Blog Sayfasına Git

Vücudun Detoks Merkezi Karaciğerin Yağlanmasını Önlemek

shutterstock 1670968096 scaled

Vücudun detoks merkezi karaciğerin yağlanmasını önlemek

Söz konusu karaciğerlerimiz olduğunda ilk akla gelen alkol tüketimi oluyor. Neredeyse hepimiz alkolün karaciğerimize zarar verdiğini biliyoruz. Ancak yanlış beslenmeyle bile vücudumuzun detoks merkezi olan karaciğerlerimizin hasta olabileceğini biliyor musunuz?

Detoks merkezi olarak karaciğer kuşkusuz vücudumuz için oldukça kritik bir öneme sahip. Özellikle de beslenme ile doğrudan bağlantısı olan karaciğer hastalığında vücuttaki birçok organ da fonksiyonlarını yitiriyor. Bu hastalıkların başında ise oldukça sinsi ilerleyen karaciğer yağlanması geliyor. Karaciğerlerinde yağ oranı artan kişiler başta yorgunluk olmak üzere çok ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabiliyor.

Karaciğer sağlığı için belirleyici bir unsur olan beslenme ise doğru yönetildiğinde karaciğer yağlanmalarına iyi gelirken kötü yönetildiğinde ise karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Beslenme alışkanlığınızı değiştirerek uygulayacağınız bazı yöntemler tam da bu noktada devreye giriyor ve doğal tedavi yöntemleri ortaya koyuyor. İşte, karaciğer yağlanmasına doğal çözümler…

Yağlı karaciğer nedir?

Karaciğerimizde çok fazla yağ birikiyorsa buna karaciğer yağlanması denir. Yağlı karaciğerin vücut üzerinde birçok etkisi vardır. Öncelikle yağlanan karaciğer yüzünden hücreler, gerçek görevlerini yerine getiremez veya yalnızca kısmen yerine getirebilir. Bütün metabolizmamız bozulur.

Karaciğerin bu kadar önemli olmasının arkasında ise bu organın fonksiyonları yatar. Karaciğer; kanımızdaki toksik toksinleri süzer, hormonları oluşturur ve aynı zamanda tüm hücrelerimizin her zaman besinle beslenmesini sağlayan önemli bir demir ve vitamin deposudur. Araştırmalara göre yağlı karaciğer, sanayileşmiş ülkelerde en yaygın karaciğer hastalığıdır. Tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 30’u etkilenir.

Karaciğerimin yağlandığını nasıl anlarım?

Belirtiler hemen hemen hiç olmasa bile şüpheleniyorsanız karaciğeriniz hakkında aile hekiminizle konuşmalısınız. Doktor genellikle genişlemiş bir karaciğeri hissedebilir veya bunu ultrason görüntüsünde tanıyabilir. Yağlı bir karaciğer artık vücudumuzun metabolizmasını yeterince kontrol edemediğinden, “steatoz hepatis” teşhisini doğrulamak için kullanılabilecek kan şekeri ve kan lipit seviyelerimiz yavaş yavaş raydan çıkar. Bel ölçüsü de önemli bir belirleyicidir. Doktor, tüm sonuçlar yardımıyla sizi zorlu bir karaciğer biyopsisinden kurtarabilecek yağlı karaciğer indeksini hesaplar. Ayrıca bazı ilaçların karaciğer yağlanmasının nedeni olup olmadığını netleştirebilir.

Alkol en çok karaciğerimize mi zarar veriyor?

İlk akla gelen alkol olsa da karaciğerimiz üzerindeki asıl belirleyici beslenmedir. Alkol, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olarak bilinen karaciğer hastalığının bir nedeni olsa da karaciğer hücrelerimizin dengesini bozan yanlış gıda seçiminden başkası değildir. Artan alkol tüketimi söz konusuysa, alkolik yağlı karaciğerden söz edilir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarının arkasında kötü beslenme alışkanlığı vardır. Bu devam ettiği sürece ise sağlıklı bir karaciğerden ve uzun vadede sağlıklı bir yaşamdan bahsetmek mümkün değildir.

Yorgunluk dışında uzun süre semptoma yol açmaz

Yağlı karaciğere sahip olan kişilerin yaşadığı en yaygın şikayetlerin başında yorgunluk gelir. Çoğu kişi, yorgunluğu bir belirti olarak görmediğinden ise doktora başvurmak ya da geç başvurur. Bir de çok kişi, karaciğer yağlanmasının fazla kilo problemi yaşayan kişilere özgü sanır. Ancak risk altında olan sadece fazla kilolu insanlar değildir. Zayıf insanlar bile buna karşı bağışıklık kazanmış değildir. Normal kilolu tüm insanların yaklaşık yüzde 20’sinde yağlı bir karaciğer vardır.

Organ şişer, bazen iki katına çıkar. Karaciğer herhangi bir belirti göstermeden atabilir. Etkilenenlerin yıllarca hiçbir şikâyeti olmaz, en fazla yorgunluk veya konsantrasyon eksikliği gibi spesifik olmayan semptomlar gözlemlenir.  Yüksek karaciğer değerleri de uzun zamandır devam eder ve özellikle de hastalık dışarıdan görülemediğinden bazen çok geç fark edilir. En kötü durumda, yağlı karaciğer hayatı tehdit eden karaciğer sirozuna yol açar. Karaciğer hücreleri tamamen veya kısmen çalışmayı durdurur.

Yağlı karaciğerin sebebi çok fazla yağ değil, şeker ve beyaz un

Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının nedeni sağlıksız beslenmedir. Özellikle hafif ekmek, şeker, hazır meyve suları ve kek, börek gibi gıdalardan elde edilen çok fazla basit karbonhidrat çok etkilidir. Tüm bunlara ek olarak egzersiz eksikliği karaciğer yağlanmasına neden olur. Tek doğru yöntem ise beslenme ve spordur. Çünkü yağlı karaciğer için doğrudan herhangi bir ilaç yoktur. İyi haberse yağlı karaciğerin tersine çevrilebilir olmasıdır. Doğru beslenme ile yağ birikintilerini parçalamak için çok şey yapabiliriz:

  • Baz olarak sebzeleri seçin. Temel olarak, günde iki ila üç porsiyon meyve ile sebzelere odaklanın. Bununla birlikte, çok fazla meyve olmamalıdır çünkü aşırı fruktoz da karaciğer yağlanmasına neden olabilir.
  • Yavaş karbonhidratları tercih edin. Karbonhidratlara gelince, tam tahılları ve baklagilleri seçmelisiniz bunlar karaciğer metabolizmasını zorlamayan “yavaş” karbonhidratlardır.
  • İyi yağlar seçin. Karaciğer hücrelerini diyete sokmak için daha az yağ yemek mi? Doğru yağları seçerseniz durum böyle olmak zorunda değildir. Sağlıklı bir karaciğer için zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Balık ayrıca iyi doymamış yağlar ve bol miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Bu sebeple haftada en az 2 kere tüketilmelidir.
  • Karahindiba ve enginardan elde edilen acı maddeleri tüketin. Karaciğer hastalıkları için natüropatide enginar, hindiba ve karahindiba önerilir. Acı maddelerinin karaciğerimizi güçlendirici etkisi olduğu söylenmektedir.