Blog Sayfasına Git

Neden Şekersiz Bir Beslenme Rutini Oluşturulmalısınız?

shutterstock 363136508 scaled

Neden Şekersiz Bir Beslenme Rutini Oluşturulmalısınız?

Vücudumuzun şekere karşı paradoksal bir tepkisi vardır: Kan şekerimizi raydan çıkarsa da şekere aç beynimiz onu yediğimizde bizi ödüllendirir. Her şeker yediğimizde, mutluluğu tetikleyen haberci maddeler salınır. Onsuz yapmamızı bu kadar zorlaştıran tam da bu özelliktir. Sektör de ürünlerini bize lezzetli göstermek için şekerin etkisini kullanır. Şekersiz kalmanın ilk birkaç günü bu nedenle genellikle kolay değildir. Metabolizmadaki değişiklik, istek ve baş ağrıları şeklinde fark edilebilir.  Ancak birkaç hafta sonra şeker isteğimiz azalır ve vücudun tat alma duyusu değişir. Daha az şeker yemenin başka sağlık yararları da vardır:

  • Daha az istek: Çikolata, sakızlı ayıcıklar, limonata ve benzerlerinden uzak durursanız ve günlük karbonhidrat ihtiyacınızı sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerle karşılarsanız, aşermenin ana nedeni olan güçlü kan şekeri dalgalanmalarını önlersiniz.
  • Sağlıklı bağırsak mikrobiyomu: Şeker, bağırsakta olumsuz bakterilerin büyümesini teşvik eder. Ne kadar taze ve sağlıklı beslenirsek bağırsak floramız da o kadar sağlıklı olur. Bağırsaklarımızın sağlığı da bağışıklık sistemimizi etkiler ve vücudumuzun birçok bölgesine yansır.
  • Damar ve kardiyovasküler hastalıklar: Şeker, metabolizmamızı çeşitli seviyelerde etkiler. Fazlası kan şekerimizin ve kan lipit seviyelerimizin yükselmesine neden olur, kan damarlarımız için uzun vadeli zehir ve kardiyovasküler hastalıkların ilk habercisidir.
  • Kronik inflamasyon: Subliminal sessiz inflamasyon, inanılmaz sayıda hastalıkta rol oynar. Bunda belirleyici olan yaşam tarzımızdır. Şeker ve tatlılar özellikle iltihaplanmayı tetikler. Şeker ayrıca beyindeki iltihaplanmayı da teşvik edebilir.
  • Daha fazla enerji: Şeker bize yalnızca kısa bir enerji artışı sağlar. Daha az şeker yiyenler genellikle daha az yorgun hissettiklerini ve gün içinde daha fazla odaklandıklarını fark ederler.
  • Daha kolay kilo verme: Her şeker yediğimizde, insülin hormonu tatlı maddeyi hücrelerimize yönlendirir. Ne kadar az şeker yersek insülin seviyemiz o kadar düşer ve yağ yakma sürecimiz o kadar iyi olur. Şeker ayrıca yalnızca “boş kalori” sağlar.

Şekerin en lezzetli ve sağlıklı alternatifleri

  • Pirinç şurubu: Şeker ikamesi, fruktoz intoleransı olmayan kişiler için iyi bir seçimdir. Ayrıca kan şekerini rafine şeker kadar yükseltmediği için başka sağlık yararları da sunar.
  • Huş şekeri: Ksilitol olarak da bilinir, normal sofra şekerine çok benzer ve benzer bir tatlandırıcı etkiye sahiptir. Ancak kalorinin sadece yarısını içerir. Tatlılığı huş ağacından gelir, ancak müshil etkisi nedeniyle ölçülü tüketilmesi en iyisidir.
  • Muz veya elma posası: Bunlar en sağlıklı şeker alternatiflerinden biridir çünkü hamura doğal haliyle girerler. Bu şekilde vitaminler, eser elementler büyük ölçüde korunur. Meyve püresi, şeker ikamesi olarak kekler için idealdir.
  • Hindistan cevizi çiçeği şekeri: Normal ev şekeri gibi kullanılabilir. Karamel aroması da harikadır. Kan şekerini sofra şekerinden daha az yükselttiği söylense de bu durum araştırmalarla henüz yeterince kanıtlanamamıştır.
  • Hurma, hurma tatlandırıcılar ve hurma şurubu: Hurma taneli tatlandırıcılar yüzde 100 kurutulmuş hurmalardan yapılır ve şeker gibi kullanılabilir. Bir sağlık artısı, nispeten yüksek lif içeriğidir. Hurma şurubu, haşlanmış hurmalardan yapılır ve bala benzer şekilde kullanılabilir. Bütün tarihler de lif bakımından yüksektir. Bunları püre haline getirerek kullanabilirsiniz.
  • Bal: Arıların doğal ürünü şekerden daha fazla tatlandırır ve bu nedenle daha idareli kullanılabilir. Çeşitliliğe bağlı olarak az ya da çok belirgin bir tada sahiptir ve bu da yemeklere güzel bir aroma katabilir. Balda değerli enzimler vardır, ancak bunlar ancak müstahzarlar ısıtılmazsa tamamen korunur.
  • Agave Şurubu: Sağlıklı kabul edilen, fruktoz oranı en yüksek tatlandırıcıdır. Fazla alındığında karaciğer ve metabolizma üzerinde baskı oluşturabilir.

Şekerden vazgeçebilirsiniz!

Daha az şeker yerseniz ve günlük karbonhidrat ihtiyacınızı sebze, meyve veya tam tahıllı ürünlerle karşılarsanız kan şekerinde ciddi dalgalanmaların önüne geçersiniz. Can sıkıcı fazla kilolar gibi, yemek istekleri de geçmişte kaldı. Daha fazla enerjimiz olur ve diyabet, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer yağlanması veya diş çürüğü gelişme riski azalır. Şekerden vazgeçmek pek çok avantaj sağlar ve “tatlı zehir” olmadan bir süre sonra damak tadınızın ne kadar değiştiğini fark edersiniz. O zaman tatlıları çok tatlı bulursanız, kesinlikle şekersiz veya şekeri azaltılmış bir hayata doğru ilerliyorsunuz demektir!