Blog Sayfasına Git

Saman Nezlesini Beslenme İle Yenmek Mümkün Mü?

shutterstock 1431926459 scaled

Saman nezlesini beslenme ile yenmek mümkün mü?

Sonbahara giriş yapıldıysa saman nezlesi mevsimi de başlamış demektir! Alerjik rinit adı verilen saman nezlesi; burunda akıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, hapşırma atakları ile karakterize olan bir alerji problemidir.  Birçok kişi için oldukça zorlayıcı bir dönem olan sonbahar, özellikle de doğadaki alerjenlerin artmasıyla birlikte saman nezlesinin tetiklenmesine yol açabiliyor. Yıl boyunca en çok alerjenlere maruz kaldığımız mevsim geçişlerinde vücut, sayısız maddeye karşı reaksiyon göstererek saman nezlesi ile mücadele etmek zorunda kalıyor.

Birçok kişi bilmese bile beslenmemizdeki yapacağımız bazı değişiklikler, alerjik hastalıkların durumunda bile vücudun kendi kendini düzenlemesini teşvik edebiliyor. Bu durum saman nezlesi için de geçerli… Saman nezlesi sadece can sıkıcı ve kalıcı bir sağlık problemidir ve yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizi ve solunum yolumuzu da zorlar. Bu noktada beslenmemiz de semptomlar üzerinde oldukça belirleyicidir.

Saman nezlesi neden ortaya çıkar?

Saman nezlesi, savunmamız aşırı tepki verdiği için ortaya çıkar ve bağışıklık sistemimiz bağırsak sağlığımızla yakından ilgilidir. Bu nedenle işlenmiş et, şeker ve histamin açısından zengin gıdalardan kaçınarak semptomların iyileşmesi şaşırtıcı değildir.  Bu noktada bazı besinlerden mümkün olduğunda uzak durmak ve yan etkileri yönetmek mümkün olduğundan beslenmenin etkisi göz ardı edilmemelidir. İşte saman nezlesinin etkilerini azaltan besinler…

Düşük histamin tüketin

Alerjik reaksiyon durumunda vücut histamin salgılar. Bu damarları genişletir, cilt kızarır ve şişebilir. Ek olarak, histamin burun akıntısı meydana gelir, geniz akıntısı oluşur ve gözlerinizi sulandırır. Histamin ayrıca bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Temel kural: Az işlenmiş hayvansal ürünler ve bol miktarda taze meyve ve sebze yiyen herkes, düşük histaminli bir şekilde besleniyor demektir.

Jambon, salam ve füme balık gibi tütsülenmiş yiyeceklerin yanı sıra uzun süre olgunlaşmış peynir histamin açısından özellikle zengindir. Sirke ve lahana turşusu da olgunlaşır ve buna göre histamin içerir. Ayrıca vücutta histamin salınımını teşvik edebilen histamin serbestleştiriciler de vardır. Bunun çilek, narenciye, domates, alkol ve örneğin kabuklu deniz ürünleri için geçerli olduğu varsayılmaktadır.

Görünüşe göre, tüm insanlar bu gıdalara aynı şekilde tepki vermiyor. Sadece onlara tahammül edemeyeceğinizden eminseniz onlardan kaçının. Aksi takdirde, kendinizi çeşitli doğal, sağlıklı yiyeceklerden gereksiz yere mahrum etmiş olursunuz.

Bağırsak bariyerini güçlendirin

Saman nezlesi için temel çözüm bağırsak rehabilitasyonudur. Sadece bağırsakları değil, yüzde 80’i bağırsaklarda bulunan bağışıklık sistemimizi de stabilize eder. Kulağa olduğundan çok daha karmaşık gelebilir ancak bunu bağırsakları temizlemek için kullanabilirsiniz. Üstelik basit talimatlarla evde yapmak kolaydır.

Dengesiz beslenirsek bağırsak florası ile bağırsak mukozası arasındaki yakın işbirliği bozulur. Enflamatuar süreçler oluşabilir. Mini iltihaplar (sızıntılı bağırsak sendromu) bağırsak mukozasının geçirgenliğini değiştirir. Sonucunda ise bariyer işlevi zayıflar. Zararlı maddeler kan dolaşımına girebilir. Bağışıklık sistemi, inflamatuar ve alerjik süreçlerle daha güçlü tepki verir. Ne korur? Tam tahıllardan az şeker ve sağlıklı lif içeren bitki bazlı bir diyet.

Asit-baz dengesinin dengeleyin

Asit-baz dengesinin alerjiler üzerinde de etkisi olabilir. Çok az bitki bazlı gıda, çok fazla şeker ve hayvansal protein hiperasiditeye yol açar ve iltihaplanma için mükemmel ortam yaratır. Ağırlıklı olarak asit-baz dengesini sağlayan temel bir beslenme iltihabı önlemeye yardımcı olabilir. Dolayısıyla

Herkes aynı şekilde tepki vermez ama denemeye değer

Hiçbir beslenme, saman nezlesinin tamamen iyileşmesi için bir tedavi yöntemi olamaz. Saman nezlesi yani alerjik rinit tedavisinde temel protokol, günlük hayatta ilgili alerjenlerden uzak durmaktır. Ancak bireysel referanslar beslenmenin bu konuda faydalarını ortaya koyuyor.

Tavsiyemiz ise şudur; özellikle alerjik reaksiyonlarda bireysel tolerans önemlidir. Bazıları düşük histamin diyetiyle daha iyi desteklenirken, diğerleri düzenli bağırsak temizliğinden daha fazla yararlanır. Ayrıca vücudunuzun yüksek polen mevsiminde yılın geri kalanından farklı tepki vermesi ve şu anda rahatlamak istemesi de mümkündür. Kişisel olarak sizin için neyin iyi olduğunu deneyin ve kendinizi dinleyerek karar verin.