Blog Sayfasına Git

Sağlıklı Olmak İçin Su’dan Sebepler

shutterstock 400659769

Sağlıklı olmak için su’dan sebepler

Hayat uzun bir maraton ve bu maratonun en önemli itici gücünü su oluşturuyor. Vücudun temel yapı taşlarından biri olan su; beynin yüzde 85, kanın yüzde 80, kasların ise yüzde 70’ini oluşturarak hakimiyetini ve etki alanını gösteriyor. Nefes almaktan terlemeye, sindirimden idrar yapmaya kadar birçok konuda belirleyici olan bu temel besin kaynağı, bir dizi hastalığın oluşmasını engellemede de aynı yüksek performansı gösterebiliyor. Suyun faydaları ise saymakla bitmiyor.

İçerdiği potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve fosfat gibi insan vücudunun temeli olan minerallerle hayatın kaynağını oluşturan su, oksijenden sonra insan yaşamı için en önemli ihtiyaç olarak kabul ediliyor. Vücut ısısını düzenleyen ve sıvılarının üretimini sağlayan su alımı, gözün kayganlaşmasında bile rol alıyor. Yeterli miktarda su tüketmek insan sağlığı için gerekli olan birçok parametreyi bir arada sunarak ne kadar mucizevi bir armağan olduğunu kanıtlıyor. Dolayısıyla yaşamınızın kalitesi ve sürdürülebilir mutluluğu için yeterli miktarda su içmelisiniz.

Suyun yerin tutan başka bir sıvı yok

Dünyanın yüzde 70’ini kaplayan su, içeriği ve bedene olan katkılarıyla gerçek bir mucize… Dolayısıyla diğer hiçbir sıvı, suyun yerini tutacak kadar güçlü bir etkiye sahip değil. Süt, meyve, çay ya da diğer sıvıların tüketilmesi, günlük su ihtiyacının yerine geçmiyor. Ancak su içerek vücudun birtakım ihtiyaçları karşılanabiliyor aksi takdirde yeterli miktarda su içilmiş sayılmıyor.

İçeceklerden veya besinlerden elde edilen sıvı, su olmadığından vücut için gerekli bileşenleri sağlamıyor. Alınan sıvı sebebiyle vücut, susuz kaldığını anlamadığı için susama ihtiyacı hissetmeden desu içmelisiniz. Özellikle de çocuklar ve yaşlılar yetişkinlere oranla susadıklarını daha az hissettiğinden bu yaş grubunda olan kişilere sık sık hatırlatmakta da yarar var.

Çünkü günde en az 2 litre su içmeyen belli yaş grubundaki kişilerde alınan su miktarı azaldıkça böbrekler başta olmak üzere diğer organlar ve psikolojik sağlık tehlikeye giriyor. Bunu önlemek içinse suyun faydalarını iyi öğrenmek ve bu besleyici yaşam kaynağını düzenli tüketmek çok hayati!

Düzenli çalışan organlar için su şart

Mükemmel bir işleyişe sahip olan vücutta tüm organlar birbiriyle ilintili çalışır. Bu mekanizmanın en önemli temel yakıtı ise sudur. Çünkü tüm organ ve dokuların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan kan dolaşımı adına gerekli ortamı sağlıyor.

Üstelik düzenli su alımı; solunum sistemi, sindirim sistemi, kalp-damar sistemi, sinir ve üreme sistemi, karaciğer, beyin ve böbreklerin işlevlerini yerine getirebilmesi için de kritik bir öneme sahip. Tüm bunlara ek olarak idrar yolu enfeksiyonlarının önlenebilmesi, kan dolaşımını sağlayan mekanizmanın çalışması yeterli miktarda su alımı ile mümkün.

Böbrek sağlığı için suyun faydaları saymakla bitmiyor

Su deyince ilk akla gelen organlardan biri de böbrektir. Dolayısıyla su ve böbrek ilişkisine ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Şöyle ki, ne kadar çok su tüketilirse böbreklerin de çalışma performansı o kadar artıyor aynı zamanda böbreklerdeki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.

Bu konuda yapılan araştırmalar, yeterli su içmenin böbrek taşı oluşma riskini de yüzde 60 oranında azalttığını ortaya koyuyor. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı korurken de idrar kesesi kanseri görülme riskini önemli ölçüde düşürüyor. Böbrek taşı gibi sorunların minimize edilmesi de günde en az 2 litre su alımı sağlanabilir.

Etkili bir cilt bakımının sırrı, sudan geçiyor

Organlarımızın sağlığı kadar cildimizin bakımı ve sağlığı da çok önemli. Bu konuda birçok kozmetik ve dermokozmetik ürün kullanıyor ve yüksek fiyatlı formüllerden mucizeler bekliyoruz. Ancak çoğu zaman, bu ürünler vadettiği sonucu sağlamıyor çünkü cildimiz yeteri kadar suyla buluşamıyor.

Eğer kullandığımız ürünler kadar içtiğimiz suya da özen gösterirsek çok daha güzel ve temiz bir cilt kalitesine ulaşmak mümkün hale geliyor. Bu noktada günlük su tüketimininiz belli bir seviyeye ulaşması gerekiyor.

Cilt neminin yanı sıra cilt kuruluğunu, sertliğini ve esnekliğini de doğrudan etkileyen su, birçok cilt şikayetinin nötralize edilmesine katkı sağlıyor. İnsan vücudunun temel yapı taşı olan su, cilt için gerekli olan doneleri sağlayarak ışıltılı bir görünümün ipuçlarını sunuyor.

Fiziksel performansınızı su ile artırın

Faydaları saymakla bitmeyen su, fiziksel performansımız söz konusu olduğunda da devreye giriyor. Beyin yapısını doğrudan etkileyen su alımı düzenli olduğunda beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi kolaylaşırken kişi yeterli miktarda su tüketmediğinde ise büyük problemler de beraberinde geliyor.

Örneğin yeterli miktarda su tüketmediğimizde beyin dokusu küçülmeye başlıyor. Vücuttaki su kaybı yüzde 2 veya daha yukarı olursa kişinin anlama kapasitesi de düşüyor.

Konsantrasyon ve dikkat eksikliği yaşayan kişilerde kısa süreli hafıza kayıpları bile görülebiliyor. Bunu önleyebilmek, fiziksel performansı üst seviyelere çekip günlük yaşam kalitesini artırabilmek için gerekli olan ise su tüketiminizi aksatmamak. Formül basit, günde en az 2 litre su!

Metabolizmanın en iyi dostu

Suyun faydaları arasında metabolizma ile olan ilişkisine değinmeden olmaz. Düzenli ve yeterli alınan su, kişinin metabolizmasını hızlandırarak daha efektif çalışmasını sağlıyor. Bu sayede hem sindirim sistemi hem de metabolik faaliyetler fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getiriyor ve kişinin ideal kiloya ulaşması kolaylaşıyor.

Mutlu olmanın yolu, su içmekten geçiyor

Her konuda olduğu gibi ruh halimiz üzerinde de etkisini esirgemeyen su, ruh haliminin karakterini belirlemede önemli bir itici güç oluşturuyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ne kadar az su içilirse depresyona yakalanma riski de o kadar artıyor.

Günlük alınan su miktarı azaldıkça kişi kendini daha yorgun ve uykulu hissediyor. Hatta daha az memnuniyetsiz, mutsuz ve güçsüz hissederek anksiyetenin oluşmasına yol açabiliyor. Tüm bunlar bile hemen şimdi koca bir bardak suyu içmek için yeterli!

Peki, bunları biliyor muydunuz?

Günde en az 2 litre su içmenin ne kadar önemli olduğunu artık biliyoruz peki ya suyun neredeyse hiç duyulmayan faydalarını okumaya hazır mısınız? Eğer kişi, yeterli miktarda su tüketirse grip gibi bulaşıcı hastalıklarla karşı çok daha güçlü hale geliyor. Aynı şekilde su içmek egzersiz sırasında yaşanan kasılma ve krampları önlemede gerçek bir yardımcıdır.

Her derde deva suyun saçlar üzerinde etkisinin olmaması beklenemezdi. Kan dolaşımını artırarak saçların daha sağlıklı uzamasını sağlıyor. Hayatın kaynağı olan su, kepek oluşumunu azaltarak saçların kırılmasını ve dökülmesini de engelliyor.

Yeterli miktarda tüketilen su aynı zamanda gebeler için de çok önemli. Çünkü emziren anneler için en önemli süt yapıcı kaynaklar arasında su yer alıyor. Bu noktada özellikle de hamileyseniz mutlaka günde en az 2 ila 2,5 litre su tüketmelisiniz.