Blog Sayfasına Git

Vücudu Kışa Hazırlama Rehberi

shutterstock 2158118289 scaled

Vücudu kışa hazırlama rehberi

Havaların giderek daha soğuduğu ve karanlıkta geçen sürenin arttığı kış mevsiminde gücümüz gerçekten tükenebilir ve kış mevsimi enerjimizi çalabilir. Kış aylarına doğru ilerlediğimiz bugünlerde yapmanız gereken ise vücudun enerji depolarını iyi rutinlerle doldurmaya devam etmek…

Hastalıklara yakalanma riski yüksek olan kış aylarında vücudu hem fiziksel hem de psikolojik olarak korumak oldukça kritik. Çünkü havaların soğumasını sadece hastalıklara karşı vücut direncini düşünmüyor aynı zamanda mental olarak da zorlanmamıza yol açıyor. Bu durumu tersine çevirmek ve kışa hazırlıklı girmekse mümkün. İşte vücudu kışa hazırlamak için yapılması gerekenler…

Kış mevsimi zihin ve beden için bir meydan okumadır

Kasım gerçekten bazılarımız için rahatsız edici bir zamandır çünkü dışarısı karanlık, ıslak, soğuk ve bulutludur. Üstelik yılın son günlerine yaklaştığımız bugünlerde ciddi bir yorgunluk ile sınanırız. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel olarak vücuda zarar verir. Genellikle halsiz, kayıtsız ve yorgun hissederiz. Bu duygusal gelgitler ise beslenmemizi doğrudan etkiliyor ve yanlış kararlar vermemize yol açıyor. Bol kalorili, yağlı, fast food tarzı beslenme ilk başlarda bize iyi hissettirse de uzun vadede daha da yorgun ve halsiz olmamıza neden oluyor. Bu olumsuz kısır döngüyü kırmak içinse yapılması gereken bir an önce harekete geçirmek!

Kendinizi hayal kırıklığına uğratmak yerine aktif olun!

Zihniniz ve bedeniniz için iyi olan küçük alışkanlıklara başlamak için yılın bu zamanından yararlanın. Büyük bir değişiklik olmak zorunda değil. Tavsiye edilen miktarda içiniz, işinizi dengelediğinizden emin olun ve kışın bile spor rutininizi sürdürün.

Başarının fitilini başlama motivasyonu ateşliyor

Motivasyon, basit bir soruyla ateşlenebilen içsel dürtümüzdür: Bu alışkanlıkları neden başlatmak veya sürdürmek istiyorsunuz? Amacınız nedir? Bu hedefe ulaşma arzusu ne kadar büyükse, bu içsel dürtü de o kadar büyük olur.

Peki nereden başlamalıyız? Öncelikle kısa hedefler koyun ve adımlarını büyük atmaktansa küçük olarak kurgulayın. İki, üç, dört hafta sonra nasıl hissetmek istersiniz? Hangi zihinsel ve fiziksel değişiklikleri görmek istersiniz?

Kışın, günlük yaşamda sağlıklı bir diyet veya egzersiz, yazdan çok daha zordur. Motivasyonunuza her zaman güvenemezsiniz, çünkü bizi çabucak terk edebilir. Günlerin kısalması ve öğleden sonraki karanlık nedeniyle, belli bir yorgunluk ve halsizlik hissedebiliriz. İşte bize burada cam simidi olacak temel gereklilik disiplindir. Disiplininizi eğitmek için ilk aşamada çok fazla çaba gerektirmeyen ve yavaş yavaş artan küçük aktivitelerle başlamak en iyisidir.

Günlük hayatımıza uyan küçük alışkanlıklar

Kışın zaman yönetimi yaza göre nispeten daha zordur. İşiniz, eviniz ve çocuklarınızın yanı sıra kendinize, hobilerinize ve arkadaşlarınıza da zaman ayırmak istersiniz. Bunu sağlamak için dengeleme çok önemlidir. Dolayısıyla alışkanlıklarımız küçük olmalı ve günlük yaşamımıza uyum sağlamalıdır. Çok fazla yer kaplamazlarsa ve yine de yapmak istediğimiz diğer etkinliklerle birleştirilirlerse çok iyi bir zaman yönetimi olur. Örneğin; arkadaşlarla buluşmak ve birlikte bir spora gitmek gibi…

Vücuduma iyi gelen küçük alışkanlıklar nelerdir?

  • Yeterince için.
  • Meyve ve sebze gibi bitki bazlı yiyecekleri daha fazla yiyin.
  • Daha fazla günlük harekete dikkat edin.
  • Rahatlamak için zaman ayırın.
  • En az 6 ½ ila 7 saat uyuyun.

Akıllı telefondaki hatırlatıcılar gibi, günlük yaşamda size tekrar tekrar hatırlatan desteklere sahip olmak inanılmaz derecede yararlıdır. Öte yandan, ilerlemenizi izlemenize yardımcı olur. Aplikasyonların yanı sıra duvara asılacak basit bir takvim bile yeterlidir böylece her gün alışkanlıklarınızı işaretleyebilirsiniz. Bunun birkaç avantajı vardır: bir yandan, ne kadar çok şey başardığınızı görebilirsiniz. Aynı zamanda devam etmek için motivasyonda her zaman bir artış sağlar çünkü “başarı serisini” kesintiye uğratmak istemezsiniz. Bu hırs uyandırır.

Hırsınızı güçlendirmek için meydan okumanıza aile üyelerinizin de katılmasına izin verebilirsiniz. Birbirinizi destekleyebilir ve motive edebilir ve ayrıca biraz da birbirinizi “kontrol edebilirsiniz”. Çocuklar, ilerlemelerini bir takvime kaydettiklerinde- ebeveynlerininki bile olsa – özellikle mutlu olurlar. Benzer hedefler peşinde koşan arkadaşlar veya benzer düşünen insanlar bulun. Çünkü birlikte her şey biraz daha kolay ve çok daha eğlencelidir.

Dengeyi bulun

Tabii ki hedeflerinize ulaşmak ve kendinizi iyi hissetmek istiyorsunuz, ancak aynı zamanda kendinize hiçbir şeyi yasaklamak ve kışın enerjisini de kaçırmak da istemiyorsunuz. Bu yüzden küçük, iyi alışkanlıklar çok önemlidir. Vücudunuzu güçlendirmenize, iyi hissetmenize yardımcı olurlar ve yine de sağlıklı bir denge için size yeterli alan sağlarlar. Hiçbir şeyden vazgeçmeyerek, sadece vücudu destekleyen ve besleyen küçük değişiklikler hayatınızda belli bir süreklilik sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı rutinlerinize bağlı kalırsanız, uzun vadede hedeflerinize ulaşırsınız. Elbette zamanla belirli rutinleri ayarlamak ve yeni zorluklarla yüzleşmek zorunda kalacaksınız, ancak bunlar ne kadar küçükse, bunlara alışmak o kadar kolay olacak ve yaşam tarzınız o kadar uzun süre değişecek. Küçük, iyi alışkanlıklar, hiçbir şey yapmadan daha iyi hissetmenize ve hedeflerinize otomatik olarak ulaşmanıza yardımcı olacak. Bunun için size ve günlük yaşamınıza uyan birçok şeyi deneyin ve hepsinden önemlisi, zevk aldığınız şeyleri deneyin!

Kış boyunca enerji ve motivasyonu güçlü tutmak için;

  • Harekete geçin: Haftada bir egzersiz seansı ve bir yürüyüş yapın.
  • Vücudu besleyin: Haftada 25 bitki bazlı gıda yiyin ve günde 2 litre su veya çay için.
  • Zihinsel olarak güçlü kalın: Haftalık, küçük bir meydan okuma için harekete geçin.