Blog Sayfasına Git

Sağlıklı Saçların Yol Haritası

saçı canlandırmak

Sağlıklı saçların yol haritası

Tıpkı cildimiz gibi saçlarımız da sağlığımızın bir yansımasıdır. Nasıl yaşadığımız, ne yediğimiz, onlara nasıl baktığımız, tüm bunlar saçlarımızda bir ayna gibi kendini gösterir. Herkes sağlıklı saçlara sahip olmak ister ama herkes gerekli özeni göstermez. Çünkü saç bakımı, sadece doğru ürünü kullanmakla olmaz hem içten beslemek hem de doğru alışkanlıklar edinmek gerekir.

Doğru ürün denilince akla sadece şampuan ya da saç kremi geliyorsa eksik olan bir şeyler var demektir. Çünkü sağlıklı saçlara sahip olmak için kullanılan tarağın bile önemi vardır. İçten veya dıştan sağlıklı saçlara sahip olmak için neler yapabileceğinizi görmek için yazımıza göz atabilirsiniz. İşte, sağlıklı saçlar için ipuçları…

Saçlar, dekoratif bir aksesuardan daha fazlasıdır

Reklamlar, dergiler, sosyal medya… Hepsinde de kusursuz saçlar görüyoruz ve saçlarımızın en önemli aksesuarımız olduğu söyleniyor. Ancak saçlarımız bir akseasurdan çok daha fazlasıdır. Şöyle ki, herkesin kafasında 150.000’e kadar saç teli vardır. Deride folikül adı verilen yaklaşık 4 milimetre derinliğindeki girintilerde büyürler. Bu foliküllerin içinde, tabanında saç papillası bulunan saç ampulü bulunur. Saç büyümesi için önemli besinlerin taşındığı yer burasıdır. Ortalama olarak, saçlarımız günde yaklaşık 0,3 ila 0,5 milimetre uzar. Bu, yılda yaklaşık 15 santimetre saç büyümesine karşılık gelir. Bununla birlikte her gün 60 ila 120 saç telini de kaybederiz.

Saç sadece dekoratif bir başlık değil, aynı zamanda koruyucu bir etkiye de sahiptir. Isı koruması görevi görür ve hassas saç derimizin soğukta donmamasını sağlar. Kulağa tuhaf gelse bile: saç, saç derimizi ışık düşmeleri gibi mekanik etkilerden de korur. İşlevsel ya da estetik kaygılar olması fark etmeksizin saçlarımıza ihtiyacımız olduğunu bilmeliyiz. Bu noktada eğer hala tarayabildiğimiz saçlara sahipsek onlara en iyi şekilde bakabilmeyi de bilmeliyiz.

Saçlarınızı olabildiğince nemliyken tarayın

Kuru saçlarda, kafa derisinin sebum üretimi genellikle bozulur, çok az besleyici sebum üretilir. Bu saçı kuru, mat ve kırılgan hale getirir. Nemlendirici bir şampuan saçı daha iyi beslemeye yardımcı olabilir. Saçınızı yıkadıktan sonra nazikçe fırçalarsanız, saç derisinden gelen sebumu saçta daha iyi dağıtır ve aynı zamanda saçınızın kuruluktan korunmasını sağlarsınız. Dolayısıyla saçlarınız kuruyken taramamaya özen gösterin.

Yağlı saçlar için özel bakım şart

Yağlı saçlarda, kafa derisinde aşırı sebum üretimi vardır. Yağ giderici, hafif bir bitkisel şampuan burada devreye girer ve ciddi anlamda yardımcı olabilir. Buna ek olarak yağlı bir saç derisine sahip olan kişiler, sebum üretimini uyaracağından, yıkarken kafa derisine çok fazla masaj yapmamaya dikkat etmeli. Ayrıca sebumun saça eşit bir şekilde dağılmasını sağladığı için uzun fırçalamadan kaçınılmalı.

Limon parlaklığı geri getirir

Doğanın mucizeleri saçlar için de vereye giriyor. Şöyle ki, Saçınız mat ve cansızsa, bunun nedeni saç yüzeyinin güneş ışığını kötü yansıtmasıdır. Şampuanınızı durularken limon suyu sıkarak saçınıza ekstra parlaklık katabilirsiniz. Bunun için orta büyüklükte bir kaba su doldurun ve limon sıkın. Duştan çıkmadan bu su ile saçınızı durulayın. Zamanla saçlarınızın daha parlak göründüğünü göreceksiniz.

Saç derisini güçlendirin

Saçımızın sağlıklı bir temele ihtiyacı var o da hiç şüphesiz ki, saç derimizden başkası değildir. Onları güçlendirmenin en iyi yolu ise düzenli saç derisi masajlarıdır. Masajlar kan dolaşımını hızlandırır, kafa derisinden daha fazla kan aktığında saçlarımıza daha fazla besin ulaşır. Aynı zamanda baş masajı özellikle rahatlatıcı olması sebebiyle de yorgun bir günün sonu için çok iyi bir ödül olabilir.

Sağlıklı saçlar için sağlıklı beslenme seçenek değil, zorunluluk

  • Vitaminler: Saçlarımız vitaminler açısından zengin dengeli bir beslenmeden yararlanır. Örneğin, B vitamini biotin güzel ve sağlıklı saçlar için önemlidir.
  • Protein: Saç büyük ölçüde proteinlerden oluşur. Bu nedenle saçımızın yapıldığı temel yapıyı destekledikleri için protein açısından zengin yiyecekleri beslenmenize dahil edin.
  • Demir, bakır, çinko: Demir, bakır ve çinko eser elementleri saçlarımız için değerli hizmetler sunar. Demir, kandaki oksijenin hücrelere taşınmasına yardımcı olur, bakır saçımızın pigmentasyonunu destekler ve çinko saçımızın korunmasına katkıda bulunur. Üç eser elementten birinde eksiklik varsa, bu saç dökülmesine (demir eksikliği), kırılgan saçlara (bakır eksikliği) veya iltihaplı saç köklerine (çinko eksikliği) yol açabilir.

Soğuktan ve sıcaktan korunma

Saçınızı aşırı hava koşullarından koruyun. Hem şiddetli soğuk hem de yazın sıcaklar saçları yorar. Buna rüzgâr da eklenirse çok kolay kuruyabilir ve kırılgan hale gelebilirsiniz. Tatil sezonunun açıldığı bugünlerde deniz suyu, kum ve diğer dış etkenler de göz önünde bulundurulmalı. Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra saçlar temiz su ile durulanmalıdır.

Saçınızı uygun şekilde kurutun

Isıya karşı koruma, duştan veya banyodan sonra saçınızı kurutmak için de geçerlidir. Hassas saçlarınız varsa sıcak saç kurutma makinesi ile kurutmamalı, nazikçe kurumasını sağlamalısınız. Düzenli kuru ovma da hassas saçlara zarar verebilir. Saçınızı ılık olarak kurutmanız ve ardından fırçayla devam etmeniz daha iyi olacaktır.

Türüne uygun şampuan kullanın

Birçok farklı saç tipi vardır. Saçlarımız yağlı, kuru, hacimli, ince, kırılgan veya pul pul olabilir. Yıkarken, saça ideal bakımı verebilmek için saç tipinize uygun şampuanı kullandığınızdan emin olun. Şampuan alırken silikat içermemesine de dikkat etmelisiniz, çünkü bunlar saça da zarar verebilir.

Sağlıklı saçların boyaya ihtiyacı yoktur

Güzellik endüstrisi uzun zamandır bize güzel saçların biz yaşlansak bile koyu kahverengi, sarı veya siyah olması gerektiğini söylüyor. Ama neden? Saçlarımızın yıllar içinde pigmentasyonunu kaybetmesi hayatın doğal seyridir. Örneğin, saçınızın rengini -değiştirmek için kullanılan yaygın kimyasal olan hidrojen peroksit ile yıllarca saçınızı boyarsanız, saçınıza ve saç derinize kalıcı olarak zarar verirsiniz. Karar sizin olmakla birlikte saçlarınıza ve saç derinize iyi bakmak istiyorsanız doğallığı da bir yol olarak kabul edebilirsiniz.