık, mutluluk için de birebir. Omega 3 açısından zengin olan balık, serotononin salgılanmasını büyük oranda destekleyerek mutluluğu bir hediye gibi bizlere sunuyor.

Besinlerin mutluluğa etkisini en iyi şekilde kanıtlayan balık, sağlıklı beslenme zincirinin en önemli halkalarından birini oluşturuyor. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlıyor, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükselterek kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.

Bu kadar lezzetli bir şeyin mutluluk vermemesi beklenemezdi

Mutluluk veren bir diğer besin de muz. Lezzetiyle herkesin kalbine girmeyi başaran muz, içerdiği yüksek potasyum ve B vitamini ile serotonin miktarını artırmaya katkı sunuyor. Kan şekerini de hızlı ve dengeli bir şekilde düzenleyen bu besin hem gün içinde daha mutlu olmayı hem de ani acıkma krizleriyle baş etmeyi sağlıyor.

Folik asit içeren besinlerle dost olmanın zamanı geldi

Mutluluk hormonu olan serotonin vücut tarafından salgılansa da bu hormonun üretiminin çeşitli besinlerle desteklenmesi çok önemli. Özellikle de folik asit, serotonin senetsizini artırarak kişinin ruh halini çok daha iyi bir noktaya taşıyor.

Kişi folik asit açısından zengin; turunçgiller, bakliyatlar, tam tahıllı karbonhidratlar, kuruyemişler, koyu yapraklı sebzeler tükettiği takdirde çok daha iyi bir ruh haline sahip olabilir. Örneğin 2 kase ıspanak ile kişi kendine sağlıklı bir mutluluk garanti edebilir. İyi hissetmeye etkisi olduğu bilinen folik asit zengini besinler, serotonin hormonunu salgılamak için itici bir güç yaratıyor. Dolayısıyla kişiler, mutluluk veren besinler listesine mutlaka folik asit açısından zengin gıdaları da eklemeli.

Çıtlamanın mutluluğu bir başka!

Bilimsel olduğu kadar tecrübelerle sabit olan bir gerçek var ki çekirdek çitlemek mutluluk getiriyor. Çiğneme refleksini harekete geçiren ay çekirdeği, az miktarda tüketildiğinde stres seviyesini azaltıyor. İçeriğinde yer alan bileşenler mutluluk hormonu olan serotonini artırarak kişinin daha iyi hissetmesine destek oluyor. Eğer çekirdek çitlemeyi seviyorsanız çok olmamak kaydıyla haftada 2 kere, film veya dizi anlarınızı çekirdekle ve dolayısıyla mutlulukla taçlandırabilirsiniz.

Güne mutlulukla başlamak kim istemez?

Güne güzel ve mutlu bir başlangıç yapmak için peynir çok iyi bir tercih! Neden mi? Çünkü peynir serotonin içeriği sayesinde hem doyurucu hem de mutluluk sosu bol bir öğün sunuyor. Gün boyu daha iyi ve enerjik hissetmek için kibrit kutusu büyüklüğündeki bir peynir porsiyonu, yaşam kalitesini önemli ölçüde yükseltiyor.

Mutluluğun en lezzetli hali

Mutluluk veren besinler denilince ilk akla gelen besinler arasında çikolata yer alıyor. Ancak her çikolata mutluluk getirse de sağlıklı bir mutluluğun yolu bitter çikolatadan geçiyor. Günde bir iki kare bitter çikolata tüketmek hem serotonin salgılatıyor hem de kişinin tatlı krizlerine bir son veriyor.

Turşu ve kefirin mutluluk getirdiğini kim bilebilirdi ki?

Mutluluk hormonunu üretmeyi sağlayan komutlar beyinden gelir ancak vücudumuzda sadece tek bir beyin yoktur. Bağırsaklar da vücuttaki fonksiyonları ve görevi gereği bedenimizin ikinci beyni olarak kabul edilir. Bu anlamda mutlu bağırsaklar mutlu bir vücut ve mental sağlık demektir. Mutlu bağırsakların sırrı ise bağırsak mikrobiyotamızın sağlıklı kalmasını sağlayan probiyotikli besinlerde saklı…

Şöyle ki, bağırsak bakterileri olan mikrobiyotada meydana gelebilecek sorunlar doğrudan sindirim sistemimiz ve duygu durum değişikliklerimizle ilişkilendirilir. Kişinin sindirim sistemindeki sorunlar anksiyete başta olmak üzere birçok psikolojik sorunu derinleştirebilir. Bunu önlemek ve probiyotik desteğiyle daha iyi hissetmek içinse turşu, kefir, ev yapımı yoğurt tüketmek iyi bir başlangıç olabilir. Şimdiden afiyet olsun.