Blog Sayfasına Git

Zihin Detoksu ile Kendini Resetle

Kadın göl kenarında meditasyon yapıyor

Zihin detoksu ile kendini resetle

En son ne zaman hiçbir şey yapmadan rahatladınız? Dürüstçe cevap verirsek çoğumz için hayat zorlu bir maraton ve durmak için zamanımız yok! Oysa zinde ve sağlıklı kalmak için kapanmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak çok azımız bunu yapmayı başarıyor. Çünkü birçok faktör, insanın kendi kapatma düğmesine basmasını zorlaştırıyor. Sürekli stres, güvensizlik ve denge eksikliği kendini resetlemenin önünde bir engel yaratıyor. Bunun önüne geçebilmek ve tekrar rahatlamayı öğrenmek içinse insanoğlunun yapması gereken tek bir şey var; zihin detoksu!

Tekrar rahatlamayı nasıl öğreniriz?

Çoğu insan rahatlamayı giderek daha zor buluyor. Bir motor gibi tam hızda çalışmaya alışkınız. Gevşeme moduna geçerken şanzıman takılıyor ve kırmızı hız aralığında kalıyoruz. Ancak bu durumun, uzun vadede iyi çalışmadığı ve aynı zamanda çok fazla enerji tükettiği açıktır.

Ancak rahatlamak sadece kafayla ilgili bir şey değil. Çalışmadığı zaman vücudumuz da belirgin bir rol oynar. Sürekli uyaranlar sinir yollarımızı zorlar ve gergin olduğumuzda kaslarımıza kramp girmesine neden olur. Stresli olduğumuzda nabzımız ve tansiyonumuz yükselir, nefes alıp vermemiz hızlanır ve sığlaşır ve beynimiz stres hormonları salgılar. Vücudumuz uzun süre bu daire içinde dönerse pil boşalır ve hastalanırız.

Mikro besinlere güvenin

Ne yediğimiz iç huzuru ve rahatlamayı da teşvik edebilir. Çünkü yemek yerken sadece “nasıl” değil, “ne” de çok önemlidir. Fast food ve hazır ürünler genellikle vücudun zahmetli bir şekilde parçalaması gereken çok sayıda katkı maddesi içerirken sebze, meyve, şifalı otlar vb. gibi taze ve doğal ürünler çok farklıdır. İçerdikleri mikro besinler (vitaminler, eser elementler) vücutta depolanır. Vücudumuzda her saniye gerçekleşen binlerce metabolik süreç için hazırda bekler.

Bazı maddeler özellikle iç işleyiş için faydalıdır. Özellikle de iyot, bakır ve B2 vitamini sinir sistemimizin işleyişini desteklerler. Aynısı biotin, folik asit, niasin, B1, B6, B12, C vitamini veya magnezyum için de geçerlidir. Sadece sinir sistemimizi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda normal zihinsel işlevimize de katkıda bulunurlar.

Tek yol, meditasyon değil!

Rahatlamak deyince çoğu kişinin aklına meditasyon gelse de bu sanıldığı kadar kolay kazanılan bir beceri değildir. Meditasyon ile rahatlamayı zor bulanlar içinse daha kolay başka bir yol daha var.

Basit teknikler ve bilinçli mini molalar ile strese bağlı süreçleri kesintiye uğratabiliriz. Bunun enerji seviyemiz üzerinde doğrudan bir etkisi vardır ve beden farkındalığımızı geliştirir. Bu şekilde kendimizi tekrar stres döngüsüne kapılmaktan koruyoruz. Bu yöntemler günde sadece birkaç dakika sürer ve zamanla vücut kendini kapatmasını öğrenir.

Nefes alın: Sakinleşmenin en basit yolu

Aslında her şey bununla ilgili! Otomatik olarak nefes alıyoruz ancak nefes almayı her zaman bizim için en uygun olacak şekilde yaptığımız anlamına gelmiyor. Araştırmalar, oksijen kaynağımız için nefes almanın iki katı süre vermenin optimal olduğunu gösteriyor. Bir düşünün; doğadayken gevşeme genellikle bir düğmeye basarak başlar çünkü nefes alışverişlerimiz yavaşlar.

Ancak günlük yaşamda genellikle nefes alma hacmimizin yalnızca bir kısmını kullanırız, çok sığ ve hızlı nefes alırız. Özellikle stresli olduğumuzda sığ, hızlı göğüs nefesine geçeriz. Uzun süre oturmak ve dar giysiler giymek de derin nefes almayı engelleyebilir. Derin nefes alan herkes vücuda daha fazla oksijen sağlar, kan dolaşımını ve hücre metabolizmasını iyileştirir ve gevşemeyi uyarır. Derin nefes alma sayesinde kişi aldığı oksijen miktarının sekiz katını alabilir!

Basit bir egzersiz:

Hazır havalarda ısınmışken dışarıya, doğaya çıkın ve  içgüdüsel olarak yaptığınız gibi birkaç dakika, normalden biraz daha derin nefes alın. Sakin, derin karın nefesi dakikalar içinde stresi azaltır. Derin nefes alıştırması yapmak için nefes aldığınızdan iki kat daha uzun süre nefes verin. Karın duvarının yükseldiğini ve düştüğünü hissetmelisiniz. Günde bir veya iki kez düzenli olarak egzersiz yapmak stresi azaltmaya yardımcı olur ve kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı düşürebilir.

Gündelik Rahatlama: Günlük stresi azaltmak için basit ve etkili

Stres bazen her günün aynı görünmesini sağlar. Örneğin; kalkmak, kahvaltı etmek, çalışmak, akşam yemeği, TV izlemek, yatmak. Zamanla gerçekten de kendimize zaman ayırmamaya alışıyoruz. O zaman bu kötü zinciri kırın! Özellikle stresli zamanlarda günlük rahatlama önemlidir. Sadece on dakika bile olsa, küçük olumlu deneyimlerle vücudunuza tekrar dengeyi getirin.

Alıştırma:

Her gün kendi ilgi alanlarınızla ilgilenirken veya arkadaşlıklar geliştirirken kendinize küçük mutluluk anları verin. İster resim yapıyor olun ister mahallede dolaşın veya bir arkadaşınızı arayın. Asıl mesele bundan keyif almanız ve iyi bir ruh halinde olmanızdır. Bu sayede stres ve olumsuz düşünceler kendiliğinden yok olur!

Çigong: Her zamankinden daha yavaş yavaş daha hızlı

Çigong, 2500 yıldan daha uzun bir süre önce Çin’de bir jimnastik türü olarak ortaya çıktı. Qi, vücudumuzda akan enerjiyi ifade eder. Telaş ve stres bu akışı bozar. Enerji eksikliği hissettiğimizde ise uzun vadede hasta oluruz.

Bu tıkanıklıklar, enerjinin tekrar engellenmeden akabilmesi için küçük, basit egzersizlerle giderilmelidir. Araştırmalar, bu eski yöntemin işe yaradığını göstermiştir. Olumlu bir yan etki, basit egzersizlerin bizi genel olarak daha esnek hale getirmesidir. Yavaş hareketler aynı zamanda zihnimize dinlenme ve rahatlama getirir, eklemleri ve sırtı korur.

Vücut Taraması: 1 dakikada aşağı inmek için basit ve etkili

Vücut taraması, kendinizi dinlediğiniz ve sizin için gerçekte neyin önemli olduğu ve nasıl yaptığınız konusunda kısaca empati kurduğunuz bir egzersizdir. Çalışmak neredeyse çok basit gelebilir. Ancak dışarıdan çok fazla taleple bombardımana tutulduğumuz stresli zamanlarda kendimizi unutma eğilimindeyiz. Bu önlemek ve kendinizi tekrar hatırlamak için vücut taramasını deneyebilirsiniz. Profesyonellerin bunu yapması 20 ila 40 dakika sürer. Ancak vücut taramasına yeni başlayanlar için birkaç dakika bile fark yaratır.

Egzersiz:

Sadece uzanın veya rahat bir pozisyonda oturun. Yoga matı olmasına bile gerek yok, bunun için evinizdeki bir kanepe yeterli. Şimdi duygularınızı nasıl hissettiğinize yönlendirin. Bu şekilde “temiz ve taze hissetmek”, vücudumuzdaki strese dayalı, otomatik süreçleri kesintiye uğratır ve beden ile zihin arasındaki bağlantıyı güçlendirir. Ki bu, rahatlama için önemli bir ön koşuldur. Ek olarak, genellikle yeterince zamanımızın olmadığı bir şeye odaklanmamızı keskinleştirir. Yani kendimize!