Blog Sayfasına Git

Uyku Kaliteniz Düştükçe Yaşam Kaliteniz De Düşer

MicrosoftTeams image 11 copy 2 scaled

Uyku kaliteniz düştükçe yaşam kaliteniz de düşer

Hayatımız içsel bir saati takip eder. Gündüz ve gecenin değişmesine bağlıdır. Bedensel işlevler ve psikolojik iyilik hali bu günlük ritme uyum sağlar. Bu, vücut ısısını veya hormonların salınımını kontrol eder. Bellek performansı da büyük ölçüde iyi bir gece uykusuna bağlıdır.

Tıbbi olarak yetersiz uyku, uykusuzluk terimi altında özetlenir. Etkilenen insanlar uykuya dalmakta güçlük çekerler veya gece boyunca birkaç kez uyanırlar ve ardından tekrar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Yaşlı insanların uykusuzluktan daha sık şikâyet etmesinin nedeni, 40 yaşından sonra uykumuzun daha hafif hale gelmesidir. Genel olarak, kadınlar uykusuzluktan ve dinlendirici uyku eksikliğinden daha sık mustariptir.

Sağlıklı uyku neden önemli?

Her insanın ihtiyaç duyduğu uyku miktarı kişiden kişiye değişir. Ancak, istediğiniz kadar uyumazsanız, uzun vadede hastalık ve obezite riskiyle karşı karşıya kalırsınız. İştahımızdan sorumlu olan hormonların salınımına ek olarak, kötü uyku da karbonhidrat metabolizmasını etkiler. Aynı zamanda uyku bozuklukları, artan stres hormonu seviyeleri, kardiyak aritmiler ve yüksek tansiyon ile açıkça ilişkilidir. Bu da kalp krizi ve felç riskini artırır. Yeterince uyumadığımızda bağışıklık sistemimiz bile tehlikeye girer. Her şeyden önce, doğal öldürücü hücrelerin aktivitesi zarar görür.

Uyuyamamanızın nedeni ritmin dışında olmanız olabilir

Çoğu zaman vücudumuzun verdiği sinyalleri görmezden geliyoruz. Çay, kahve gibi uyarıcı içeceklerle gün içindeki yorgunluğumuzu bastırmaya çalışıyoruz. Akşamları ve geceleri çok uzun süre çalışıyoruz veya sık sık televizyon karşısında uyuyakalıyoruz. Yorgun hissediyoruz ama yine de aşırı heyecanlıyız ve dinlenemiyoruz. İnsan biyoritimleri, vardiyalı çalışma ve sürekli seyahatten daha da ciddi şekilde etkilenir. Bu da sağlık risklerini büyük ölçüde artırır.

Günlük hayatın stresi sizi bırakmaz

İşteki zaman baskısı, bir çocukla iş-yaşam dengesi, partnerinizle çatışmalar ve hafta sonu telaşları… Bu tür stresli aşamalarda kendinizi kapatmak özellikle zordur. Günlük hayatın akşama kadar size hükmetmesine izin verirseniz, daha az iyi uyuyabilir veya en kötü durumda hiç uyuyamazsınız. Burada progresif kas gevşemesi ve akşamları yapılan otojenik antrenman, dinlendirici bir uykuyu daha kolay bulmaya yardımcı olabilir.

Korkular sizi ağırlaştırır

Zihinsel nedenler, sıradan ve günlük stresten çok daha karmaşıktır. Uyku düzeniyle ilgili gerçekçi olmayan beklentiler bile kaygıya dönüşebilir. Daha fazla uykusuz saat korkusu, içsel huzursuzluğu artırır. Depresif bir ruh hali sebebiyle sadece daha zor uykuya dalmakla kalmaz, uykularımızın derinliği de azaltır. Güçlü korkular ve hatta panik ataklar sizi uyuyamaz hale getiriyorsa, etkilenenler deneyimli uyku terapistlerine veya doktorlarına başvurabilir.

Bu içecekler ve ilaçlar uykuya dalmanızı kolaylaştırmaz

Birçoğunuz muhtemelen alkolün bu etkisine aşinasınızdır. Ancak ilk bakışta fark edilmeyen şey, uyku kalitesi alkolden büyük ölçüde zarar görür. Daha hızlı uykuya daldığınız doğrudur, ancak alkolle daha az rüya görürsünüz ve beyin kendini toparlamakta daha zorlanır. Sonuçlar konsantrasyon güçlükleri ve hafıza sorunları olabilir. Uyku-uyanıklık döngüsü bazı ilaçlardan önemli ölçüde etkilenir Gece geç saatlere kadar uyarıcı bir etkiye sahip olabilirler. Özel uyku hapları bile uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle yalnızca hedefe yönelik olarak ve kısa bir süre için doktora danışıldıktan sonra alınmalıdırlar.

Elverişsiz bir yatak, uyku düşmanıdır

Gürültü, sıcak, soğuk, parlaklık, kötü veya kuru hava gibi ortam koşulları, bazen bilinçsizce uykumuzu çalar. Ancak yatağın kalitesi, çıtalı iskeleti, şilte, battaniye ve yastığın yanı sıra nevresim takımı da gece uykumuz üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla her birey, kendi vücut yapısına uygun materyallerde ürünler seçmeli, vücudunun ergonomik yapısına uygun yatakları tercih etmeli.

Düzgün nefes almıyorsunuz uyuyamazsınız

Uyku bozukluklarının en yaygın nedenleri arasında enfeksiyonlar, alerjiler veya kronik sinüzit nedeniyle burundan nefes almanın engellenmesi olabilir. Kahve veya sigara da geceleri mukoza zarlarının şişmesine neden olur. Buna bağlı olarak nefes almak daha zordur ve vücut optimal olarak iyileşemez. Fiziksel nedenler arasında solunum bozukluğu özel bir yer tutar. Örneğin, apne söz konusu olabilir. Uyku apne sendromu, ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilen gece solunum duraklamalarını ifade eder. Mutlaka doktora başvurulup tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde sadece uykuyu etkilemekle kalmaz aynı zamanda hayati tehlike de yaratabilir.

Dinlenemeyen bacaklar

Huzursuz Bacak Sendromlu hastalar, uykuya dalarken ve uyurken bacaklarında dayanılmaz bir huzursuzluk yaşarlar. Etkilenenler, geceleri yatakta uyanık olduklarında bacaklarında karıncalanma, batma veya çekme hissederler. Hastalığın kesin nedenleri henüz netlik kazanmadı ancak belirtiler gerekirse ilaç tedavisi ile çok iyi bir şekilde tedavi edilebiliyor. Huzursuz Bacak Sendromu hamilelik sırasında da ortaya çıkabilir. Bu noktada bahsettiğimiz belirtileri yaşıyorsanız doktora başvurarak doğru tedavi yaklaşımları öğrenebilirsiniz. İyi uykular…