Blog Sayfasına Git

Spor Yapan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

shutterstock 613868252 scaled

Spor Yapan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Sporcuların fiziksel aktivitelerini ve performanslarını desteklemek için benzersiz beslenme ihtiyaçları vardır. Çünkü enerji ihtiyacı genellikle spor ve fiziksel aktivite ile uğraşırken artar. Egzersiz sırasında ihtiyaç duyulan enerji, aktivitenin süresi, yoğunluğu ve türü ile bireyin vücut kompozisyonu ve metabolizma hızı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Egzersiz sırasında vücut depolanmış karbonhidratları (glikojen) ve yağları yakıt olarak kullanır. Aktivite ne kadar yoğun ve uzun süreliyse, enerji için karbonhidratlara olan bağımlılık o kadar fazladır. Bu nedenle, sporcuların genellikle glikojen depolarını yenilemek ve antrenmanları veya yarışmaları için enerji sağlamak için yeterli miktarda karbonhidrat tüketmeleri gerekir.

Sporcuların, özel enerji ihtiyaçlarını değerlendirebilen ve yaptıkları spora, hedeflere ve genel sağlık durumuna göre kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirebilen bir spor beslenme uzmanı veya kayıtlı diyetisyenle çalışması önemlidir. Bu, performanslarını ve iyileşmelerini desteklemek için uygun miktarda ve türde besin tüketmelerini sağlamaya yardımcı olacaktır. İşte, sporcuların nasıl yemesi gerektiğine dair bazı genel kurallar…

Yeterli kalori alın

Sporcular, aktivite düzeylerini artırmak için tipik olarak sedanter bireylerden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Kesin kalori ihtiyacı yaş, cinsiyet, vücut büyüklüğü ve antrenman yoğunluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Enerji taleplerini karşılamak ve optimum performansı desteklemek için yeterli kaloriyi tüketmek esastır.

Makrobesinleri dengeleyin

Sporcular diyetlerinde karbonhidrat, protein ve yağ dengesine ihtiyaç duyarlar. Karbonhidratlar birincil yakıt kaynağıdır ve özellikle yoğun antrenmanlardan önce ve sonra kalori alımlarının önemli bir bölümünü oluşturmalıdır. Proteinler kas onarımı ve büyümesi için çok önemlidir ve sporcular yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve bitki bazlı proteinler gibi kaynaklardan yeterli miktarda tüketmelidir. Avokado, kabuklu yemişler, tohumlar ve yağlar gibi kaynaklardan elde edilen sağlıklı yağlar, enerji ve besin emilimi için gereklidir.

Dengeli bir tabak hazırlayın

Sporcular, farklı gıda gruplarından çeşitli tam gıdaları içeren dengeli bir diyet tüketmeye odaklanmalıdır. Buna karbonhidratlar, proteinler, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller dahildir.

Mikro besinleri ihmal etmeyin

Mikro besinler yani mikro besin öğeleri) sporcular için önemlidir. Mikrobesinler, vücut için gereken vitaminler, mineraller ve diğer besin maddelerini ifade eder. Sporcular, yoğun antrenmanlar, yüksek enerji harcamaları ve hızlı toparlanma ihtiyaçları nedeniyle mikro besinlere özellikle dikkat edilmesini sağlayacak. Örneğin, bir mikro besin olan vitaminler sporcular için olmazsa olmazdır. Vitaminler, vücut fonksiyonlarını düzenleme, enerji üretme, hücre tüketimini destekleme ve koruma sistemini azaltma gibi önemli roller oynar. Özellikle B vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B12), C vitamini ve E vitamini sporcular için çok kritiktir.

Mineraller de sporcular için gerçekten önemlidir. Çeşitli vücut fonksiyonlarında çok önemli bir rol oynarlar ve genel sağlık ve atletik performans için gereklidirler. Özellikle de elektrolit dengesi için… Sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olan elektrolitlerdir. Egzersiz sırasında sporcular ter yoluyla elektrolit kaybederler ve dengesizlikler dehidrasyona, kas kramplarına ve performansın düşmesine neden olabilir. Yeterli mineral alımı, bu elektrolitlerin yenilenmesine ve uygun sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Sıvı tüketimine dikkat edin

Sıvı tüketimi sporcular için son derece önemlidir. Düzgün bir şekilde sulu kalmak, atletik performansı optimize etmek ve genel sağlığı desteklemek için çok önemlidir. Örneğin, fiziksel aktivite sırasında vücut terleme yoluyla sıvı kaybeder. Bu sıvılar yeterince değiştirilmezse, dehidrasyon meydana gelebilir, bu da performansın düşmesine, dayanıklılığın azalmasına, bilişsel işlevin bozulmasına ve ısıyla ilgili hastalık riskinin artmasına neden olur. Bu noktada egzersiz seansından önce sıvı almaya başlayın. Fiziksel aktiviteye giden saatlerde yeterli sıvı tüketmeyi hedefleyin. Ayrıca spordan sonra da mutlaka kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol su tüketin.

Zamanlamayı iyi ayarlayın

Egzersiz yapmadan önce yemek yemek, antrenmanınızı desteklemek ve performansı optimize etmek için vücudunuza gerekli yakıt ve besinleri sağlamak açısından önemlidir. Bu noktada antrenmanınızdan yaklaşık 1-3 saat önce karbonhidrat ve makul miktarda protein içeren bir yemek veya atıştırmalık yemeyi hedefleyin. Bu, besinlerin sindirimi ve emilimi için yeterli zaman sağlar.

Egzersizden sonra yemek yemek, enerji depolarını yenilemek, hasarlı dokuları onarmak ve iyileşmeyi desteklemek için çok önemlidir. deal olarak, antrenmanınızı bitirdikten sonra 30 dakika ile 2 saat arasında bir öğün veya atıştırmalık tüketmeye çalışın. Bu pencere, vücudunuzun besin alımına ve kas glikojen takviyesine en açık olduğu zaman “iyileşme penceresi” olarak bilinir.