Blog Sayfasına Git

Vücudunuzun Rahatlamak İçin Bir Düğmesi Olduğunu Biliyor Muydunuz?

shutterstock 1701544087 scaled

Vücudunuzun rahatlamak için bir düğmesi olduğunu biliyor muydunuz?

Hepimiz iyi hissetmek için çeşitli yollara başvuruyor, bazen bir kapatma düğmesine ihtiyaç duyuyoruz. Hepimize akıl almaz gelse de vücudumuzun bir kapatma ve rahatlama düğmesi olduğunu ise çok azımız biliyor. Evet, yoga veya meditasyon yapmadan dakikalar içinde stresi azaltmanın ve rahatlamanın bir yolu var. İşte, vücudumuzun rahatlama düğmesi hakkında bilmeniz gerekenler…

Vagus sinirini hiç duydunuz mu?

Dürüst olun, en son ne zaman hiçbir şey yapmadınız ve rahatladınız? Çoğu insan rahatlamayı giderek daha zor sağlıyor. Tam gaz motor gibi çalışmaya alışkınız. Rahatlama moduna geçmek işe yaramıyor ve durduğumuz için kendimizi kötü hissediyoruz. Ancak bunun uzun vadede iyi çalışmadığı, çok fazla enerji tükettiği de aşikâr… Siz de aynı şekilde hissediyorsanız, sizin için kısa vadede işe yarayan bir ipucumuz var.

Peki, dakikalar içinde stres nasıl azaltılır ve rahatlanır? Elbette “iyileşme sinirimizi” uyararak… Sadece rahat ve huzurlu hissetmek için stres hormonlarını bu şekilde azaltır ve stresin olumsuz sonuçlarını en aza indirebiliriz. Vagus siniri bizim “dinlenme ve iyileşme sinirimiz”dir. Vücudumuzun gevşemesine ve yenilenmesine yardımcı olan vücuttaki işlevleri kontrol eder. Küçük egzersizlerle onu uyarabilir ve böylece stresi azaltabilir ve daha kolay rahatlayabiliriz. Bilim adamları bunun yogaya benzer etkiler elde edebileceğini söylüyor. Şu anda “vagus siniri” oldukça popüler ve çok şey vaat ediliyor. Mucizevi bir tedavi olmasa da birçok araştırmada bile potansiyeli ortaya çıkıyor.

Vagus siniri nedir?

Vagus siniri, beyin ve organlar arasındaki düzenleyici arayüzdür. Beyin ile karın arasındaki merkezi sinirdir, oradan kalp ve bağırsaklar gibi çeşitli organlara ayrılır. Parasempatik sinir sisteminin bir parçasıdır ve bu nedenle vücudumuz üzerinde sakinleştirici ve dengeleyici bir etkiye sahiptir ve bu sayede dinlenme ve rahatlama sağlar.

Rakip olan sempatik sinir sistemi ise vücudumuzun stres tepkisi içinde performans ve mücadeleden sorumludur. Stres altındaysak, sindirim gibi gerekli olmayan vücut fonksiyonlarımız durur. Öte yandan parasempatik sinir sistemi ve dolayısıyla vagus siniri, bir sonraki stres aşamasına daha iyi hazırlanmak için rezervlerin birikmesini destekler. Sürekli stres ve zorlanma nedeniyle, olabilir Toplamda, vagus siniri vücudumuzdan geçen 100.000 ayrı sinir lifinden oluşur. Vücut fonksiyonlarının büyük bir bölümünü kontrol eder.

Vagus sinirinin sihri…

  • Vagus siniri, hemen hemen tüm organların düzenlenmesinde görev alır.
  • Organlardan beyne bilgi iletir.
  • Ruh halimizi ve mutluluk duygumuzu kontrol eden haberci maddeler olan dopamin, serotonin ve oksitosin salınımında yer alır.
  • Zayıflarsa, bunun vücudumuz için sonuçları vardır. Örneğin yorgunluk, düşük performans, sindirim sorunları veya kötü ruh hali ile kendini gösterilir.
  • Tam da organizmamızdaki fiziksel süreçler stres ve gevşemede çok önemli bir rol oynadığından, vagus siniri yardımıyla çok daha kolay rahatlayabiliriz. Günde sadece birkaç dakikanızı alır ve zamanla rahatlamak daha kolay bir hal alır. Basit bir egzersizle vücut zamanla çok daha hızlı sakinleşir.

Vagus sinirini nasıl uyarabiliriz?

Nefes almak! Otomatik olarak nefes alırız, bu, her zaman bizim ve vagus sinirimiz için en uygun şekilde yaptığımız anlamına gelmez. Bir düşünün: Doğada olduğumuzda, genellikle bir düğmeye basarak rahatlama başlar. Bunun temel sebebi nefesimizi otomatik olarak yavaşlatmamızdan kaynaklanır. Hatta yoganın rahatlatıcı etkisinin bilinçli nefes alma ve bunun vagus siniri üzerindeki etkisinden kaynaklandığı söylenir.

Ancak günlük yaşamda, özellikle stresli olduğumuzda, genellikle solunum hacmimizin yalnızca bir kısmını kullanırız, çok sığ ve hızlı nefes alırız. Uzun süre oturmak ve dar giysiler giymek de nefes almayı engelleyebilir. Derin nefes alıştırması yapan herkes vücuda daha fazla oksijen sağlar, kan dolaşımını ve hücre metabolizmasını iyileştirir ve vagus siniri yoluyla gevşemeyi uyarır. Karmaşık bir nefes alma tekniğine ihtiyacınız yok.

Vagus sinirini uyarmak çok kolay: Doğada yaptığınız gezilerde içgüdüsel olarak yaptığınız gibi birkaç dakika nefes alın, yani normalden biraz daha derin olsun. Sakin, derin karın nefesi stresi dakikalar içinde azaltır. Derin nefes alıştırması yapmak için nefes aldığınız sürenin iki katı kadar nefes verin. Karın duvarının yükselip alçaldığını hissetmelisiniz. Birkaç dakika boyunca günde bir veya iki kez düzenli uygulamanın vagus sinirini uyarmaya, stresi azaltmaya ve kalp atış hızını ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu söylenir.

Araştırmalar vagus siniri hakkında ne diyor?

Birçok araştırmacı artık vagus siniri ile de ilgileniyor. Depresyon veya kalp hastalığıyla bağlantılarına dair ilk araştırmalar şu an için mevcut olmakla birlikte bu çalışmalar henüz emekleme aşamasında Ancak birçok araştırmacı, vagus sinirinin potansiyelinin henüz tam olarak kullanılmadığı konusunda hemfikir!

Vagus sinirinizi mikro besinlerle destekleyin

Yediklerimiz aynı zamanda vücudumuzun gevşemeye hazır olmasını sağlar. Bazı maddeler özellikle iç huzur için faydalıdır. Örneğin; iyot, bakır ve B2 vitamini, çünkü sinir sistemimizin işleyişini desteklerler. Aynı durum biotin, folik asit, niasin, B1 vitamini, B6, B12, C vitamini veya magnezyum için de geçerlidir. Tüm bu mikro besinler sadece sinir sistemimizi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda normal zihinsel işlevimize de katkıda bulunurlar. Dolayısıyla rahatlamak, vagus sinirinizi daha rahat aktif hale getirmek için mikro besinlerden faydalanabilirsiniz.